Ελαιόλαδο από ελληνικές αποικίες προμηθεύονταν οι Κέλτες, σύμφωνα με νέα ευρήματα

Τα αρχαιότερα ίχνη του από το 500 π.Χ. εντόπισαν επιστήμονες στην κεντρική Ευρώπη

Ελαιόλαδο από ελληνικές αποικίες προμηθεύονταν οι Κέλτες, σύμφωνα με νέα ευρήματα

Ίχνη ελαιολάδου καθώς και από κερί μέλισσας, μπύρα, κρασί, γάλα και κεχρί ανακάλυψαν επιστήμονες κατά τη διάρκεια μελέτης κεραμικών δοχείων που βρέθηκαν σε κέλτικο φρούριο στο λόφο Mont Lassois της Βουργουνδίας.

Τα ευρήματα έφεραν στο φως νέα δεδομένα για την παρουσία ελαιολάδου σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, η οποία μέχρι τώρα τοποθετούνταν στη Ρωμαϊκή περίοδο αρκετούς αιώνες μεταγενέστερα, από το 500 π.Χ., οπότε και χρονολογούνται τα συγκεκριμένα δοχεία.

Οι πρώτοι Κέλτες κατοικούσαν σε περιοχές της νότιας Γερμανίας, της βόρειας Ελβετίας καθώς και της ανατολικής Γαλλίας κατά την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Οι πληθυσμοί αυτοί είναι γνωστό ότι ανέπτυσσαν εμπορικές σχέσεις με περιοχές της Μεσογείου, εισάγοντας όχι μόνο αγαθά αλλά και έθιμα από τις περιοχές αυτές, ωστόσο, αυτό που μέχρι στιγμής δεν ήταν γνωστό, είναι ότι το ελαιόλαδο αποτελούσε προϊόν εισαγωγών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos One, οι Κέλτες ταξίδευαν μέσω του Ροδανού ποταμού έως τις γαλλικές ακτές της Μασσαλίας, για να πραγματοποιήσουν εμπόριο με της ελληνικές αποικίες της περιοχής, εισάγοντας αγαθά που προέρχονταν από παραγωγές της Μεσογείου. Οι επιστήμονες δηλώνουν βέβαιοι ότι το λάδι προέρχεται από αυτές τις αποικίες, όμως αυτό που δεν μπορούν μέχρι στιγμής να απαντήσουν είναι εάν αποτελεί προϊόν που παρήχθη στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη νότια Ιταλία ή τη νότια Γαλλία, αφού και οι τρεις περιοχές θεωρούνται πιθανές.

Από τα 99 δοχεία που εξετάστηκαν τα 16 προέρχονταν από εισαγωγές ενώ 83 είχαν κατασκευαστεί από Κέλτες. Και στις δύο κατηγορίες βρέθηκαν οργανικές ουσίες ελαιολάδου, γεγονός που μαρτυρά ότι οι Κέλτες χρησιμοποιούσαν το προϊόν. Η ακριβής χρήση του παραμένει ακόμη άγνωστη καθώς και το εάν ήταν ένα προϊόν ευρέως διαδεδομένο ή ένα premium προϊόν για την Κέλτικη ελίτ.

«Οι πρώτες αναφορές που υπάρχουν για τη μεταφορά της Μεσογειακής αγγειοπλαστικής στην κεντρική Ευρώπη, χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ., οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε βρει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία» δήλωσε ο Philipp Stockhammer, αρχαιολόγος από το Ludwig-Maximilians- Πανεπιστήμιο του Μονάχου, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας αρχαιολόγων που πραγματοποίησαν τη μελέτη, μιλώντας στο Olive Oil Times.