Ελαιόλαδο: Δρόµο προς τα πάνω βλέπουν οι τιµές

Βρισκόμαστε σχεδόν έναν μήνα πριν από την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου και με δεδομένες πλέον τις μειώσεις που προβλέπονται για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου, ο τομέας αναμένει την επανέναρξη των αγοραπωλησιών μετά την αυγουστιάτικη ραστώνη. Οι τιμές διατηρούν επίπεδα της τάξεως των 7,5-8 ευρώ για τις λίγες πράξεις που έχουν σημειωθεί κι όλοι αναμένουν τις κινήσεις για τις εναπομείνασες ποσότητες, που θα δώσουν ενδείξεις για την έναρξη των νέων συμβολαίων. Μόλις την Τετάρτη σημειώθηκε η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, πράξη για τον ΑΣ Βλαχιώτη Λακωνίας, πιάνοντας τα 8,5 ευρώ το κιλό.

Οι προβλέψεις μίας νέας ελλειμματικής χρονιάς για την Ευρώπη, που αυτήν τη φορά περιλαμβάνουν και τη χώρα μας (-36,4% έναντι της περσινής, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «ΥΧ»), καλλιεργούν την αισιοδοξία για έναρξη στα τρέχοντα τουλάχιστον επίπεδα τιμών, χωρίς να αποκλείεται και το κάτι τις παραπάνω, μία αισιοδοξία όμως που εκφράζεται συγκρατημένα ώσπου να ανοίξει κι επισήμως η αυλαία.

Κι αυτό γιατί παραμένει στον αντίποδα η ανησυχία για το πώς θα ανταποκριθεί η κατανάλωση σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς, για ένα προϊόν που είχε χρόνια να δει τέτοια τιμή τόσο στον παραγωγό, όσο και στο ράφι.

Πέριξ των 8 ευρώ βλέπουν την τιμή στα Χανιά

«Όλα δείχνουν ότι αν η αγορά λειτουργήσει με κανόνες υγείας, το λάδι έχει δρόμο μόνο προς τα πάνω για τη χρονιά που έρχεται» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον Συνεταιρισμό Χανίων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ ριψοκίνδυνο ακόμη να γίνουν προβλέψεις.

Κατά τον ίδιο, στον παραγωγό «άξιζε να συμβεί» η άνοδος τιμής, τονίζοντας από την άλλη ότι το καλό θα ήταν γενικότερα να υπάρχει μία σταθερή τιμή, μία εθνική πολιτική ώστε να μειωθεί το κοστολόγιο, να γίνουν κινήσεις μάρκετινγκ και να φεύγει το μεγαλύτερο μέρος του λαδιού τυποποιημένο. Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στον προβληματισμό που υπάρχει για το πώς θα ανταποκριθεί ο καταναλωτής, ο οποίος, παρά τη μείωση στην κατανάλωση δεν φαίνεται προσώρας να εγκαταλείπει το προϊόν. Στην περιοχή αναμένεται από μέρα σε μέρα η αγορά να επιστρέψει από τη σχετική απραξία του καλοκαιριού, ώστε να φανεί και το που θα κινηθούν οι τιμές. «Όλα δείχνουν ότι η τιμή στον παραγωγό θα μπορεί να δικαιολογείται πέριξ των 8 ευρώ», συμπληρώνει ο ίδιος.

Εκεί που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα -δεδομένων και των κινδύνων που ελλοχεύουν σε μια μικρή παραγωγή- είναι να προκύψει ελαιόλαδο σωστής ποιότητας, επισημαίνει ο κ. Παρασκάκης, με τους παραγωγούς φέτος να έχουν φροντίσει πολύ τις καλλιέργειές τους, με πολλαπλάσιο κόστος.

Για την Κρήτη, η φετινή σοδειά αναμένεται μειωμένη κατά 60% από πέρυσι, μείωση που στις παράκτιες περιοχές των Χανίων μπορεί να είναι και υψηλότερη. «Αυτό μπορεί να φέρει την έναρξη της συγκομιδής και νωρίτερα στο τέλος Σεπτέμβρη, αν υπάρξει ακόμη μία βροχή μέσα στον μήνα», τονίζει ο ίδιος.

Στα 8,5 ευρώ επιστρέφει από το καλοκαίρι η Λακωνία

Η έως τώρα σχετική απραξία του καλοκαιριού φαίνεται ότι σιγά σιγά αλλάζει για τη Λακωνία, με τον ΑΣ Βλαχιώτη να κάνει την πρώτη του πράξη μετά το καλοκαίρι, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.

Η πράξη αφορούσε τη διάθεση 58 τόνων ελαιολάδου (2 βυτία) οξύτητας 0,4, στην τιμή των 8,5 ευρώ χωρίς ΦΠΑ σε ιταλική εταιρεία. Πρόκειται για τιμή υψηλότερη από τα επίπεδα που ήταν πριν, υπενθυμίζει ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Μπάμπης Μυλωνάς, σχολιάζοντας ότι δεν υπήρξε και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον προσώρας από την αγορά, όπως ήταν αντίστοιχα πριν από την παύση του Αυγούστου.

Αυτή η συνθήκη όμως μπορεί να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εταιρείες μπαίνουν σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Συνεταιρισμός έχει ακόμη αποθέματα στις δεξαμενές, οπότε δεν αποκλείεται να προβεί και σε άλλη πράξη έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους παραγωγούς υπάρχει αισιοδοξία και για παραπάνω τιμές, ωστόσο δεν μπορεί να προβλεφθεί το πού θα ανοίξει η νέα σεζόν, αφού υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως για παράδειγμα πώς θα κινηθεί η κατανάλωση. Ως προς τις ποσότητες της νέας σεζόν, αυτές φαίνεται ότι δεν είναι οι αρχικά αναμενόμενες, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Για τους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας, η φετινή παραγωγή αναμένεται κατά 70% μειωμένη της περσινής. Η έναρξη της συγκομιδής δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος Σεπτέμβρη, ενώ οι δημοπρασίες θα αρχίσουν κάπως καθυστερημένα για φέτος, λόγω και των μειωμένων ποσοτήτων, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Οι τιμές δεν θα υποχωρήσουν ως το τέλος του έτους, εκτιμούν από τη Λέσβο

Μία παραγωγή που ίσως να μη φτάνει ούτε το 1/3 της κανονικής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν για ακόμη μία χρονιά στο νησί, εκτιμά για τη Λέσβο ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου, επισημαίνοντας ανομοιομορφία στην καρποφορία των δέντρων ακόμη και στο ίδιο χωράφι. Στο νησί οι πράξεις που γίνονται είναι λίγες, όπως και οι ποσότητες που μένουν πίσω.

Εντός των ημερών αναμένεται και αναπροσαρμογή του τιμοκαταλόγου, που έχει μείνει στα επίπεδα των αρχών Ιουλίου, στα επίπεδα πλέον που επικρατούν στην υπόλοιπη χώρα, από 7,5 ευρώ και κάτι παραπάνω για τα 3/10, εξηγεί. Σε ότι αφορά τις τιμές, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα υποχωρήσουν και ίσως κινηθούν ανοδικά έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με την όποια επιφύλαξη της πρόβλεψης.

Αναλόγως εκτιμά και για το φρέσκο, ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα υπάρξει κάποια διακύμανση τιμών προς τα κάτω.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023