Με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για μια ακόμα χρονιά αγροτικές αποθήκες και μαντριά

Συνεχίζουν, ωστόσο, να «μετράνε» στον υπολογισμό του φόρου τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα

agrotiki apothiki
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Ένα καλό κι ένα καλό νέο περιλαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ που κατατέθηκε και ψηφίστηκε  την περασμένη εβδομάδα την εβδομάδα από τη Βουλή.

Το καλό είναι ότι, σε αντίθεση με τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, τα χωράφια και, γενικότερα, τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που κατέχουν φυσικά πρόσωπα θα εξαιρεθούν τελικά και το 2019, όπως έγινε το 2017 και το 2018, από τον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή, η αντικειμενική τους αξία δεν θα αθροίζεται με εκείνη της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών, η οποία, υπενθυμίζεται, όταν στο σύνολό της ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, επιβαρύνεται με συμπληρωματικό φόρο.

Στη σχετική διάταξη που είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2016 στη Βουλή, αναφερόταν ότι η εξαίρεση για τα επόμενα δύο χρόνια (2017 και 2018) ήταν απαραίτητη, «προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις». Οι κακές γλώσσες ανέφεραν τότε ότι δεν είχε βρεθεί τρόπος υπολογισμού της αξίας των εν λόγω αγροτεμαχίων, όμως το πλέον πιθανό είναι να μιλάμε πια για μια συνειδητή επιλογή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών. Σημειωτέον ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία, αναφέρεται ότι το ύψος της απώλειας εσόδων από την εξαίρεση των αγροτεμαχίων «δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

Στην «τσιμπίδα» τα μαντριά

Το κακό νέο είναι ότι, παρά τις υποσχέσεις για επανεξέταση του ζητήματος που δόθηκαν κατά καιρούς τόσο από την πλατεία Βάθη όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, για ακόμα μία χρονιά η αντικειμενική αξία των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων (στάνες, μαντριά, θερμοκήπια, αγροτικές αποθήκες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες κ.ά.) θα συνεχίσει να συνυπολογίζεται για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ – κάτι που, όπως έχει γράψει επανειλημμένα σε σχετικά ρεπορτάζ η «ΥΧ», ανεβάζει κατακόρυφα τον «λογαριασμό» του φόρου, ιδίως για τους κτηνοτρόφους.

 

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», φύλλο 161)

-Διαφήμιση-