Εκτός λευκορωσικού εμπάργκο ακτινίδια και κλημεντίνες

Την εξαίρεση τεσσάρων ακόμα οπωροκηπευτικών από το λευκορωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις εισαγωγές εμπορευμάτων από χώρες της Δύσης αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργος πολυχρονάκης, με την την αριθμ. 562/30.08.20221 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας, εξαιρεί από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα εμπορεύματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά,την Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία. Για την ακρίβεια, από τις 12 τρίτες χώρες μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην Λευκορωσία κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο.

Υπενθυμίζεται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. «Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η  χώρα μας προς αυτό τον προορισμό-  γεγονός που είχε ως συνέπεια κατά την διάρκεια του εξαμήνου οι εξαγωγές τους να μηδενισθούν , καθώς η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους», εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης.

Από το αρχικό διάταγμα σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα  και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.). και προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α*..

«Χαιρετίζουμε και αυτή την εξαίρεση των ακτινιδίων και κλημεντινών. Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν ήταν υψηλοί εντούτοις ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24/2/22 κ.α», αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Ελλάς.

Ξανά στην Ολλανδία ακτινίδια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές

Στο μεταξύ, όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, για τρίτη φορά εμφανίσθηκαν και πωλούνται στην αγορά της Ολλανδίας ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης χωρίς να έχουν βρεθεί οι παραβάτες. «Τα ακτινίδια αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ  και εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας να πωλούνται (ως παρατιθέμενο απόσπασμα Δελτίου τιμών 35ης εβδομάδος στην Ολλανδία Αυτή η ανευθυνότητα, των «εμπόρων» και η αδυναμία ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος λόγω μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 τ.) αλλά και τελευταία των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 τ.) απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα», καταλήγει.