Ελαιόλαδο: Διστάζουν για πράξεις οι παραγωγοί, περιμένουν άνοδο τιμών

Στα επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων οι τιμές, φειδωλές οι κινήσεις στο εμπόριο

Σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα παραμένουν οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε διάφορα παραγωγικά κέντρα της χώρας, χωρίς όμως να θεωρούνται παντού ικανοποιητικές για την τσέπη του παραγωγού, δεδομένου και του αυξημένου κοστολογίου που αντιμετωπίζει φέτος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραγωγοί αντιστέκονται σε βιαστικές πράξεις προσδοκώντας περαιτέρω άνοδο τιμών. Έτσι, παρά την όποια ζήτηση καταγράφεται σε ορισμένες περιοχές, οι πράξεις συχνά χαρακτηρίζονται ασθενείς για την περίοδο. Το βλέμμα των περισσότερων στρέφεται στον Μάιο, μετά και τους εορτασμούς Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα -που φέρνουν συνήθως μία εμπορική παύση- και ενόψει της τουριστικής σεζόν.

Στροφή των καταναλωτών στο τυποποιημένο εξαιρετικά παρθένο

Στα Χανιά, οι τιμές βρίσκονται στο επίπεδο των 3,30 και 3,35 ευρώ για το εξαιρετικά παρθένο και το ΠΟΠ Κολυμβαρίου, υψηλότερα κατά 10 περίπου λεπτά από το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.

«Οι τιμές είναι μεν λίγο υψηλότερες, όμως οι παραγωγοί συγκρατούνται προσδοκώντας να καλυτερεύσουν», εξηγεί ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, Νεκτάριος Παρασκάκης, υπογραμμίζοντας το μη ικανοποιητικό επίπεδο τιμών σε σύγκριση και με το σημαντικά αυξημένο κοστολόγιο των εργασιών και εν όψει μίας δυνατής χρονιάς για τον νομό, όπως δείχνει προσώρας η εικόνα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία «ασθενή ροή κοπής», αφού ουσιαστικά πωλείται προϊόν μόνο για να καλυφθούν ανάγκες, ενώ κάποιες στοχευμένες εμπορικές πράξεις που γίνονται κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές είναι κυρίως από εγχώριους τυποποιητές και για εξαιρετικής ποιότητας προϊόν.

Βέβαια, όπως εκτίμησε ο ίδιος, βλέποντας και την τυποποίηση να δουλεύει καλά, θα υπάρξει ανάγκη των τυποποιητών για την προμήθεια προϊόντος, παρατηρώντας και την ιδιαίτερη άνοδο που έχει υπάρξει στα δεύτερα προϊόντα του ελαιολάδου ως απόρροια και της έλλειψης -ουσιαστικής και τεχνητής- σε ηλιέλαιο, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

«Ο καταναλωτής, βλέποντας να μειώνεται η ψαλίδα μεταξύ του εξαιρετικά παρθένου και των δεύτερων σε ποιότητα κατηγοριών ελαίων ή παραγώγων του ελαιολάδου, στρέφεται στο εξαιρετικά παρθένο», σημειώνει.

Όπως παρατήρησε, υπάρχει μία καλύτερη κίνηση του τυποποιημένου προϊόντος κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, που αποτυπώνεται σε αύξηση κατά 25% των πωλήσεων έναντι του προηγούμενου τριμήνου, παρά τις υψηλότερες τιμές. Η αύξηση αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο φόβος ανατιμήσεων, αλλά και η στροφή του καταναλωτή στα καλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

Με βάση την προσωπική του εκτίμηση, υπάρχει περιθώριο για καλύτερες τιμές σε επίπεδο παραγωγού, αλλά και χονδρικής πώλησης βυτίου και τυποποιημένου προϊόντος, ενώ προσθέτει και την προσπάθεια των τυποποιητών να απορροφήσουν μέρος των ανατιμήσεων στα υλικά συσκευασίας.

