Έξτρα εισφορές για ετεροεπαγγελματίες και αγρότες με παράλληλη απασχόληση

Νέα δεδομένα δημιουργεί η αύξηση των ασφαλίστρων των μη μισθωτών

Νέο τοπίο τόσο για τους ετεροεπαγγελματίες, δηλαδή τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ταυτόχρονα εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, όσο και για τους αγρότες με παράλληλη απασχόληση δημιουργεί η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών από 1/1/2023.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι μισθωτοί που παράλληλα ασκούν κάποιο επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ δεν υποχρεούνται να καταβάλουν για αυτό κάποια επιπλέον ασφαλιστική εισφορά, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική εισφορά από τη μισθωτή εργασία (δηλαδή των ιδίων και του εργοδότη τους) δεν υπολείπεται του αθροίσματος των εισφορών κύριας σύνταξης και υγείας της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας των αγροτών. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει, θα πρέπει οι ίδιοι να καταβάλουν τη διαφορά.

Ψηλότερα το όριο εξαίρεσης

Για το 2022, το μίνιμουμ αυτό ποσό ήταν 148 ευρώ/μήνα, πλέον όμως, και μετά την αναπροσαρμογή των εισφορών των αγροτών, ανέρχεται σε 162,28 ευρώ/μήνα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αρκετοί μισθωτοί που μέχρι πέρυσι κάλυπταν, μέσω των αποδοχών τους, το ελάχιστο όριο των εισφορών, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν έξτρα για την αγροτική τους δραστηριότητα -εκτός και αν στο μεταξύ έχει αυξηθεί ο μισθός τους, κάτι που βέβαια δεν είναι σύνηθες…

Φυσικά, οι μισθωτοί που απασχολούνται παράλληλα σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλέξουν με αίτησή τους υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία εισφορών κύριας σύνταξης. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, θα κληθούν οι ίδιοι να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ της εισφοράς που αντιστοιχεί στην κατηγορία που επέλεξαν και της εισφοράς από τη μισθωτή τους εργασία. Δεν θα πληρώσουν, ωστόσο, επιπλέον εισφορά υγειονομικής περίθαλψης.

Όσον αφορά τους αυτοτελώς απασχολούμενους που παράλληλα ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ, ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι καταβάλλουν μία εισφορά η οποία όμως υπολογίζεται με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών. Εκεί οι εισφορές πλέον ξεκινούν από τα 230,25 ευρώ (169,95 ευρώ για κύρια σύνταξη συν 60,30 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη) έναντι 210 ευρώ πέρυσι, επομένως οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 20,25 ευρώ τον μήνα ή 243 ευρώ για το σύνολο του 2023.

Ανεβαίνει ο λογαριασμός

Η αύξηση των εισφορών αγγίζει και τους αγρότες με μία ή περισσότερες επιπλέον επαγγελματικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι αγρότες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση καλούνται κατ’ αρχάς να επιλέξουν (έως τις 12 Φεβρουαρίου) μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες των ασφαλισμένων του π. ΟΓΑ. Για όσο διάστημα απασχολούνται και ως μισθωτοί, οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

Για το χρονικό διάστημα αυτό, οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των αγροτών, δηλαδή των 164,47 ευρώ (σ.σ. συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά υπέρ Αγροτικής Εστίας).

Πέρυσι, υπενθυμίζεται, το ποσό αυτό ήταν 150 ευρώ. Εφόσον επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ο αγρότης θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης, ενώ σε περίπτωση που διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότηση γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ίδιο.

Σε περίπτωση τώρα που ένας αγρότης έχει παράλληλη μη μισθωτή απασχόληση, θα κληθεί να επιλέξει μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων, καταβάλλοντας την αντίστοιχη εισφορά, η οποία εκκινεί πλέον, όπως προαναφέρθηκε, από τα 230,25 ευρώ τον μήνα.

Εφόσον, πέρα από τη μη μισθωτή, έχει και μισθωτή απασχόληση, η ελάχιστη εισφορά αντιστοιχεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολούμενων, δηλαδή στα 276,31 ευρώ. Εφόσον ο αγρότης επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον κλάδο σύνταξης (σ.σ. στη δεύτερη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, η μηνιαία εισφορά κύριας σύνταξης είναι 230,94 ευρώ).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023