Ασφαλιστική εισφορά 87 ευρώ το μήνα για 9 στους 10 αγρότες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ασφαλιστική εισφορά 87 ευρώ το μήνα για 9 στους 10 αγρότες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Eπιβαρύνσεις για μια μικρή μάζα αγροτών και ελαφρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη γνωστοποίηση των νέων ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, από τους 444.000 αγρότες που καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι 400.000 θα καταβάλουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί 113 που κατέβαλαν με το προηγούμενο καθεστώς.

«Πιο συγκεκριμένα,  σε σύνολο 444.035 ειδοποιητηρίων που έχουν εκδοθεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και αφορούν ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το 0,14% αντιστοιχεί στην ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού και το 89,94% στην κατώτατη βάση υπολογισμού.  Το υπόλοιπο ποσοστό (9,91 %) των ειδοποιητηρίων περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές ανάμεσα στην κατώτατη και ανώτερη βάση υπολογισμού», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σπεύδει, ωστόσο, να προσθέσει ότι «υπάρχει ένας αριθμός πολιτών (περίπου 15%) που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα τα οποία ευλόγως οδηγούν σε μεγαλύτερα ασφάλιστρα. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι εισφορές θα περάσουν στα έξοδα της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύνταξη, καθώς το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης υπολογίζεται από τις εισφορές που έχουν αποδοθεί».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Για μια ακόμη φορά οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Όσοι μιλούσαν για δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές τόσο στους αγρότες, όσο και τους εμπόρους/επαγγελματοβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχουν πλέον άλλα επιχειρήματα.

Αυτό που η κοινωνία συζητά σήμερα είναι ότι ξαναμπαίνει στο σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Ότι μπορεί πλέον να πληρώσει τις εισφορές της.

Επιβαβαιωνόμαστε όσοι, με στοιχεία και πίνακες, από καιρό αναλύαμε το νέο ασφαλιστικό σύστημα με ψύχραιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Με το νέο ασφαλιστικό, κάθε κάτοικος της χώρας, όχι μόνο θα πληρώνει τις εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματά του, αλλά θα πάρει και την σύνταξη που αναλογεί σε αυτά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτών βλέπει ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες μειώσεις στις εισφορές:

Από τους 444.000 αγρότες που καλούνται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, οι 400.000 θα καταβάλουν 87 ευρώ μηνιαίως αντί 113 που κατέβαλαν με το προηγούμενο καθεστώς.  Πιο συγκεκριμένα,  σε σύνολο 444.035 ειδοποιητηρίων που έχουν εκδοθεί από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και αφορούν ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, το 0,14% αντιστοιχεί στην ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού και το 89,94% στην κατώτατη βάση υπολογισμού.  Το υπόλοιπο ποσοστό (9,91 %) των ειδοποιητηρίων περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές ανάμεσα στην κατώτατη και ανώτερη βάση υπολογισμού.

Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός πολιτών (περίπου 15%) που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα τα οποία ευλόγως οδηγούν σε μεγαλύτερα ασφάλιστρα. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι εισφορές θα περάσουν στα έξοδα της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύνταξη, καθώς το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης υπολογίζεται από τις εισφορές που έχουν αποδοθεί».