Οι εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη

Τις ημέρες αυτές το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου στρέφεται και στη ΔΕΘ. Όπως συνηθίζεται, οι πολιτικοί αρχηγοί, τουλάχιστον των λεγόμενων κυβερνητικών κομμάτων, εκτός των γενικότερων αναφορών τους σε μέτρα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που αφορούν έμμεσα και τους αγρότες, εξαγγέλλουν και στοχευμένες δράσεις για τον πρωτογενή τομέα.

Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός στην κεντρική ομιλία του το περασμένο Σάββατο, ο οποίος, εκτός από τα μέτρα για την ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, εξήγγειλε «επιδότηση 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα των αγροτών στο κόστος λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών».

Να τονιστεί, βέβαια, ότι αφενός το μέτρο των ζωοτροφών θα προέλθει από μεταφορά πόρων του ΠΑΑ, αφετέρου ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο, ακόμη και αν δεχθούμε τους υποτιμημένους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται με ετήσιους ρυθμούς 64% και των ζωοτροφών με ρυθμούς 34%. Δηλαδή, η επιβάρυνση που καλείται να επωμισθεί ο αγρότης είναι πολλαπλάσια των ποσών που εξαγγέλθηκαν.

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη. Ο Νικ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη «λαίλαπα της ακρίβειας και της κλιματικής κρίσης» που πλήττει τον αγρότη, καθώς και στην έλλειψη εργατών γης και στην ανάγκη σύνδεσης του τουριστικού ρεύματος με την κατανάλωση τροφίμων που παράγονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επέστρεφε τον ΕΦΚ καυσίμων με βάση την κατανάλωση και θα κάλυπτε μέρος του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών.

Σειρά παίρνει αύριο, Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από όσα μας ανέφεραν κάποιοι εκ των συνεργατών του, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στο ενεργειακό, στο κόστος παραγωγής, στον ρόλο που πρέπει να έχουν οι συνεταιρισμοί, στη συμμετοχή του κράτους στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις πληρωμές των ενισχύσεων.

Δύο, βέβαια, είναι τα ζητήματα που πρέπει να επισημανθούν. Αφενός, η δυσκολία που διακατέχει τα κόμματα όταν κυβερνούν να υλοποιούν αυτά που υπόσχονται και η ευκολία με την οποία υπόσχονται λύσεις όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Αφετέρου, η τάση τους να περιγράφουν προβλήματα και στόχους, παρά να ιεραρχούν συνεκτικές πολιτικές για τα μεγάλα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα.