Εξαγωγικές ευκαιρίες στην ανοδική αγορά βιολογικών της Γερμανίας βλέπει το USDA

Είναι η μεγαλύτερη αγορά βιολογικών στην Ευρώπη και η δεύτερη παγκοσμίως, με τα μεγέθη της μάλιστα να έχουν τάσεις ανόδου. Ο λόγος για τη γερμανική αγορά βιολογικών, η οποία, παρά το ότι η χώρα παραμένει σημαντικός παραγωγός βιολογικών, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους αντίστοιχους εξαγωγείς.

Την άνοδο που πυροδότησε η πανδημία, αλλά και τις καλές προοπτικές που εμφανίζει λόγω του μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης η εν λόγω αγορά, επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυση το USDA. Πρόκειται για έναν προορισμό ευκαιριών για τους Αμερικανούς εξαγωγείς βιολογικών και όχι μόνο, αφού και για την ελληνική παραγωγή αποτελεί μία από τις σημαντικές αγορές-στόχους.

Οι πωλήσεις βιολογικών στη γερμανική αγορά έφτασαν το υψηλό επίπεδο των 15 δισ. ευρώ το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 των συνολικών πωλήσεων βιολογικών τροφίμων στην ΕΕ και το 6,4% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων στη χώρα. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αύξησαν κατά 22% τις δαπάνες των Γερμανών στην κατηγορία, με τον γερμανικό οργανισμό-ομπρέλα για τα βιολογικά, BOLW, να καταγράφει άνοδο σε όλα τα σημεία πωλήσεων.

Κορυφαίες πωλήσεις καταγράφηκαν σε κρέας, αλεύρι και οπωροκηπευτικά, ενώ ο βιολογικός τομέας αναπτύχθηκε κατά σχεδόν δύο φορές περισσότερο σε σύγκριση με τη συνολική αγορά τροφίμων.

Κερδισμένοι όσοι επιχειρούν βιολογικά και «δημιουργικά»

Την ίδια χρονιά, η ανάπτυξη της αγοράς έστρεψε και περισσότερους παραγωγούς στην εγχώρια βιολογική παραγωγή, μία ανάπτυξη που δεν φτάνει ακόμη για να καλύψει τη ζήτηση. Γενικά, η εν λόγω αγορά προσφέρει ευκαιρίες για «δημιουργικούς» στις επιλογές τους προμηθευτές και όσους εργάζονται στη βιολογική κοινότητα, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους στη ζήτηση, επισημαίνει το USDA, μεταφέροντας προβλέψεις ανόδου και τα επόμενα χρόνια.

Και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη χώρα δηλώνει τη στήριξή του στη βιολογική γεωργία, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες. Οι φιλόδοξοι στόχοι του ξεπερνούν κι εκείνους της ΕΕ, επιδιώκοντας αύξηση στο μερίδιο των βιολογικών στο 30% έως το 2030, με αύξηση χρηματοδότησης στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα βιολογικών και πόρους στη σχετική έρευνα.

Στο εμπόριο βλέπει την ενίσχυση των κανόνων προς τα πρότυπα ενός δίκαιου, κοινωνικού, οικολογικού εμπορίου που στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βιολογική γεωργία τίθεται στο επίκεντρο, κάτι που θα αυξήσει την παραγωγή, αλλά θα ωθήσει και τη ζήτηση.

Τέλος, η αμερικανική ανάλυση αναφέρεται και στην ανοδική τάση των βίγκαν προϊόντων ως μία ακόμη εξαγωγική ευκαιρία, επισημαίνοντας προοπτικές για υποκατάστατα κρέατος και γαλακτοκομικών, καθώς και τροφίμων για το πρωινό.