Εκτός από αυτοκριτική, χρειάζεται και πραγματικός διάλογος

Με έντονα αυτοκριτική διάθεση εμφανίστηκε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προχθές στην Ευρωβουλή.

Οι αγρότες της Ευρώπης βρίσκονται στους δρόμους και αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο, δήλωσε. Οι φυσικές και οικονομικές καταστροφές είναι μεγάλες, το κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων συνεχώς αυξάνεται και αυτοί με τη σκληρή τους δουλειά μας εξασφαλίζουν την ποιοτική διατροφή μας, συνέχισε. Για αυτό και τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και σεβασμό, για αυτό και πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους χωρίς αντιπαλότητες, για αυτό πρέπει να βρούμε βιώσιμες λύσεις με αυτούς στη θέση του οδηγού, τόνισε.

Και ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει την πρότασή της για την Αειφόρο Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, τη γνωστή SUR, καθώς αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης με κάποιους από τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Είχαν, βέβαια, προηγηθεί ακόμη δύο αποφάσεις που αποτελούν σημείο τριβής με τους αγρότες, η παρέκκλιση από την αγρανάπαυση και το πάγωμα της υπογραφής της συμφωνίας Mercosur για εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, έγγραφο του επιτρόπου Γεωργίας για τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων, ώστε να αντιμετωπισθούν βασικά ζητήματα που θέτουν οι αγρότες που κινητοποιούνται και να νομιμοποιήσουν επιπλέον εθνικές επιδοτήσεις στις χώρες, βέβαια, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.

Τέτοιας μορφής αναδίπλωση σε τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν έχει υπάρξει κατά το παρελθόν. Έτσι, η νέα ΚΑΠ, που θεσπίστηκε βιαστικά, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους αγρότες, αναγνωρίζεται πλέον ότι έχει αδυναμίες που πρέπει να διορθωθούν.

Καλές, λοιπόν, οι τηλεδιασκέψεις και οι επαφές με τους πολίτες από τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης, όμως δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν την αξία της ουσιαστικής διαβούλευσης.