Εκουαδόρ: Το αλαλούμ στις μεταφορές έπληξε τις εξαγωγές μπανάνας

Περίπου 290.000 τόνους μπανάνας λιγότερους εξήγαγε φέτος το Εκουαδόρ, λόγω των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μιλώντας με ποσοστά, οι εξαγωγές της χώρας το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021 ήταν μειωμένες κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Μάλιστα, χαμηλότερη κατά 4% ήταν και η μέση εξαγωγική τιμή, η οποία διαμορφώθηκε σε 496 δολ./τόνο.

Παράλληλα, η έλλειψη διαθεσιμότητας στα κοντέινερ και η συμφόρηση στα λιμάνια καθυστερούν τις παραδόσεις υλικών συσκευασίας και λιπασμάτων στη χώρα, με αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους παραγωγής και τον περιορισμό των περιθωρίων κέρδους, την ώρα που οι εμπορικές ροές είναι και αυτές πιο βραδείς σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

«Τα προϊόντα της χώρας είναι λιγότερο ανταγωνιστικά πλέον στις διεθνείς αγορές», τονίζει στο IHS Markit ο Alfredo Hoyos, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Πλαστικών στο ΙΗS Markit, καθώς οι τιμές του πολυαιθυλενίου έχουν φτάσει στα ύψη, καθιστώντας ακριβότερα πολλά υλικά.

Είδος προς εξαφάνιση τα χαρτόκουτα

Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι έλλειψης χαρτόκουτων και την επόμενη χρονιά, αφού δεν βρίσκονται χώροι για τη μεταφορά τους και τα κόστη είναι υψηλά. Ενδεικτικά, ένα κοντέινερ από τη Σαγκάη που ναυλώνεται για να φτάσει στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ κοστίζει 15 φορές υψηλότερα από πέρυσι.

Ένας τόνος χαρτιού, αντίστοιχα, φέτος πωλείται 2,4 φορές υψηλότερα, με τα περιορισμένα αποθέματα να περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση εν μέσω αυξημένης ζήτησης για χαρτόκουτα.