Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή περιμένουν οι αγρότες

«Έχουν δίκιο οι αγρότες να παραπονιούνται για την καθυστέρηση για το ρεύμα», είπε ο πρωθυπουργός σε προχθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, αδειάζοντας βέβαια και δύο μέλη της κυβέρνησής του. Μάλιστα, την τήρηση της υπόσχεσής του, ότι σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή θα εξειδικεύσει και θα εξαγγείλει νέα μέτρα, αναμένει και ο αγροτικός κόσμος που κινητοποιείται την περίοδο αυτή.

Και αν είναι δύο τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις φετινές κινητοποιήσεις από εκείνες των προηγούμενων ετών, θα λέγαμε ότι αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, ότι οι συμμετέχοντες φαίνεται, ακόμη και από τα τρακτέρ που χρησιμοποιούν, ότι δεν είναι μόνο κάποιοι μικρομεσαίοι αγρότες, αλλά και μεγάλοι παραγωγοί.

Δεύτερον, τα αιτήματα που προβάλλονται συγκλίνουν με εκείνα που διατυπώνονται και στις άλλες χώρες-μέλη, όπως, για παράδειγμα:

Η εφαρμογή μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εξοπλισμοί).

✱ Οι αποκλίσεις από την εφαρμογή μέτρων της νέας ΚΑΠ για ένα έτος, όπως η αγρανάπαυση, τα Οικολογικά Σχήματα, άλλες αγροπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις (κάτι που, έως έναν βαθμό, δόθηκε προχθές από την πρόεδρο της Επιτροπής).

✱ Ο έλεγχος και η διαχείριση των εισαγωγών από την Ουκρανία και των επιπτώσεων που έχουν στα προϊόντα που παράγει η ΕΕ (κάτι που, επίσης, έως έναν βαθμό, αποφασίστηκε από την Επιτροπή).

✱ Η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αμοιβαιότητας, δηλαδή η τήρηση των ίδιων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και άλλων υποχρεώσεων στις τρίτες χώρες με αυτές που ισχύουν στην ΕΕ (μπορεί, βέβαια, τις ημέρες αυτές να αναδείχθηκε η θέση της Γαλλίας για τη διεθνή συμφωνία με τις χώρες Mercosur, ωστόσο και οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα, για παράδειγμα, με ιδιαίτερα υψηλή υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, εμποδίζει αυτό που ονομάζεται δίκαιες εμπορικές πρακτικές).

Με άλλα λόγια, οι αγρότες όλης της ΕΕ θεωρούν αδιανόητο να ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια τους πιο απαιτητικούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, να έχουν φθίνουσα πορεία των εισοδημάτων τους και, λόγω της νέας ΚΑΠ, να καλούνται να αναλάβουν και άλλες τέτοιες ιδιαίτερα γραφειοκρατικές δεσμεύσεις.

Και είναι αυτή η περιθωριοποίησή τους και η ανασφάλειά τους που τους κάνει να αντιδρούν.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2023