Έκθεση AHDB: Λιγότερο γάλα για το 2023 στην ΕΕ

Η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί

Με προβλεπόμενη αύξηση 1% στις σφαγές, θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο γάλα το 2023 λόγω της μείωσης του κοπαδιού γαλακτοπαραγωγής, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Κηπευτικών (AHDB) από τον αναλυτή Tom Price. Το εύρημα έρχεται σε συμφωνία με την τελευταία έκθεση Βραχυπρόθεσμων Προοπτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προβλέποντας πτώση 0,2% στην παραγωγή γάλακτος για το 2023.

Όπως αναφέρει ο Price, η πτώση των τιμών του γάλακτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες μεγάλες μειώσεις της παραγωγής, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Πάντως, η μέση απόδοση ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,8% σε σύγκριση με πέρυσι, εάν επικρατήσουν οι αναμενόμενες καιρικές συνθήκες, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της πτώσης της παραγωγής.

Η ετήσια ποιότητα και η διαθεσιμότητα των ζωοτροφών και των χορτονομών αναμένεται να είναι ανώτερη από πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά και πρωτεΐνες πιθανότατα θα βελτιωθεί. Ως εκ τούτου, ο κλάδος µεταποίησης γαλακτοκοµικών προϊόντων αναμένεται να διατηρήσει τη σταθερότητά του.

Συνολικά, η έκθεση του AHDB κατέδειξε μια γενική στροφή προς την κατανάλωση φθηνότερων και χαμηλότερης ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων στις εγχώριες αγορές της ΕΕ λόγω των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί, ενώ οι ποσότητες θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές συνολικά.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο αναλυτής του AHDB τονίζει ότι η αύξηση της παραγωγής τυριού και ορού γάλακτος αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση 2% στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων το 2023. Αυτοί οι αριθμοί λαμβάνουν υπόψη μια προβλεπόμενη ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία COVID-19 και τις σταθερές εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ανατολική Ασία θα μπορούσε να προωθήσει τη ζήτηση για άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετός για να αντισταθμίσει τη μείωση της εγχώριας ζήτησης για φρέσκα γαλακτοκομικά. Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές πλήρους γάλακτος σε σκόνη αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται από έτος σε έτος, παρότι πρόκειται να επιβραδυνθούν κατά 5%, καθώς η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί.