Εκτονώνεται η διένεξη στη Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου

Voyatzis-oinopoios
Απάντηση για τα δημοσιεύματα της «ΥΧ», σχετικά με την υπουργική απόφαση για τις ποικιλίες αμπέλου και το κατά πόσο προστατεύει ή όχι τις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, απέστειλε στα γραφεία της εφημερίδας ο Γιάννης Βογιατζής. Στην απάντησή του, διευκρινίζει ότι οι δηλώσεις του δεν έγιναν με την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, αλλά επρόκειτο καθαρά για τις προσωπικές του απόψεις. Η «ΥΧ» δημοσιεύει αυτούσια την επιστολή:

«Η παρέμβασή μου σχετικά με το θέμα της ΥΑ 1649/89081 του ΥΠΑΑΤ, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στο φύλλο της Παρασκευής 10 Αυγούστου, διευκρινίζω ότι εκφράζει προσωπικές σε αυτή τη φάση απόψεις. Προκλήθηκε από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και όχι από εσωτερική διαφωνία στην ΕΔΟΑΟ. Η παρουσίαση του θέματος δημιούργησε κατά την εκτίμησή μου λανθασμένες εντυπώσεις και έκρινα ότι έπρεπε άμεσα να πάρω θέση. Γι’ αυτό ασχολήθηκα αποκλειστικά με την ουσία του θέματος, ζητώντας μια πιο προσεκτική και ψύχραιμη ανάγνωση, μακριά από τίτλους καταστροφής αλλά γόνιμου διαλόγου.

Η έκπληξη του προέδρου της Διεπαγγελματικής κου Βαγγέλη Αργύρη είναι λογική καθόσον με δική μου ευθύνη υπήρξε έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ μας που δεν χαρακτηρίζει τις σχέσεις και την πρακτική μας στην οργάνωση. Ο κος Αργύρης εξασκεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα την προεδρία της οργάνωσής μας, προσδίδοντας κύρος και αυξάνοντας τη διαπραγματευτική δυνατότητα της ΕΔΟΑΟ, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία του στη δημόσια διοίκηση και ειδικότερα στον αμπελοοινικό τομέα που από τη θέση του υπουργού διαχειρίστηκε παλαιότερα.

Η ΕΔΟΑΟ έχει θέσει αυτή την περίοδο ως στόχο προτεραιότητας τον σχεδιασμό της αμπελουργίας μας, έχοντας καταλήξει μετά από μακρόχρονες συζητήσεις και διαβούλευση σε συμφωνία στις επιδιώξεις και τους άξονες αυτής της ενέργειας. Κύρια θέση στο ενιαίο κείμενο της συμφωνίας που όλοι τώρα υπηρετούμε έχει το θέμα των γηγενών ποικιλιών, όπως ορίζεται στους άξονες β) αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών και κλώνων αμπέλου και γ) παραγωγή γνήσιου, υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο ιδρυτικός σκοπός της Διεπαγγελματικής είναι η πρόοδος του αμπελοινικού τομέα μέσω της επίτευξης συμφωνιών και της υλοποίησης κοινών δράσεων. Πιστεύω ότι ο γόνιμος και ειλικρινής δημόσιος διάλογος μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση».

Γ. Βογιατζής