Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας»

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εκπαιδεύσεις παραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών, ξεναγών κ.ά., σε όλα τα στάδια του αγροδιατροφικού τομέα, σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ, το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όλους τους δήμους της Κρήτης.

Αυτό σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα στη Κρήτη, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτη/Kriti, ο πράσινος χρυσός του νησιού μας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, ενώ από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις διαμορφώθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτίωση της διαχείρισης αυτού του πολύτιμου προϊόντος.

Η κ. Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη αναφέρθηκε στη σημασία της ελαιοκομίας για την οικονομία του νησιού, καθώς και στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Προστασία, Ανάδειξη και Προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/Kriti» που ήδη έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Αγ. Παρασκιών και Κουνάβων που συμμετείχαν στην εκδήλωση καθώς διάβασαν κείμενα που αφορούν την ελιά και το ελαιόλαδο.

Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ευάγγελος Ζάχαρης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, ο εκπρόσωπος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Κουνδουράκης, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των εκπαιδευτικών, επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού, των δήμων και των παραγωγικών φορέων, στελέχη των Υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα περιρλάμβανε εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, ενώ ο γνωστός σεφ Μανόλης Παπουτσάκης, στην παρέμβασή του, μίλησε για την εξαιρετική χρήση του ελαιολάδου στη μαγειρική.

Οι συμμετέχοντες ομιλητές παρουσίασαν θέματα που αφορούν τον βέλτιστο χρόνο συγκομιδής του ελαιοκάρπου, τα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας όσο και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του προϊόντος στα ελαιουργεία, τους κινδύνους επιμολύνσεων, τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, καθώς και τον ρόλο του στην εστίαση, τις σύγχρονες και πρωτοποριακές τεχνικές προώθησης του προϊόντος, αλλά και το ιστορικής σημασίας «πάντρεμα» της παράδοσης με τις απαιτήσεις της σημερινής παγκόσμιας αγοράς, που θα προσδώσουν την απαιτούμενη υπεραξία στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti» και θα το αναδείξουν στη θέση που του αξίζει διεθνώς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκς με την οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων από ντόπιες ποικιλίες ελιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