Εκατοντάδες αγρότες στον αέρα μετά το λουκέτο του Καμαρούδη

Μέχρι τη Θεσσαλία εκτείνονται τα φέσια που άφησε πίσω του ο γνωστός έμπορος από το Ζαγλιβέρι Μακεδονίας

Μεγάλο οικονομικό πλήγμα σε εκατοντάδες παραγωγούς σιτηρών της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών, με προεκτάσεις και σε άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, προκαλεί το αναπάντεχο λουκέτο μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων με έδρα το Ζαγκλιβέρι του Δήμου Λαγκαδά.

Ο Άρης Καμαρούδης, τρίτη γενιά εμπόρων στην περιοχή, χωρίς προειδοποίηση ή εμφανή οικονομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποψίες, κατέβασε σε μια νύχτα ρολά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες και κυρίως τους αγρότες που είχαν εδώ και πολλά χρόνια δοσοληψίες με την εταιρεία του.

Μέχρι στιγμής, και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι άγνωστος ο αριθμός των παραγωγών που έχουν πληγεί, αλλά και το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί από το άνοιγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης στην αγορά.

Πολλοί κάνουν λόγο για «φέσι» εκατομμυρίων ευρώ και για αγρότες από γειτονικές περιοχές και διάφορους νομούς της χώρας, που έδωσαν ολόκληρη την παραγωγή τους ή μέρος αυτής. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, Βασίλης Τσιτσιός, αν και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας προμηθεύτηκε μόνο μαλακό σιτάρι και κριθάρι από την ομάδα παραγωγών δημητριακών του συνεταιρισμού, πολλοί άλλοι αγρότες παρέδωσαν μεμονωμένα το προϊόν τους στον επιχειρηματία.

«Έχουμε μεγάλο θέμα και βιοπορισμού ταυτόχρονα. Πολλοί αγρότες δεν θα μπορούν να ζήσουν, ενώ άλλοι δεν μπορούν να σπείρουν, γιατί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, εκτός του ότι μάζευε τα σιτάρια, τους πουλούσε επίσης γεωργικά εφόδια και λιπάσματα».

Ο κ. Τσιτσιός τονίζει ακόμη ότι κινούνται αυτήν τη στιγμή νομικές διαδικασίες και πως σε όλους όσοι έχουν νόμιμα παραστατικά θα πρέπει να χορηγηθούν από τις τράπεζες άτοκα δάνεια, προκειμένου να επιβιώσουν.

«Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται από τον Οκτώβριο, όμως, κανείς δεν γνωρίζει το οικονομικό τους μέγεθος. Άλλοι λένε μέσα στο Ζαγκλιβέρι ότι είναι πάνω από 700.000-800.000 ευρώ, στο Αδάμ 500.000 ευρώ, στην Απολλωνία 500.000 ευρώ όμως, πέρα από αυτά, έχει εκκρεμότητες με προμηθευτές π.χ. από Θεσσαλία που έχει ένα άνοιγμα 150.000 ευρώ», επισημαίνει.

Ψυχρολουσία πάνω στις σπορές

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγκλιβερίου, Στέργιος Παπαδόπουλος, κάνει λόγο για μεγάλη συμφορά που βρήκε τους αγρότες της περιοχής, καθότι είναι η εποχή της σποράς και πολλοί δεν έχουν χρήματα να σπείρουν τα χωράφια τους, αλλά και να βιοποριστούν. «Εδώ η περιοχή μας καλλιεργεί αποκλειστικά σιτάρι, δεν έχουμε άλλη επιλογή και ζούμε από αυτό. Έχουμε τρελαθεί από την αγωνία μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης καταστήματος γεωργικών εφοδίων, Μόσχος Μπαντούλας, αναφέρει ότι καθημερινά έρχονται στη γνώση τους περιστατικά από παραγωγούς που είναι θύματα του εξαφανισμένου επιχειρηματία.

«Κάθε ημέρα η υπόθεση διογκώνεται και ως προς το γεωγραφικό μέγεθος, αλλά και ως προς το οικονομικό πεδίο δράσης του επιχειρηματία. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το ακριβές ύψος του ανοίγματος προς αγρότες παραγωγούς, αλλά και προς προμηθευτές», σημειώνει.

Σοκαρισμένος είναι και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ζαγκλιβερίου, Νίκος Κοπαρανίδης, αφού, όπως λέει, κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, καθώς ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ήταν φερέγγυος εδώ και πολλά χρόνια, ενώ βοηθούσε πάντα και στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ο ίδιος σημειώνει ότι ζήτησε τη βοήθεια των βουλευτών του νομού, ώστε να δοθεί λύση και να μη χάσουν τα χρήματά τους οι παραγωγοί.

Οι Βούλγαροι… με τα όπλα

Πάντως, εξαιτίας της παγωμάρας που έχει προκληθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, εμπόρους, προμηθευτές και επαγγελματίες), η όλη υπόθεση είναι θολή και επικρατεί γύρω της μια μεγάλη παραφιλολογία- από τους Βούλγαρους προμηθευτές που φέρονται να κατέφθασαν… με όπλα έξω από την επιχείρηση και το πλιάτσικο σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα στις εγκαταστάσεις, μέχρι τα δεκάδες περιστατικά ανθρώπων που, σύμφωνα με φήμες, προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας του Ζαγκλιβερίου μετά την είδηση του λουκέτου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό και βιοποριστικό ζήτημα για πολλούς παραγωγούς και εάν δεν κινηθούν γρήγορα νομικές και άλλες διαδικασίες, το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν για άλλη μια φορά οι αγρότες και αυτοί που δεν φταίνε.