Έκλεισε με Μάρκου στα 450 ευρώ το σκληρό για να προλάβει τα χειρότερα η ΕΑΣ Ορεστιάδας

Nα επισπεύσει την πώληση των ποσοτήτων σκληρού και μαλακού σιταριού που διαχειρίζεται για λογαριασμό των μελών της αποφάσισε η ΕΑΣ Ορεστιάδας, θεωρώντας ότι, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες στην αγορά, ο χρόνος κυλάει εις βάρος της και ότι τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις τιμές δύσκολα θα αλλάξουν προς το καλύτερο, τουλάχιστον μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού βολιδοσκοπήθηκαν οι περισσότεροι από τους μεγάλους «παίκτες» του εμπορίου, ο συνεταιρισμός για τους περίπου 24.000 τόνους σκληρού σιταριού που έχει στα χέρια του συμφώνησε με τον όμιλο Μάρκου στα 450 ευρώ/τόνος. Το νούμερο αυτό εξασφαλίζει καταρχάς μια τιμή 42 λεπτά/κιλό σε όσους παραγωγούς επιλέξουν να ‘κλείσουν’ άμεσα τις ποσότητές τους, κάτι που θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Η τιμή αυτή ωστόσο δεν είναι οριστική καθώς, ανάλογα με την προμήθεια που θα κρατήσει η Ένωση σε σχέση με τα 45 λεπτά/κιλό που προβλέπει η συμφωνία με τον όμιλο Μάρκου, ενδέχεται να αυξηθεί έως και 3 λεπτά/κιλό στο πλαίσιο της εκκαθάρισης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους. Το ύψος της προμήθειας θα οριστικοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου οπότε και θα έχει διαμορφωθεί εικόνα για την οικονομική θέση της Ένωσης.

Για όσους ωστόσο παραγωγούς αποφασίσουν να περιμένουν, ποντάροντας ενδεχομένως σε ένα ανοδικό «γύρισμα» της αγοράς, παρέχεται η δυνατότητα να κρατήσουν ανοιχτή την τιμή μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2023 λαμβάνοντας τώρα μια προκαταβολή 20 λεπτών/κιλό. Προς ενημέρωσή τους και προκειμένου να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή πώλησης, η ΕΑΣ Ορεστιάδας θα αναρτά σε εβδομαδιαία βάση μια τιμή η οποία θα προκύπτει από τις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ιταλίας.

Στο μαλακό σιτάρι τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς η Ένωση ήρθε σε συμφωνία με τους Μύλους Σόγιας για τους 2.500 τόνους που διαχειρίζεται στην τιμή των 343 ευρώ/τόνος η οποία μεταφράζεται σε 33 λεπτά/κιλό στον παραγωγό.

Έχασε 52 ευρώ η Φότζια

Καταλύτης για την  απόφαση της Ένωσης να προχωρήσει άμεσα στην πώληση των σιταριών της μέσω ενός πρόχειρου διαγωνισμού που διοργανώθηκε με διαδικασίες-εξπρές ήταν η πτώση 52 ευρώ/τόνο στο σκληρό που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στη Φότζια. Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις και για τα υπόλοιπα σιτηρά στον απόηχο της συμφωνίας για τις εξαγωγές της Ουκρανίας την οποία προανήγγειλε το πρωί της Παρασκευής 22 Ιουλίου η Άγκυρα.

Στη βασική αγορά του ιταλικού Νότου, η αποχή των συνεταιριστικών οργανώσεων από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας καθυστέρησε αλλά δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τελικά τις έντονες πτωτικές τάσεις στο σκληρό οι οποίες αποτυπώθηκαν στη λίστα αυτής της εβδομάδας όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 52 ευρώ/τόνος σε σύγκριση με εκείνες της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου.

Έτσι, για τα πλέον ποιοτικά σκληρά σιτάρια (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου κινούνται πλέον στα 505-510 ευρώ/τόνο, η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) διαπραγματεύεται στα 495-498 ευρώ/τόνο και η τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) στα 485-488 ευρώ/τόνο.