Ο ATHENA IOOC αυτή την εβδομάδα στη Σητεία

Στο επίπεδο των 3,62-3,65 και χωρίς να καταγράφονται πολλές πράξεις παραμένουν οι τιμές και στη Σητεία, που έχει αυτή την εβδομάδα την «τιμητική» της φιλοξενώντας τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA IOOC.

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, οι τιμές βρίσκονται στο επίπεδο των 3,50 ευρώ, υψηλότερα κατά 30 λεπτά από ό,τι ενάμιση μήνα πριν, όμως δεν υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον εδώ και περίπου 15 ημέρες, όπως σημειώνει ο Μύρος Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

Ενόψει του τουρισμού και του καλοκαιριού, αλλά και για να κινηθεί εμπορικά το προϊόν, δεδομένης και της ανόδου τιμών στο ηλιέλαιο, Ένωση Ηρακλείου, Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ελαιολάδου, καθώς και Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου συζητούν, ώστε να προχωρήσουν σε μία κίνηση για παραπάνω χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση.

Παραμένουν στα 3,40-3,50 οι τιμές στη Μεσσηνία

Στο επίπεδο των προηγούμενων εβδομάδων παραμένουν οι τιμές και στη Μεσσηνία, μεταξύ των 3,40 και 3,50 ευρώ. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο αναπλ. γεν. διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Πάζιος, στην περιοχή δεν γίνονται ιδιαίτερες πράξεις, πέρα από μεμονωμένους διαγωνισμούς στους οποίους προχωρούν συνεταιρισμοί της περιοχής, ενώ όσοι παραγωγοί -με δεδομένη και τη μικρότερη παραγωγή φέτος- και ελαιοτριβείς έχουν αποθέματα τα κρατούν, προσδοκώντας υψηλότερες τιμές.

Πράξεις και προσφορές στα 3,70 καταγράφει η Λακωνία

Αντίστοιχη διστακτικότητα για πράξεις φαίνεται ότι επιδεικνύουν και οι παραγωγοί στη γειτονική Λακωνία. Στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν πράξεις από συνεταιρισμούς στο επίπεδο των 3,70 ευρώ για τον παραγωγό, όπως αυτές για ένα βυτίο της Μεταμόρφωσης σε ιταλική εταιρεία και των Αιγιών στα 3,67 ευρώ σε ελληνική εταιρεία.

Στη στασιμότητα του τελευταίου δεκαημέρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης, κάνοντας λόγο για καλό επίπεδο τιμών (3,60) για κάποιους και την τελευταία πράξη προ εβδομάδας για το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν του συνεταιρισμού στα 3,70.

«Οι παραγωγοί είναι διστακτικοί, δεν θέλουν να διαθέσουν ακόμη ποσότητες και δικαιολογημένα, γιατί έχουμε μπροστά μας το Πάσχα των Καθολικών και μετά των Ορθοδόξων, οπότε γύρω στον Μάιο θα δούμε τι θα γίνει» αναφέρει, προσθέτοντας την αβεβαιότητα που δημιουργεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως εξηγεί, οι τιμές αλλάζουν αρκετά ανά συνεταιρισμό, με την τιμή παραγωγού να τοποθετείται κάπου στα 3,55-3,60 ευρώ στον νομό.

Προσφορά από έμπορο στα 3,68 ευρώ για διάθεση ποσότητας δέχθηκε και ο Συνεταιρισμός Πετρίνας, ο οποίος μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένει από τους παραγωγούς να δηλώσουν αν επιθυμούν να διαθέσουν απευθείας προϊόν σε αυτή την τιμή ή να προχωρήσουν σε δημοπρασία. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Πουλάκο, υπάρχει μία άνοδος τιμών τον τελευταίο μήνα, κάτι που κάνει και τους παραγωγούς να συγκρατούνται μήπως και υπάρξει περαιτέρω άνοδος, δεδομένης και της ανόδου που παρατηρείται καθημερινά στα κόστη. «Εμείς πριν από έναν μήνα πουλήσαμε με 3,45 ευρώ και τώρα δίνουν στα 3,68», συμπληρώνει.