Δεν πέφτει κάτω από τα 5 ευρώ η τιμή στο ελαιόλαδο τη νέα σεζόν, βλέπει η αγορά

Τη στιγμή που τα εγχώρια αποθέματα βρίσκονται κάτω από το 15% της ετήσιας παραγωγής και οι πράξεις των συνεταιρισμών έχουν εξασθενήσει, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αγορά του εξωτερικού, αλλά και στις προοπτικές τις ερχόμενης σεζόν, ιδιαίτερα στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατο δημοσίευμα από το εξωτερικό έφερε στο φως εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας ότι η πανευρωπαϊκή επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου θα είναι αυξημένη κατά 500.000 τόνους σε σύγκριση με τη σεζόν 2022/2023. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, η οποία ενισχύεται και από το γεγονός ότι η εκτίμηση δεν περιελάμβανε στοιχεία για κάθε μία εκ των ελαιοπαραγωγών χωρών ξεχωριστά.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας, το σύνολο της ποσότητας παραχθέντος ελαιολάδου της καμπάνιας 2022/2023 τοποθετείται στους 663.000 τόνους. Με αυτά τα δεδομένα, η ερχόμενη σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει με ανεπαρκή αποθέματα, τη στιγμή που οι Ισπανοί κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα ξηρασίας σε ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Εξαγωγέας από τη Λακωνία, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σχολίασε στην «ΥΧ»: «Διαβάσαμε τη συγκεκριμένη εκτίμηση και πράγματι μας έκανε εντύπωση. Με όσα γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή και με την Ελλάδα να περιμένει σίγουρα μειωμένη παραγωγή, δεν βγαίνουν τα νούμερα που αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως τα βλέπουμε τα πράγματα, την ερχόμενη σεζόν οι τιμές στην εγχώρια αγορά θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Δεν λέω ότι θα είμαστε και πάλι πάνω από τα 6 ευρώ, όμως δεν βλέπω να πέφτουμε και κάτω από τα 5 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο ξεκίνημα, αλλά και μέσα στη χρονιά».

Ανεβαίνουν οι τιμές σε Ιταλία και Ισπανία

Ανοδική τάση σημειώνουν οι τιμές στο έξτρα παρθένο σε Ισπανία και Ιταλία. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ισπανίας για την εβδομάδα 15 – 21 Μαΐου 2023, η τιμή έφτασε τα 5,86 ευρώ/κιλό, αυξημένη κατά 2,76% σε σύγκριση με την εβδομάδα που προηγήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 72,49% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα της προηγούμενης περιόδου και κατά 109, 28% αυξημένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή της προηγούμενης τετραετίας.

Επιπλέον, η τιμή είναι αυξημένη κατά 9,72% σε σύγκριση με τη μέση τιμή των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Την υψηλότερη τιμή έπιασε το έξτρα παρθένο στην Καταλονία στα 6,35 ευρώ/κιλό, ενώ ακολουθεί η Ανδαλουσία με 5,87 ευρώ/κιλό. Ενδιαφέρον έχει ότι οι ισπανικές αρχές για το ίδιο διάστημα τοποθετούν την τιμή του ελληνικού έξτρα παρθένου στα 5,70 ευρώ/κιλό.

Και στην Ιταλία, όμως, το έξτρα παρθένο σημείωσε αύξηση μέσης εγχώριας τιμής (+0,2%), φτάνοντας τα 6,15 ευρώ/κιλό. Σε ορισμένες περιοχές, η τιμή σημείωσε σημαντική αύξηση.

Συγκεκριμένα, στο Παλέρμο και στο Τράπανι (για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30/05) η τιμή έφτασε τα 7,10 ευρώ/κιλό, αυξημένη κατά 2,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο Μπάρι, η τιμή παρουσίασε αύξηση 0,8% (22/05), φτάνοντας τα 6,38 ευρώ/κιλό, ενώ στη Φότζια η τιμή διαμορφώθηκε στα 6,65 ευρώ/κιλό με αύξηση επίσης 0,8% (25/05). Χωρίς μεταβολές οι τιμές σε Πεσκάρα, Λέτσε, Ραγκούζα και Τάραντα με τις δύο πρώτες να απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές στο έξτρα παρθένο με 9 και 9,20 ευρώ/κιλό αντιστοίχως.