Εκλογές ΣΑΣΟΕΕ: Πίστη στις αρχές και τις αξίες του συνεργατισμού

Το όραμα και το όνειρο μιας ομάδας συνεταιριστών, που την 1η Ιούνη του 2016 είχαν βρεθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο, στην ίδια αίθουσα, προκειμένου να θέσουν τους στόχους και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για ανασυγκρότηση και ανανέωση του συνεταιριστικού κινήματος μακριά από τις ανέξοδες φωνές του παρελθόντος, υλοποιήθηκε.

Την Τετάρτη, 29 Μάρτη, του 2017, όλοι εκείνοι που πίστεψαν στο καινούργιο και στην ανάγκη να βγει το συνεταιριστικό κίνημα από το τέλμα του παρελθόντος, έκαναν την αρχή. Έβαλαν τα θεμέλια ώστε ο νέος φορέας, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), μέσα από μια μαζική και ενιαία εκλογική διαδικασία, να αποκτήσει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με ορίζοντα 4ετίας, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά τις αρχές και τις αξίες του συνεργατισμού, της κοινής αντιμετώπισης και διεκδίκησης αιτημάτων και επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.

Μια προσπάθεια που κατάφερε να ανθοφορήσει και να βγάλει καρπούς, μια προσπάθεια που κατάφερε να ενώσει και να συντονίσει τους συνεργαζόμενους αγρότες απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, από την Κρήτη ως τον Έβρο. Και ήταν όλοι εκεί για να θέσουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Η νέα Διοίκηση του ΣΑΣΟΕΕ, δυνατή και ενωμένη, θα βαδίσει τον δρόμο που ο ίδιος ο αγροτικός κόσμος έχει υποδείξει: Της δυναμικής εκπροσώπησης σε όλα τα κέντρα που λαμβάνονται αποφάσεις -τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, της αναδιάρθρωσης του συνεταιριστικού κινήματος, της ανάδειξης των κόπων τους και της δουλειάς τους, της τοποθέτησης των προϊόντων τους στο βάθρο που τους αξίζει.

Ο ΣΑΣΟΕΕ να αποτελέσει εφαλτήριο για δυνατό συνεταιριστικό κίνημα

Λίγο πριν την εκλογική διαδικασία, στην αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση. Δίνοντας το στίγμα της ημέρας, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και προσωρινός -μέχρι πρότινος- πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέκος Κοντός, ανοίγοντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και μήνες «με εξαιρετικούς ανθρώπους και συνεργάτες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε εδώ. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν να ενώσουμε όλη την Ελλάδα και, σήμερα, βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Πλησιάζουμε τις 90 οργανώσεις στον νέο σύνδεσμο που έχουμε δημιουργήσει, και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα καλύψουμε το σύνολο σχεδόν των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας μας».

Ο Αλέκος Κοντός τόνισε, δε, ότι «οι προσπάθειές μας είχαν σαν στόχο να καταφέρουμε να συνενώσουμε διαφορετικές απόψεις και τάσεις, διαφορετικές ιδέες και με μια κοινή προσπάθεια και μια κοινή αγάπη, την αγάπη για τον συνεργατισμό και τη στήριξη του συνεργαζόμενου αγρότη της ελληνικής περιφέρειας, της ελληνικής υπαίθρου, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, την ελληνική ύπαιθρο και την ελληνική περιφέρεια. Η διαδικασία θα ακολουθηθεί και θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να ευχηθώ στον ΣΑΣΟΕΕ καλή πορεία, δυναμική πορεία, ισχυρή παρουσία σε όλα τα κέντρα που λαμβάνονται αποφάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα δυνατό συνεταιριστικό κίνημα στην χώρα μας».

Τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες κατευθύνονται, παρουσίασε στους συμμετέχοντες ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και μέχρι πρότινος γραμματέας του ΣΑΣΟΕΕ, Βασίλης Παρόλας, σημειώνοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Έχουμε τεράστιες προκλήσεις, το συνεταιριστικό κίνημα έχει μείνει πίσω σε σχέση με αυτά που έπρεπε να κάνει και εδώ είμαστε για να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε. Θα κινηθούμε σε αρκετές κατευθύνσεις. Πρώτη είναι η θεσμική εκπροσώπηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η οποία θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Πάμε για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και την περιφερειακή διάρθρωσή μας, ώστε να μπορούμε ανά περιφέρεια να αντλήσουμε όλες τις ενέργειες, και στελεχιακές και επενδυτικές, που μπορούν να προκύψουν σε συνεργασία όμορων νομών. Πάμε, επίσης, για μια προϊοντική κατεύθυνση, να συμβάλουμε ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε εθνικές πολιτικές σε κρίσιμα εθνικά προϊόντα. Σίγουρα, το πιο δύσκολο κομμάτι -και το γνωρίζετε όλοι- είναι η αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών και στελεχιακά και οργανωτικά και λειτουργικά. Και αυτές είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες κατευθυνόμαστε».

