Η εκλογική στάση των αγροτών της Ολλανδίας και η περίπτωση της Ελλάδας

Πριν από λίγες μέρες, στις εκλογές για την ανάδειξη της Γερουσίας στην Ολλανδία, το Κίνημα Αγρότη Πολίτη (ΒΒΒ) εξέλεξε 15 από τις 75 θέσεις.

Αναλυτές στην ΕΕ θεωρούν ότι, με τη μάλλον απρόσμενη αυτή στάση, οι Ολλανδοί τιμώρησαν όσους, στο όνομα της επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων ή χωρίς ουσιαστικό διάλογο, ασκούν πολιτικές περιορισμού του αγροδιατροφικού τομέα.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, υπάρχουν και στην Ελλάδα παρόμοια φαινόμενα, όπως:

Απόψεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ότι το νομοσχέδιο για το νερό θα ανοίξει την ιδιωτικοποίηση του σπουδαίου αυτού φυσικού πόρου.

Η άποψη του Συνδέσμου κτηνοτροφίας ότι το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχει σε ιδιώτες τη δυνατότητα παρέμβασης στην έρευνα και στη διαφύλαξη των γενετικών πόρων της χώρας.

Η άποψη του Συνδέσμου της γαλακτοβιομηχανίας για το ίδιο νομοσχέδιο ότι αποτελεί δείγμα «της αλαζονικής τακτικής του ΥΠΑΑΤ», το οποίο, αντί «της μίας και μόνο αρχής ελέγχου, διασπά τις αρχές με αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου».

Η άποψη της Ομοσπονδίας των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για το νέο κρούσμα παραγωγής τυριού «τύπου φέτας από αγελαδινό γάλα» από εταιρεία που έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι, τελικά, οι υπηρεσίες «ή δεν κάνουν ελέγχους ή αυτοί που γίνονται είναι αμελητέοι».

Οι δεκάδες απευθείας αναθέσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σε εταιρείες-δορυφόρους μιας μικρής παρέας ανθρώπων. Η πλειάδα των λαθών και των μέχρι τώρα καθυστερήσεων καταδεικνύουν ότι οι επιλογές δεν έγιναν με κριτήριο την ικανότητα και φυσικά τη διαφάνεια.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται από τον αρμόδιο υπουργό για τις καθυστερήσεις θέσπισης των λεπτομερειών εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που έπρεπε να ήταν γνωστές από την αρχή του έτους. Τελευταία δικαιολογία τα όσα είπε προχθές στις Βρυξέλλες ότι το Στρατηγικό Σχέδιο στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν αρκεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ.

Είναι τέτοιου είδους παραδείγματα αβεβαιότητας και προχειρότητας που μπορούν να επηρεάσουν το αγροτικό εκλογικό σώμα στις επικείμενες εκλογές και στην Ελλάδα.