Εξαγορά με… άρωμα Brexit

Deal στο φόντο του επερχόμενου Brexit θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που έλαβε χώρα μεταξύ της αμερικανικής πολυεθνικής Pilgrim’s Pride και του δανέζικου συνεταιριστικού κολοσσού Danish Crown, για εξαγορά από την πρώτη της θυγατρικής της δεύτερης, Tulip Limited, που εδρεύει στο Ην. Βασίλειο.

Η εξαγορά, η οποία εγκρίθηκε παμψηφεί από το διοικητικό συμβούλιο της αγοράστριας και χρηματοδοτήθηκε με ρευστό, αποτιμά την Tulip Limited σε 290 εκατ. λίρες στερλίνες.

Η Tulip Limited έχει μακρά παράδοση στον αγροκτηνοτροφικό τομέα και στην παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους στο Ην. Βασίλειο, με ετήσιες πωλήσεις 1 δισ. βρετανικών λιρών και περισσότερα από 6.000 μέλη κτηνοτρόφους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Danish Crown, Jais Valeur, δίνοντας το στίγμα των της στρατηγικής της εταιρείας σε σχέση προφανώς με τις εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, «η Pilgrim’s κατέχει ήδη μια ισχυρή θέση στην αγορά κοτόπουλου του Ην. Βασιλείου και επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της και στην αγορά του χοιρινού. Από την πλευρά μας, επιθυμούμε να απλοποιήσουμε τη δραστηριότητά μας στο Ην. Βασίλειο».

Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας, η Danish Crown θα συνεχίσει να προμηθεύει με δικής της παραγωγής χοίρειο κρέας την Tulip Limited, ιδιοκτησίας, πλέον, της Pilgrim’s.