Οι εκτιμήσεις της Aprol Umbria στην «ΥΧ» για την ιταλική παραγωγή ελαιολάδου

Με τον Gabriele Mocio (φωτό), διευθυντή της Αprol Umbria, συνομίλησε η «ΥΧ», ζητώντας του να μας μεταφέρει τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις εκτιμήσεις για την επερχόμενη ελαιοκομική σεζόν (2023/2024) της Ιταλίας.

Η Aprol Umbria είναι μια Ένωση ελαιοπαραγωγών στην Oύμπρια, περιοχή της Kεντρικής Ιταλίας έξω από την Περούτζια, που συνορεύει με την Τοσκάνη και το Λάτσιο. Η Ένωση διαθέτει ως μέλη 750 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελαιολάδου.

Ο κ. Mocio ξεκίνησε αναφέροντάς μας ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε από τώρα τα δεδομένα της παραγωγής με ακρίβεια, καθώς υπάρχει ετερογένεια από περιοχή σε περιοχή. Θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με ακρίβεια όταν θα ξεκινήσει η επεξεργασία του ελαιοκάρπου».

Τούτων λεχθέντων, η εκτίμησή του ήταν η εξής: «Στην Ιταλία, αναμένεται ανάκαμψη της παραγωγής, η οποία εκτιμάται στους 320.000 τόνους. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σύγκριση με πέρσι. Υπάρχουν περιοχές στη Νότια Ιταλία, όπως η Πούλια και η Σικελία, που περιμένουν καλή παραγωγή, ενώ αντίθετα στα κεντρικά και βόρεια της χώρας αναμένεται μείωση 50% σε σύγκριση με μια μέση παραγωγή εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων της περασμένης άνοιξης που προκάλεσαν ζημιές κατά το στάδιο της ανθοφορίας».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στις τάξεις των παραγωγών, ο ίδιος μας είπε: «Οι παραγωγοί ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η νέα περίοδος θα δυσκολέψει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω αυξημένων τιμών. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο κινούνται σε επίπεδα από 9 έως 10 ευρώ/κιλό».

Ισπανία: Μικρή ανάκαμψη βλέπoυν οι COPA – COGECA

Με τον επικεφαλής του τομέα ελαιολάδου των αγροτικών οργανώσεων COPA – COGECA, Giacomo Guala, ήρθε σε επαφή η «ΥΧ», ζητώντας μια εκτίμηση για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία (23/24). Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια ανάκαμψη στα επίπεδα του 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη καταστροφική σεζόν, γεγονός που, όπως σχολίασε, «δεν αλλάζει την ιδιαίτερα προβληματική εικόνα και για φέτος».

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση τοποθετεί την παραγωγή στους 737.000 τόνους, από 663.000 που ήταν πέρσι. Σημειώνεται ότι μια φυσιολογική παραγωγή για την Ισπανία τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 1,2 έως 1,5 εκατ. τόνους. Σε ό,τι αφορά την τιμή, τα τελευταία στοιχεία των ισπανικών αρχών (Ιουλίου) έδιναν για το έξτρα παρθένο τιμές από 7 έως 8 ευρώ/κιλό.