«Είμαι χαρούμενος που, μετά τον Ιούνη του 2016, φτάσαμε λίγες ώρες πριν την εκλογική διαδικασία και να εκλέξουμε ΔΣ με διάρκεια 4ετίας», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» και ταμίας του ΣΑΣΟΕΕ, Θανάσης Τσιοτίνας. Σημείωσε, δε, την ανάγκη «σαν χώρος να έχουμε ισχυρή παρουσία στα κέντρα αποφάσεων και η δομή πλέον του Συνεταιρισμού να μην είναι πίσω στη δεκαετία του ’80, αλλά να πορευτούμε με συνεταιρισμούς-πρότυπα. Εύχομαι το νέο ΔΣ να πάει τον συνεταιριστικό χώρο εκεί που αξίζει και να μη μείνει καθηλωμένο σε στενές ιδέες και σε μικροκομματικούς ορίζοντες».

Στη συνέχεια, ο νομικός, Κώστας Παρηγόρης, επισήμανε ότι «η ενέργεια που αντλήσαμε για να πραγματοποιηθεί αυτό που γίνεται σήμερα έρχεται από εσάς τους ίδιους, οι οποίοι έχετε μία ιστορία, εκφράζετε όλοι σας τις αρχές του συνεταιρισμού. Έχετε πολύ μέλλον και θα πάτε πολύ μακριά, γιατί ζούμε σε μια εποχή που αρχές και αξίες, σαν αυτές που εκπροσωπείτε εσείς, δοκιμάζονται πάρα πολύ».

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα, μια μεγάλη ιστορική στιγμή», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστος Μπαρλιάς, αναφέροντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: «Πριν από κάποιους μήνες, μια ομάδα… ξυπόλητων συνεταιριστών, αφού είδαμε ότι δεν πάει άλλο με το παλιό, ήρθαμε εδώ σε αυτή την αίθουσα και ξεκινήσαμε μια πορεία. Η πορεία έφερε όλον αυτόν τον κόσμο, που θα βάλει τις βάσεις, τον θεμέλιο λίθο και στη συνέχεια θα μπορέσει να εμπλουτιστεί με καινούργιους ανθρώπους. Θα γίνουμε ένα μεγάλο ρεύμα και θα τους πάρουμε όλους μαζί μας. Θα βρούμε λύσεις στα προβλήματα του συνεταιριστικού κόσμου».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αλέκος Κοντός, πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ

Αυτό που περιμένουμε είναι να βγει πιο δυνατό το συνεταιριστικό κίνημα. Είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας, μιας μεγάλης προσπάθειας να αναδείξουμε το συνεταιριστικό κίνημα, να στηριχτεί, να ενδυναμώσει και να στηρίξει βέβαια και τους συνεργαζόμενους αγρότες, τον αγροτικό κόσμο, την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική ύπαιθρο. Είναι μια πολύ σημαντική μέρα σήμερα για όλους εμάς, που για πάρα πολλά χρόνια υπηρετούμε τον θεσμό, πρώτα-πρώτα, και μετά τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Όλα εξελίσσονται ομαλά και πιστεύω ότι με τη λήξη της διαδικασίας ξεκινάει όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια.

