«Έγραψε» στον διαγωνισμό της Τυνησίας η αύξηση της τιμής στο σκληρό σιτάρι

Στα 280 ευρώ FOB οι τελευταίες εξαγωγικές δουλειές από Ελλάδα

Ως επιστέγασμα της ανοδικής πορείας που ακολούθησαν οι τιμές του σκληρού σιταριού το τελευταίο διάστημα μπορεί να θεωρηθεί το αποτέλεσμα του νέου διαγωνισμού της Τυνησίας για την προμήθεια συνολικά 75.000 τόνων.

Η μέση τιμή ξεπέρασε τα 368,50 δολάρια/τόνο για παράδοση σε λιμάνι της χώρας, αυξημένη κατά σχεδόν 44 δολάρια σε σύγκριση με τον προηγούμενο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τη μεταβολή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο διάστημα που μεσολάβησε, προκύπτει ότι σε πραγματικούς όρους η άνοδος της τιμής ανέρχεται σε περίπου 27 ευρώ/τόνο. Το νούμερο αυτό ουσιαστικά ενσωματώνει την αύξηση των τιμών που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα στη διεθνή αγορά, κατά κύριο λόγο στον Καναδά και στην Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, η τιμή του πλέον ποιοτικού καναδέζικου σκληρού σιταριού (κλάση «Νο1») αυξήθηκε κατά 18,4 δολάρια (Καναδά)/τόνο φτάνοντας στα 412 δολ./τόνο.

Αντίστοιχα, από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η Φότζια κέρδισε 20 ευρώ/τόνο, ενώ στην Μπολόνια οι τιμές στο ίδιο διάστημα ενισχύθηκαν κατά 12 ευρώ/τόνο. Εξαίρεση αποτέλεσε η Γαλλία, όπου οι τιμές παρέμειναν σταθερές στα 275 ευρώ/τόνο (λιμάνι La Pallice).

«Συνωστισμός» στα λιμάνια

Έως έναν βαθμό, η άνοδος των τιμών μπορεί να αποδοθεί στο «μποτιλιάρισμα» που παρατηρείται εσχάτως (και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα) σε μεγάλα λιμάνια, ιδίως του Καναδά και των ΗΠΑ, όπου οι φορτώσεις σκληρού σιταριού καλούνται να «ανταγωνιστούν» εκείνες άλλων αγροτικών εμπορευμάτων (π.χ. σόγια, καλαμπόκι, μαλακό σιτάρι, κριθάρι), τα οποία εξάγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι το κόστος τόσο των φορτώσεων όσο και των ναύλων έχει επίσης αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτές τις ανησυχίες για την ομαλότητα των εξαγωγικών ροών θα πρέπει να προστεθούν και οι προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης σκληρού σιταριού τους μήνες που ακολουθούν, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αν και θεωρείται δύσκολο να δούμε ξανά στο οργανωμένο λιανεμπόριο τα επίπεδα πωλήσεων ζυμαρικών της περασμένης άνοιξης.

Αμφιβολίες για τα αποθέματα

Από ορισμένους αναλυτές εκφράζονται, επίσης, αμφιβολίες για την προσφορά, δεδομένου ότι προερχόμαστε από μια σεζόν (2019/20) όπου η παγκόσμια παραγωγή κινήθηκε σε χαμηλά πενταετίας. Αν και το 2020/2021 η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη (σύμφωνα με τη Strategie Grains κατά 3,5% στους 34,3 εκατ. τόνους), κυρίως λόγω της μεγαλύτερης σοδειάς που προβλέπονται για Καναδά και ΗΠΑ και δευτερευόντως για Αυστραλία, Συρία, Καζακστάν και Τουρκία, οι προσεγγίσεις αυτές στέκονται στη μείωση των αποθεμάτων.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης των τιμών θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί και στην ανάγκη να «κινηθεί» η αγορά, η οποία το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου είχε «παγώσει», καθώς η απότομη πτώση των τιμών είχε «απαντηθεί» με απροθυμία εμπορικών πράξεων εκ μέρους των πωλητών.

Μετά την ανοδική διόρθωση των τιμών, για την οποία είχε προϊδεάσει με σχετικά ρεπορτάζ η «ΥΧ», η αγορά φαίνεται τώρα να μπαίνει σε μια φάση σταθεροποίησης. Ενδεικτικά, στη νέα λίστα της Φότζια, οι τιμές παρέμειναν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, με την πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύεται στα 300-305 ευρώ/τόνο και η αμέσως επόμενη (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) στα 290-295 ευρώ/τόνο. Η Μπολόνια την περασμένη εβδομάδα είχε κερδίσει 4 ευρώ/τόνο, με την τιμή για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 13,5%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαμορφώνεται από 302 έως 306 ευρώ/τόνος και για τη δεύτερη (πρωτεΐνη 12,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 295 έως 299 ευρώ/τόνο.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

15-21/11/2020

25/11/2020

 

Min

Max

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl,
υαλώδη 80%, πρωτεΐνη 13%)

300

305

300

305

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl,
υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%

290

295

290

295

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 74 kg/hl,
υαλώδη 60%, πρωτεΐνη 11%)

280

285

280

285

*Επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού (ευρώ/τόνος)

Προσφορά 27 ευρώ/τόνο πήρε o ΑΣ Ελασσόνας για 100 τόνους

Η άνοδος των διεθνών τιμών έχει περάσει και στην ελληνική αγορά, όπου οι τελευταίες εξαγωγικές δουλειές πραγματοποιήθηκαν στα 280 ευρώ/τόνο FOB. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι κατά κανόνα οι ποιότητες που διαθέτουν οι πωλητές είναι καλύτερες από εκείνες που ζητάνε οι Ιταλοί αγοραστές.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δύσκολο ο διαγωνισμός της Τυνησίας να δώσει επιπλέον ώθηση στις εδώ τιμές, καθώς οι συγκεκριμένες συμφωνίες θα εκτελεσθούν, όπως όλα δείχνουν, με καναδέζικο σκληρό.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελασσόνας πραγματοποίησε διαγωνισμό, μεταξύ άλλων, για μια μικρή ποσότητα 100 τόνων σκληρού σιταριού, εξασφαλίζοντας προσφορά 27 ευρώ/τόνο από την εμπορική επιχείρηση Μπαλούκα που δραστηριοποιείται στην περιοχή