Εκθεση σεθ 2019: Μέσω Ελλάδας αλώνουν οι Τούρκοι «ψαράδες» την ευρωπαϊκή αγορά

Για την επόμενη χρονιά μεταθέτουν τις όποιες ελπίδες τους για ανάκαμψη των τιμών στην τσιπούρα και το λαβράκι οι ελληνικές επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, εν μέσω συνθηκών αυξανόμενης προσφοράς σε διεθνές επίπεδο και δη από τις τρίτες χώρες.

Η 5η απολογιστική έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, που δόθηκε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι το 2018 οι τιμές παρουσίασαν πτωτική πορεία και για τα δύο είδη, που αντιπροσωπεύουν το 98% της παραγωγής του κλάδου. Ειδικότερα, η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε σε 4,53 ευρώ/κιλό, παρουσιάζοντας μείωση 1,5% σε σχέση με το 2017, ενώ η τιμή για το λαβράκι κυμάνθηκε στα 4,97 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά σχεδόν 6%. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 4,5%, η αύξηση στην αξία δεν ξεπέρασε το 1%.

Στον βυθό οι τιμές

Η τάση αυτή, όπως σημειώνει ο ΣΕΘ, αναμένεται να διατηρηθεί και ενδεχομένως να επιδεινωθεί το 2019, που άλλωστε εκπνέει σε μερικές εβδομάδες. Σε σχέση με το 2017, παρατηρείται αύξηση 4,5% ως προς τον όγκο παραγωγής, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση παραγωγής τσιπούρας. Η αύξηση στην αξία πωλήσεων είναι οριακή, σχεδόν 1%, λόγω της μειωμένης τιμής και για τα δύο είδη.

Κι αν η καθίζηση των τιμών τη φετινή χρονιά έχει ήδη αποτυπωθεί στα μηνιαία δελτία του FAO Globefish, που τακτικά παραθέτει η «ΥΧ», το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο της έκθεσης του ΣΕΘ έχει να κάνει με τον τρόπο που η Τουρκία έχει καταφέρει να αλώσει την ευρωπαϊκή αγορά διαμέσου… της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το 2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της διακίνησης τουρκικών ψαριών μέσω της χώρας. Πρόκειται για προϊόν που αφού εκτελωνίστηκε στην Ελλάδα, τέθηκε σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια εστάλη (ως τούρκικο) σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το 2018, οι εισαγωγές τουρκικών ψαριών αυξήθηκαν κατά 119% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εισήχθησαν από τη γειτονική χώρα 11.713 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (4.100 τόνοι τσιπούρας, 6.313 τόνοι λαβρακιού και 1.300 τόνοι λοιπών νωπών ψαριών), οι οποίοι στο σύνολό τους σχεδόν επαναπροωθήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι αυξημένες αυτές εισαγωγές στην ΕΕ από την Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα να ενταθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός και είναι ενδεικτικό ότι, από το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σε ορισμένες αγορές, η διαφορά στην τιμή άγγιζε ή ξεπερνούσε το 1 ευρώ/κιλό.

Για τη φετινή χρονιά, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά 1,7% και να κυμανθεί στους 119.000 τόνους, από 117.000 τόνους το 2018.

Μια πιο αισιόδοξη νότα για τον κλάδο δίνουν πάντως η υλοποίηση –εν μέσω ενός εξαιρετικά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος– παραγωγικών επενδύσεων ύψους 97 εκατ. ευρώ, η έγκριση από την αρμόδια αρχή της Κομισιόν της τριπλής συγχώνευσης Aνδρομέδα-Νηρέα-Σελόντα και οι συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας (Fish from Greece). Ωστόσο, εξακολουθεί να εκκρεμεί η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού.