Εκκίνηση από τα 60 λεπτά για τα πρώτα υπερπρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα

Εκκίνηση από τα 60 λεπτά για τα πρώτα υπερπρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώτων πρώιμων ροδάκινων στην Ημαθία και στην Πέλλα. Τα 60 λεπτά το κιλό, στα οποία άνοιξε η σεζόν, και η χωρίς ιδιαίτερες αντιξοότητες καλλιεργητική περίοδος που προηγήθηκε, στον βαθμό που δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, συνιστούν προϋποθέσεις για μια χρονιά που θα αφήσει θετικό πρόσημο.

Στον κάμπο της Βέροιας, η συγκομιδή των ποικιλιών Φρανσουά και Λολίτα ξεκίνησε πριν από δέκα μέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, «η εικόνα των δέντρων μας είναι καλή. Έχουμε υγιή δέντρα και οι πρώτοι καρποί έχουν πολύ καλή ποιότητα, ενώ και οι επόμενες ποικιλίες δείχνουν καλά δείγματα». Οι τιμές, σημειώνει στην «ΥΧ», ξεκίνησαν στα 60 λεπτά για τις πρώτες παραδόσεις στους εμπόρους, αλλά στην πορεία, όπως ήταν αναμενόμενο, έπεσαν σταδιακά και διαμορφώνονταν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας στα 50 λεπτά το κιλό.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

«Οι αποδόσεις και η ποιότητα μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικές και βλέπουμε ελάχιστες μειώσεις, από ακαρπία κυρίως στο συμπύρηνο. Κι αυτές, όμως, αντισταθμίζονται από τις αποδόσεις των νέων φυτεύσεων που μπαίνουν στην παραγωγή», μας είπε ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.

Πέντε μέρες αργότερα από την Ημαθία άρχισαν να κόβουν στις βορειότερες περιοχές της Πέλλας, απ’ όπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, μεταφέρει: «Οι τιμές ξεκίνησαν στα 50 λεπτά για τα πρώτα κοψίματα, κρατάμε μια στάση αναμονής για την εξέλιξή τους. Η παραγωγή παρουσιάζει επιμέρους απώλειες στις υπερπρώιμες ποικιλίες που μαζεύουμε τώρα. Υπάρχουν κτήματα με 500 κιλά το στρέμμα, ενώ θα έπρεπε να δώσουν 1,5 τόνο τουλάχιστον. Αυτές, όμως, δεν είναι καθοριστικές. Είναι πολύ μικρές ποσότητες αυτές στο σύνολο του ροδάκινου. Οι πρώιμες, όπως η Spring Crest και η Spring Bell κ.λπ., φαίνονται να έδεσαν καλά. Κάποιες τοποθεσίες στον νομό θα έχουν απώλειες της τάξης του 20% περίπου στις όψιμες ποικιλίες, αλλά δεν είναι τέτοιες, ώστε να διαταράξουν την ομαλή παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος».

Στα τέλη Ιουνίου ξεκινά η Φλώρινα

Στα αραιώματα βρίσκονται οι παραγωγοί στο Αμύνταιο της Φλώρινας, που θα ξεκινήσουν να μαζεύουν στα τέλη Ιουνίου. Η καλλιεργητική περίοδος χαρακτηρίστηκε από έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης και, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομάδας Ροδακινοπαραγωγών ΑΣΕΠΑ (Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) και του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, αυτό απαιτεί αυξημένες παρεμβάσεις στα δέντρα, που ανεβάζουν το καλλιεργητικό κόστος. «Οι εργασίες, σε κάθε περίπτωση, γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την άλλη μεριά, το καλό είναι ότι οι βροχοπτώσεις αυτής της περιόδου συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δέντρων», παρατηρεί. Στο επιτραπέζιο, αναφέρει, εάν δεν υπάρξουν αντίξοα καιρικά φαινόμενα, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τα προβλήματα που δημιουργούν οι βροχές στην καλλιέργεια, για την ώρα, δεν επηρεάζουν τις ποσότητες.

Η ίδια κάνει λόγο για εντοπισμένης έκτασης ακαρπία σε όψιμες ποικιλίες συμπύρηνου, όπως στα Everts, στα Ε45 και στα Venus Aroma, που παρά την οψιμότητά τους έχουν νωρίς ανθοφορία και επηρεάστηκαν σε αυτό το στάδιο, «αλλά όχι σε όλα τα κτήματα, παρά μόνο σ’ εκείνα που είχαν πολύ πρώιμη ανθοφορία μέσα στον Απρίλιο. Η Άνδρος έχει πάρα πολύ καλή εικόνα».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress