Έκθεση Κομισιόν: Το έλλειμμα της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου ανοίγει «παράθυρο» ευκαιρίας για την Ελλάδα

Ανοίγεται στους Έλληνες παραγωγούς η προοπτική να παράσχουν προμήθειες για την εσωτερική αγορά της ΕΕ

Ενδιαφέρουσες επιμέρους τάσεις ανέδειξε η νέα έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ που δημοσίευσε στις 5 Οκτωβρίου η Κομισιόν, μέσω της τομεακής επισκόπησης στις ειδικές καλλιέργειες (ελαιόλαδο, κρασί, μήλα και πορτοκάλια). Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η ελληνική παραγωγή μπορεί να είναι η φετινή ευνοημένη μετά τη ζημιά που προκάλεσαν οι καλοκαιρινές ξηρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων σε σημαντικές χώρες παραγωγής.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 25% την περίοδο 2022/23, με την πτώση να παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα. Πράγματι, η ζέστη κατά την περίοδο της ανθοφορίας σε συνδυασμό με τη λειψυδρία κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή της ελιάς και την ποιότητα του ελαιολάδου που παρατηρήθηκε κατά τη φάση άλεσης. Στην Ισπανία και την Ιταλία αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 30%, και 40% για την Πορτογαλία.  

Σε κάποιο βαθμό, η χαμηλότερη παραγωγή θα μπορούσε να καλυφθεί από τα αρχικά αποθέματα και πιθανώς από τις αυξημένες εισαγωγές ελαιολάδου, με την Ελλάδα να αναμένεται να συμβάλει κι εκείνη με τη δική της παραγωγή. «Μεταξύ των βασικών χωρών παραγωγής της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει, παρέχοντας προμήθειες για την εσωτερική αγορά» αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να μειωθούν, ιδίως σε ορισμένες πιο ευαίσθητες ως προς τις τιμές αγορές. Επιπλέον, η χαμηλότερη διαθεσιμότητα στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ και η συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές καταναλωτή ενδέχεται να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης στην ΕΕ (-9%).

Αντιθέτως, σταθερή αναμένεται για το 2022/23 η παραγωγή κρασιού της ΕΕ, υπερβαίνοντας κατά 2,5% τον μέσο όρο της πενταετίας και κατά 1,5% την περσινή χρονιά. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη παραγωγή που αναμένεται στη Γαλλία. Η ποιότητα του κρασιού θα μπορούσε επίσης να είναι ανώτερη χάρη στη σημαντική μείωση των μυκητιάσεων των σταφυλιών. Οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την τελευταία περίοδο εμπορίας, με κύριους προορισμούς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενες από την Ελβετία, τον Καναδά και την Κίνα.

Στα φρέσκα φρούτα, παρατηρείται σε γενικές γραμμές μια πτώση στην κατανάλωση, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών. Αυτή η τάση αναμένεται να διατηρηθεί για το 2022/23 στην ΕΕ, με ελαφριά πτώση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης φρέσκων μήλων και πορτοκαλιών -στα 12 κιλά-, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Η υψηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγάλη παραγωγή στην Πορτογαλία και η αναμενόμενη χαμηλότερη ποιότητα θα αυξήσουν το μερίδιο της αξιοποιήσιμης παραγωγής μήλων που χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση.

Παρόμοια εικόνα με το ελαιόλαδο παρουσιάζει η παραγωγή πορτοκαλιών, η οποία το 2022/23 αναμένεται να ολισθήσει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας για την ΕΕ, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ιδίως στην Ισπανία. Παρά τη χαμηλή παραγωγή πορτοκαλιού και τις αναμενόμενες υψηλότερες τιμές, η ποσότητα για νωπή κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί λιγότερο από αυτή που προορίζεται για μεταποίηση.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ: https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/outlook/short-term_en