Βασίλης Παρόλας, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας

Σήμερα, μετά από μια πορεία αρκετών μηνών και έντονης προσπάθειας, ξεκινάμε μια σημαντικότατη πρωτοβουλία για να αναδιαρθρωθεί το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση του συνεταιριστικού θεσμού και της θεσμικής εκπροσώπησης και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουμε προσκαλέσει και τοποθετήσει μέσα στον ΣΑΣΟΕΕ συνεταιρισμούς βιώσιμους και ζωντανούς. Πάμε σε μια προϊοντική κατεύθυνση, δηλαδή να μπορέσουμε να δομήσουμε και να φτιάξουμε εθνικές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς αγροτικών προϊόντων. Συγχρόνως, βαδίζουμε προς μια αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών σε πανελλαδική κλίμακα και σε περιφερειακή κατεύθυνση, μια αναδιάρθρωση στελεχιακή, λειτουργική και προς μία ανανέωση με νέα άτομα, ώστε να φέρουμε τη νέα γενιά μέσα στους συνεταιρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι μετά από τόσο καιρό που μιλήσαμε με πολλούς συνεταιρισμούς, έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε μια σημαντική προσπάθεια, η οποία θα έχει θαυμάσια συνέχεια.

Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Μετά από 6 μήνες προσπαθειών, σήμερα είναι η μέρα που ολοκληρώνεται το όραμα και το όνειρο κάποιων ανθρώπων ώστε να αναγεννηθεί το συνεταιριστικό κίνημα, η εκπροσώπηση των συνεταιρισμών σε μια τριτοβάθμια οργάνωση, σε μία όσο γίνεται πιο ενιαία οργάνωση εκπροσώπησης προς την πολιτεία, προς τους θεσμούς, προς τους φορείς.

 

 

Ευθύμης Φωτεινός, αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης:

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το συνεταιριστικό κίνημα και τον αγροτικό κόσμο. Ο αγροτικός κόσμος και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, εδώ και κάποιους μήνες, ήταν άστεγοι και σήμερα, με τον ΣΑΣΟΕΕ, βρήκαμε μια στέγη. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και των συνεταιρισμών είναι μεγάλα και πάρα πολλά. Θα τα βρούμε μπροστά μας και εύχομαι καλή δύναμη στην καινούργια διοίκηση της ΣΑΣΟΕΕ. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Ανδρέας Στρατάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου

Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, σε μία περίοδο που όλα πάνε στραβά. Δυστυχώς, και το συνεταιριστικό κίνημα είναι διχασμένο. Φαίνεται, όμως, να αρχίζουμε να βρίσκουμε τον βηματισμό μας στον δρόμο, μέσα από αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Εύχομαι στη νέα διοίκηση, που θα εκλεγεί σήμερα, να μπορέσει καταρχήν να έχει δύναμη, και να προσπαθήσει να επιλύσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο και το κυριότερο, να βρούμε γέφυρες συνεννόησης με άλλους συναδέλφους μας, που σήμερα δυστυχώς δεν βρίσκονται εδώ.

Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας:

Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ιστορική για το συνεταιριστικό κίνημα. Λίγοι άνθρωποι, που την 1η Ιούνη του 2016 μαζευτήκαμε στο ίδιο σημείο και βάλαμε τα θεμέλια γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα, καταφέραμε και φτάσαμε στη σημερινή μέρα εκλογής του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο πιστεύω ότι θα καλύψει τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου σε μεγάλο βαθμό, γιατί όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια. Το νέο ΔΣ, με την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει, θα είναι αρωγός στον αγροτικό κόσμο, θα καθιερωθεί ως η νέα συνεταιριστική δύναμη στο αύριο γιατί, όπως είπαμε, τα προβλήματα τρέχουν και είναι πάρα πολλά.

Διονύσης Κακολύρης, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Ζακύνθου

Μετά από μία τιτάνια προσπάθεια όλων αυτών των μηνών, πήραμε σάρκα και οστά. Φυσικά, δεν είναι το ζητούμενο μόνο αυτό, δηλαδή να παίρνει σάρκα και οστά κάτι, αλλά να μπορεί να περπατήσει κιόλας. Αισιοδοξούμε ότι μετά από αυτή την τιτάνια προσπάθεια, σήμερα φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και τις εκλογές, με την ψήφιση του νέου ΔΣ, το οποίο αντιπροσωπεύει ισάξια τους συνεταιρισμούς, τα προϊόντα, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όσους ασχολούνται με τον αγροτικό χώρο. Εδώ όμως χρειάζεται πυγμή, χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια από όλους μας και όσους εκλεγούν στο ΔΣ. Ευελπιστώ, πιστεύω και είμαι πεπεισμένος, ότι όλα θα πάνε καλά, με τη συνεργασία όλων μας για το κοινό καλό των συνεταιρισμών αλλά και των ίδιων των αγροτών.