Έκλεισε με 66 δισ. δολάρια η εξαγορά της Μοnsanto από τη Bayer

Πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης ζιζανίων από την Bayer

Tην ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto έναντι τιμήματος 66 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου η Bayer.

Στο τίμημα (128 δολάρια ανά μετοχή) συμπεριλαμβάνονται και τα χρέη του αμερικανικού κολοσσού των σπόρων.

Οι δυο όμιλοι συμφώνησαν ότι θα η Bayer θα καταβάλει στη Monsanto ένα ποσό 2 δισ. δολαρίων στην περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από τις Αρχές για τον Ανταγωνισμό ενώ αναμένουν η συγχώνευση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Η γερμανική εταιρεία προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ένα συνδυασμό έκδοσης χρέους και μετοχών. Το σκέλος των μετοχών, ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων, αναμένεται να αντληθεί με την έκδοση ομολόγων που θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές και μία έκδοση νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Nωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε: 

Aποφασισμένη να «κλείσει» την εξαγορά της Monsanto εμφανίζεται η Bayer καθώς προχώρησε σε νέα αύξηση της προσφοράς της για την αμερικανική εταιρεία.

Η νέα πρόταση της Bayer ανέρχεται σε περίπου 65 δισ. δολάρια ή 129 δολάρια ανά μετοχή, όταν η προηγούμενη έφτανε τα 127,50 δολάρια ανά μετοχή.

Το συμβούλιο της Monsanto αναμενόταν να συνεδριάσει για να συζητήσει την πρόταση ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του εποπτικού συμβουλίου της Bayer προκειμένου να δώσει και αυτό την έγκρισή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία προσφορά του γερμανικού κολοσσού, αντανακλά ένα premium 22% στην τιμή κλεισίματος της Monsanto την Τρίτη, στα 106,10 δολάρια. Ωστόσο παραμένει κάτω των 130 δολαρίων που ήλπιζε η αμερικανική εταιρία να εξασφαλίσει, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Reuters.

Είναι επίσης κάτω του εύρους 135-140 δολαρίων που οι αναλυτές θεωρούν πιο ρεαλιστικό.