Εκτός από το γλοιοσπόριο κινδυνεύει και από ψευδείς ειδήσεις η ελαιοκαλλιέργεια

Τα “πράγματα στη θέση τους” αναφορικά με το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την προσβολή γλοιοσπόριου στις ελιές της Ηλείας, επιχειρεί να βάλει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών του Νομού.

Απευθυνόμενος στους ελαιοκαλλιεργητές, ο Σύλλογος διαβεβαιώνει από τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στους ελαιώνες ανά το νομό, ότι δεν παρουσιάζονται ανησυχητικά προβλήματα με παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τις ελιές. Όπως τονίζει ο Σύλλογος σε ορισμένες περιοχές μικρή πτώση του ελαιοκάρπου οφείλεται σε προσβολή από πυρηνοτρήτη, που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, χωρίς όμως σημαντική οικονομική ζημιά.

Ωστόσο, τονίζουν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και αρκετά υψηλή σχετική υγρασία, δημιουργούν προβληματισμό για το πώς θα επηρεάσουν.

“Όσοι λοιπόν ελαιοκαλλιεργητές δεν έχουν λάβει μέτρα φυτοπροστασίας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο καλό είναι να συμβουλευτούν τους συναδέλφους γεωπόνους-συνεργάτες τους για να τους προτείνουν τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καλύτερη δυνατή προστασία της καλλιέργειας τους. Να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι οποιαδήποτε «μαύρη» ελιά ή ακόμα και σάπια βρεθεί επάνω ή και κάτω από το δέντρο δεν είναι κατά ανάγκη γλοιοσπόριο”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου και προσθέτει: “Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το εργαστήριο φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διεξαγωγή εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων ελαιοκάρπου.

Καταλήγοντας ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, επισημαίνει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ελαιόλαδο, πως απαιτείται από όλους ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση για να μην δημιουργείται πανικός στους παραγωγούς. “Ο πανικός είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει στους επιτήδειους να θησαυρίζουν εις βάρος των πολλών και οδηγεί στην μακροχρόνια υποβάθμιση του “πράσινου χρυσού” της περιοχή μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.