Η εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος και η ελαιοκομία

γράφει ο Νίκος Λάππας

Εκτοξεύθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο, επηρεάζοντας το σύνολο του εννεάμηνου με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η τόνωση του αγροτικού τομέα αποτελεί «κλειδί» για να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος της χώρας συνολικά. Ένας κλάδος που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του εγχειρήματος είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, που, σε καλές χρονιές, όπως για παράδειγμα πριν από 2-3 χρόνια, η αξία των εξαγωγών τους άγγιξε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Την περίοδο που διανύουμε, ωστόσο, με την ελαιοσυλλογή να ανεβάζει ρυθμούς, τα πράγματα απογοητεύουν. Η παραγωγή, ενώ ξεκίνησε τους πρώτους μήνες με ιδανικές συνθήκες, εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε κάποιες περιοχές ακόμη και κατά 50%. Επιπλέον, οι ποσότητες του έξτρα παρθένου, δηλαδή της ναυαρχίδας του ελληνικού ελαιολάδου, εμφανίζονται ιδιαίτερα περιορισμένες.

koroneiki-poikilia-elaioladoΟι κύριες αιτίες για τα παραπάνω είναι δύο. Και εάν για την αντιμετώπιση της πρώτης, των φυσικών φαινομένων, μπορούσαμε να κάνουμε λίγα, για τη δεύτερη, την ελλιπή δακοκτονία, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολύ περισσότερα. Και είναι θλιβερό για μία χώρα, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, να αδυνατεί να συνδυάσει την πολυετή εμπειρία που διαθέτει, με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και καινοτομία, με αποτέλεσμα να χάνει εθνικό πλούτο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος. Και είναι επίσης τουλάχιστον ανεύθυνο, ένας μικρός έστω αριθμός εμπόρων ελαιολάδου να καθηλώνει τις τιμές παραγωγού σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αυτές τις ημέρες, περιμένοντας να πιεστούν οι τιμές από τη φετινή ισπανική μεγάλη παραγωγή.

Γιατί, απλά, βιώσιμη οικονομία χωρίς εμπιστοσύνη μεταξύ των οικονομικών της εταίρων δεν μπορεί να υπάρξει.