Ελαιόλαδο: Δεν βρίσκει στη Μεσσηνία τις ποσότητες που ζητά η αγορά

Με στήριξη από την εγχώρια τυποποίηση προχωρά η Κρήτη

Τάσεις, αλλά και προσδοκίες ανόδου των τιμών διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα για το ελαιόλαδο, με το ενδιαφέρον της αγοράς να δείχνει αναζωπύρωση, έστω και για μικρότερες ποσότητες, όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Η προσδοκία περαιτέρω ανόδου των τιμών κρατά ακόμη τους παραγωγούς που έχουν κάποιες ποσότητες να τις διαθέτουν με φειδώ. Από την άλλη, πέραν των τιμών και των όποιων πιέσεων μπορεί να ασκήσει η πρώτη εικόνα για μια καλή ερχόμενη παραγωγή, καθώς και η διεθνής συγκυρία και το κύμα ανατιμήσεων, προβληματισμοί διατυπώνονται τόσο για το ζήτημα των εργατικών χεριών ενόψει της νέας σοδειάς, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν τυχόν ελλιπείς καλλιεργητικές φροντίδες που προκάλεσαν οι φετινές αυξήσεις στη ρευστότητα των παραγωγών.

Άνοδος τιμών με διστακτικά βήματα στα Χανιά

Μικρή ανοδική τάση με διστακτικά βήματα παρατηρείται στα Χανιά, με την τιμή στον παραγωγό να διαμορφώνεται περίπου στα 3,40 ευρώ. «Έχουν γίνει κάποιες εμπορικές πράξεις με τιμές βυτίου της τάξεως των 3,60-3,65 για φετινά λάδια καλής ποιότητας με βάση το 0,3 οξύτητα», αναφέρει ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου του ΑΣ Χανίων. Ως προς τις τιμές παραγωγού που επικρατούν στον νομό, έχουν εύρος από τα 3,30 έως τα 3,50 ευρώ, εξηγεί, εντοπίζοντας μία ανοδική τάση μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον της αγοράς δείχνει μία αναζωπύρωση, με πλειοδοσίες να καταλήγουν σε εγχώριους τυποποιητές σε επίπεδο Κρήτης, κάτι, που κατά τον ίδιο, στηρίζει και το γεγονός ότι το τυποποιημένο προϊόν κινήθηκε σε επίπεδο πωλήσεων. Από την άλλη, παραγωγοί που έχουν ακόμη ποσότητες, δίνουν με βάση τις ανάγκες, προσδοκώντας ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών.

Ως προς τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η ανθοφορία στην περιοχή προμηνύει μια χρονιά με πολύ λάδι, αν δεν υπάρξουν παράγοντες που να αντιστρέψουν την εικόνα, καθώς η νέα χρονιά δείχνει όψιμη κατά 15-20 μέρες τουλάχιστον. «Αυτό δεν ξέρω αν θα διαδραματίσει έναν ρόλο στο κομμάτι των τιμών», πρόσθεσε, δεδομένων και των συνθηκών ρευστότητας διεθνώς που δεν επιτρέπουν προβλέψεις. Πάντως, οι παραγωγοί της περιοχής διατυπώνουν ακόμη έναν προβληματισμό, αυτόν της εξεύρεσης εργατικών χεριών.

Τα 3,60 έπιασε το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Εμπάρου στο Ηράκλειο

Ανθοφορία που δείχνει προς μία καλή χρονιά, εικόνα που θα κατασταλάξει προς το τέλος του μήνα, ανέφερε και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εμπάρου στο Ηράκλειο, Γιώργος Περογιαννάκης. Στο εμπορικό σκέλος, η Οργάνωση διέθεσε την περασμένη εβδομάδα 105 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τοπική εταιρεία με 3,60 ευρώ/κιλό.

«Η τιμή είναι πολύ καλή», σχολίασε, αφού πρόκειται για προϊόν ιδιαίτερα χαμηλής οξύτητας και καλό οργανοληπτικά, που θα πάει για εμφιάλωση. Ο συνεταιρισμός προσανατολίζεται για νέο διαγωνισμό προς το τέλος του μήνα για τους εναπομείναντες περίπου 140 τόνους που έχει στη διάθεσή του.

Στην περιοχή του Ηρακλείου η τιμή για τον παραγωγό κινείται γύρω στα 3,50 ευρώ, με το εμπόριο να τραβά μικρές όμως ποσότητες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ζήτηση από την αγορά, αλλά και δεξαμενές που «στερεύουν» στη Μεσσηνία

Ζήτηση από την αγορά, αλλά και έλλειψη σε ελαιόλαδα, λόγω και της μειωμένης φετινής παραγωγής, αναφέρει από τη Μεσσηνία ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση, Γιάννης Πάζιος. Στην περιοχή, η τιμή αυτή την περίοδο βρίσκεται στα 3,40 για το έξτρα παρθένο και 3,50 για το ΠΟΠ, με την τελευταία πράξη που έκανε η Ένωση –για το εργοστάσιο που λειτουργεί σε συνεργασία με την Κωνσταντόπουλος ΑΕ– να αφορά 35 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου μέσω διαγωνισμού από συνεταιρισμό του νομού, με 3,57 ευρώ.

«Υπάρχουν κάποιοι, ελάχιστοι βέβαια, που κρατάνε πίσω ποσότητες προσδοκώντας ότι όλη αυτή η ζήτηση θα οδηγήσει σε πιθανή αύξηση περαιτέρω της τιμής, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Τα καλά λάδια έχουν φύγει», σχολίασε ο ίδιος.

Ως προς τη νέα παραγωγή, με την ανθοφορία να βρίσκεται στο μεταίχμιο της μετάβασης σε καρπόδεση, αναλόγως και των περιοχών, η εικόνα μέχρι στιγμής παραμένει ενθαρρυντική για τη νέα σοδειά, ωστόσο παραμένει ένας αστερίσκος σχετικά με το «πώς θα έχουν επιδράσει οι μη ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες που μπορεί να επέδειξαν οι παραγωγοί εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας», αναφέρει.