Εγκαταλείπουν τις υπαίθριες καλλιέργειες οι αγρότες

Εγκαταλείπουν τις υπαίθριες καλλιέργειες οι αγρότες

Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, έχουν αναγκάσει πολλούς αγρότες της Δυτικής Αχαΐας να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές υπαίθριες καλλιέργειες και να στραφούν στις θερμοκηπιακές. Πρόκειται για μία τάση που παρατηρείται έντονα το τελευταίο διάστημα, μετά και τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών, αλλά και των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δίνουν τη δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν προϊόντα πρώιμα ή όψιμα, γεγονός που τους εξασφαλίζει αυξημένο εισόδημα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, Νίκο Ζαφειρόπουλο, οι αγρότες στον Κάμπο, στου Λάππα και στα Σαγέικα, που είναι κοντά στη θάλασσα και το κλίμα είναι ήπιο, έχουν εγκαταλείψει τις υπαίθριες καλλιέργειες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς εναλλαγές του καιρού, αλλά και τις ασθένειες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μόνο με χημικά μέσα, αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθούν και οι φυσικοί εχθροί, όπως γίνεται στα θερμοκήπια.

«Παρατηρείται να καλλιεργούνται στα θερμοκήπια μέχρι και πατάτες. Έχουν αντιληφθεί, πλέον, ότι έξω δεν μπορούν να καλλιεργήσουν κηπευτικά», μας λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους αγρότες για την κατασκευή σύγχρονης τεχνολογίας θερμοκηπίων, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος τους. Χιλιάδες στρέμματα έχουν καταληφθεί από θερμοκήπια, τα οποία όμως δεν είναι τεχνολογικά άρτια λόγω του υψηλού κόστους τους, που δεν μπορούν να το επωμισθούν.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να κατέχει κυρίαρχη θέση παγκοσμίως στην καλλιέργεια κηπευτικών. Η Ολλανδία, μια χώρα με έκταση ίση περίπου με το 1/3 της Ελλάδας και ελάχιστη ηλιοφάνεια, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών εξαγωγέων αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως. Είναι πρωτοπόρος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αν μπορεί η Ολλανδία, γιατί να μην μπορούμε και εμείς;» αναρωτιέται ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αγρότη στη Δυτική Αχαΐα που στράφηκε στα θερμοκήπια είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σάκης Μαυρόγιαννης, ο οποίος μάλιστα τόλμησε να καλλιεργήσει ροδάκινα. Πρόκειται για μια καλλιέργεια 100 στρεμμάτων, η οποία ξεφεύγει από τον καθιερωμένο τρόπο παραγωγής. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, επελέγη το συγκεκριμένο προϊόν να παραχθεί εκτός εποχής, προκειμένου να βγει σε περιόδους που λείπουν από την αγορά. Άλλωστε, η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας ευνοεί αυτού του είδους την καλλιέργεια, καθώς είναι περιοχή που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια.