Εκκίνηση από υψηλότερη βάση τιμής σηκώνει φέτος η αγορά στο σκληρό σιτάρι

των Γιάννη Τσατσάκη, Αντώνη Ανδρονικάκη

Σε ρυθμούς ρελαντί κινείται αυτό το διάστημα η ελληνική αγορά του σκληρού σιταριού, με την προσοχή να είναι αναπόφευκτα στραμμένη στη νέα σοδειά και στον αλωνισμό που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες.

Την εμπορική «ησυχία» διαταράσσουν σποραδικά λιγοστές πράξεις για σιτάρια της περυσινής σεζόν με τις οποίες ορισμένοι μύλοι σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη φετινή παραγωγή. Παράλληλα, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν και κάποιες εξαγωγές προς Ιταλία και Τουρκία, με τιμές της τάξης των 220-225 ευρώ FOB.

Πέραν αυτών, ωστόσο, οι συντελεστές του χώρου επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στην «ανάγνωση» των δεδομένων που καταφθάνουν τόσο από την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν», στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό τη δεδομένη χρονική στιγμή, το τοπίο της ερχόμενης εμπορικής σεζόν.

Μειωμένες οι εκτάσεις σε Ευρώπη και Καναδά

Το πρώτο «κρατούμενο» έχει να κάνει με τη μείωση των εκτάσεων στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι, η οποία, επιβεβαιώνοντας προβλέψεις που είχε μεταφέρει σε παλαιότερα ρεπορτάζ η «ΥΧ», υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 15%. Σημειωτέον ότι η μείωση των εκτάσεων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο: Στο 8% υπολογίζονται οι απώλειες σε στρέμματα στην Ιταλία και στο 3% στη Γαλλία, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η Ισπανία. Έχοντας αυτά κατά νου, άλλωστε, στις τελευταίες προβλέψεις της η γαλλική συμβουλευτική Strategie Grains έκανε λόγο για συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή κάτω από 7,9 εκατ. τόνους τη σεζόν 2019/2020, η χαμηλότερη από το 2014/2015.

Στον αντίποδα, αυξημένες εκτάσεις σπάρθηκαν στην Τυνησία και στην Αλγερία, δύο χώρες που έχουν διακηρυγμένο στόχο να επιτύχουν τα επόμενα χρόνια αυτάρκεια σε ό,τι αφορά τις ανάγκες τους σε σιτάρι, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι αρχικές εκτιμήσεις για μείωση εκτάσεων έως και 30% στον Καναδά φαίνεται να διαψεύδονται, με τις απώλειες να ανέρχονται τελικά στο, διόλου ευκαταφρόνητο, 15%.

Μάλιστα, η «διόρθωση» αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αποθέματα από την περυσινή χρονιά που διαθέτει ακόμα η βορειοαμερικανική χώρα, εξηγούν έως έναν βαθμό και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στις οποίες πουλάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» πηγές με γνώση της αγοράς, καναδέζικο σκληρό φτάνει σήμερα στη χώρα μας σε τιμές της τάξης των 245 ευρώ/κιλό.

Μια εβδομάδα πίσω ο αλωνισμός

Η μείωση στα στρέμματα, σε συνδυασμό με τις ξερικές συνθήκες που επικράτησαν τον Μάρτιο και μέχρι τις αρχές Απριλίου οδήγησαν αρκετούς ντόπιους εμπόρους που έχουν ακόμα στις αποθήκες τους προϊόν από την περυσινή σοδειά να κρατήσουν στάση αναμονής, προσβλέποντας σε υψηλές τιμές στο ξεκίνημα της νέας εμπορικής σεζόν.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι στο διάστημα που μεσολάβησε οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται πλέον προβλέψεις για αυξημένες έως και 30% αποδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμα και να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις μειωμένες εκτάσεις. Αυτό που φαίνεται πάντως πολύ πιθανό, πάντα με τα σημερινά δεδομένα, είναι μια ελαφρά οψίμιση στη συγκομιδή, με τα πρώτα αλώνια να ξεκινούν στις 10 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη ανάγνωση των καλλιεργητικών και εμπορικών δεδομένων μέχρι στιγμής προδιαγράφει εκκίνηση από υψηλότερη τιμολογιακή βάση για τα μέτρια από άποψη ποιότητας σιτάρια της φετινής σεζόν και τουλάχιστον ένα «κλικ» πιο πάνω για εκείνα με τις καλύτερες ποιοτικές προδιαγραφές.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα συμβολαιακά

Ακόμα ένα στοιχείο που χαρακτήρισε τη φετινή καλλιεργητική σεζόν είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσαν για άλλη μια χρονιά οι παραγωγοί στα συμβολαιακά. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο επικεφαλής Προμηθειών της Barilla Ελλάς, Κώστας Θεοχαρίδης, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για λογαριασμό της βιομηχανίας με την ποικιλία Svevo ανέρχονται σε 55.000 στρέμματα, με τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές να ανέρχονται στα 20 και στα 21 λεπτά/κιλό για πρωτεΐνη 13,5% και 14% και πάνω αντίστοιχα, ενώ διατηρούνται και τα πριμ ποιότητας που εδώ και χρόνια προσφέρει η εταιρεία.

Την ίδια με πέρυσι τιμολογιακή φιλοσοφία διατηρεί στα δικά της συμβόλαια, που εκτείνονται σε 54.500 στρέμματα, η Μέλισσα Κίκιζας, δίνοντας ελάχιστη εγγυημένη τιμή 20 λεπτών/κιλό συν πριμ ενός λεπτού αν το παραδοτέο προϊόν πληροί συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια (ειδικό βάρος μίνιμουμ 80, υαλώδη μίνιμουμ 80 και πρωτεΐνες 13%). «Εκτός της premium κατηγορίας, τα κριτήρια για τη στάνταρντ ποιότητα είναι αντίστοιχα 79/70/12%», όπως διευκρινίζει στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος Αγορών Σίτου της εταιρείας, Δημήτρης Μπακοδήμος. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο νέος μύλος της εταιρείας θα μπει σε λειτουργία μέσα στο φθινόπωρο, διπλασιάζοντας τη δυναμικότητα σε 450 τόνους/μέρα, «γεγονός που θα μας απελευθερώσει από την ανάγκη να κάνουμε αγορές σιμιγδαλιού από άλλους μύλους, ενώ θα αυξήσει τις ανάγκες μας σε σιτάρι, που είναι θετικό και για τους παραγωγούς, αλλά και για την τοπική κοινωνία εν γένει».