Εκδηλώση για τους συνεταιρισμούς: Στο δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Εκδηλώση για τους συνεταιρισμούς: Στο δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Ορόσημο για τους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς θα αποτελεί εφ’ εξής η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Με αφορμή τον εορτασμό, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών συγκεντρώνονται την Παρασκευή 1η Ιουλίου (παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας) στο ξενοδοχείο Amalia στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να γιορτάσουν τον συνεταιριστικό θεσμό απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση γνωριμίας και συστηματικής επικοινωνίας – συνεργασίας στους Έλληνες καταναλωτές.

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν συνεταιριστές που συμμετέχουν στον φετινό εορτασμό, με πίστη στη βασική αρχή «η ισχύς εν τη ενώσει», το νέο συλλογικό  εγχείρημα των αγροτικών συνεταιρισμών έχει ως στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, η οποία όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παροχή υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένων συνεταιριστικών διατροφικών προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή. 

Μέσα από την εκδήλωση οι συνεταιριστικές οργανώσεις ξανασυστήνονται στην ελληνική κοινωνία με δύο τρόπους:

  • Υπενθυμίζοντας τις βασικές αρχές του συνεταιριστικού θεσμού, την επικαιρότητά του στη σημερινή συγκυρία και τη συμβολή του στην συλλογική εθνική προσπάθεια.
  • Ενημερώνοντας σχετικά με τις σημαντικές παραγωγικές και εξαγωγικές τους δραστηριότητες αλλά και τους στόχους και τις πρωτοβουλίες για το μέλλον.

Παράλληλα εγκαινιάζεται η συστηματική συνεργασία με τους εκπροσώπους των καταναλωτών στη βάση της ανάπτυξης από κοινού πρωτοβουλιών για τη μείωση του χάσματος ενημέρωσης και επικοινωνίας από το χωράφι στο ράφι και την από κοινού δραστηριοποίηση για την καταπολέμηση φαινομένων όπως οι παράνομες «ελληνοποιήσεις».

Κοινός στόχος της εκδήλωσης σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η ενημέρωση του μέσου πολίτη – καταναλωτή ενώ τα κεντρικά μηνύματα είναι:

  • Η προβολή των συνεταιρισμών χθες, σήμερα, αύριο
  • Οι συνεταιρισμοί ως μοχλός ανάπτυξης
  • Στοιχεία για τους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς που αποδεικνύουν τη συστηματική παραγωγική και εξαγωγική τους δραστηριότητα / Best Practices
  • Στόχοι για το μέλλον
  • Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τους εκπροσώπους των καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ/ΕΚΠΟΙΖΩ):

α) ετήσια έρευνα με στόχο την ενημέρωση σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής, τις προσδοκίες τους σε σχέση με την παραγωγή και την πιστοποίηση των διατροφικών προϊόντων αλλά και σε σχέση με τις δραστηριότητες των αγροτικών συνεταιρισμών.

β) από κοινού ενέργειες/πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων»

γ) διοργάνωση εκδηλώσεων/ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την εμβάθυνση της κατανόησης των αγροτικών συνεταιρισμών από τους καταναλωτές.