Ελαιόλαδο: «Εξπρές των τιμών» το έξτρα παρθένο, στα 8 ευρώ η… επόμενη στάση

Προβληματισμός στους έτερους κρίκους της αλυσίδας

Η φρενίτιδα που έχει καταλάβει την αγορά ελαιολάδου, με τις τιμές να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα. Επρόκειτο πλέον για γεγονός αναμενόμενο και με πορεία μη αναστρέψιμη και θετική για όσους παραγωγούς κατάφεραν και κράτησαν έξτρα παρθένο μέχρι τα τελειώματα της χρονιάς.

Πλέον, η τιμή για το «πρίμιουμ» λάδι τριών γραμμών απογειώθηκε, ξεπερνώντας τα 7 ευρώ πριν από μία εβδομάδα. Λίγες ημέρες αργότερα, η τιμή ξεπέρασε τα 7,35, για να φτάσει τελικά μια ανάσα από τα 8 ευρώ, στα 7,80 ευρώ/κιλό την Τετάρτη (5/7). Η «ΥΧ» συνομίλησε με πρωταγωνιστές στις τελευταίες εξελίξεις –παραγωγούς, συνεταιριστές και αγοραστές–, οι οποίοι σχολίασαν τα όσα συμβαίνουν στην αγορά και έδωσαν τις εκτιμήσεις τους για τη νέα σεζόν.

Από Ηράκλειο σε Λακωνία, η διαδρομή από τα 7 έως τα 8 ευρώ

Οι πράξεις που ξεχώρισαν τις τελευταίες ημέρες και χαρτογράφησαν την αυξητική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεκίνησαν χρονικά την Παρασκευή 30 Ιουνίου, με την επιτυχή δημοπρασία της Ομάδας Παραγωγών από το Ηράκλειο, Βακιώτες ΙΚΕ.

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο Νικόλαος Λέριος, εκ των εκπροσώπων της ομάδας, ανέφερε: «Συγκεντρώσαμε ποσότητα 37,75 τόνων έξτρα παρθένου, οξύτητας 0,37, το οποίο κατόπιν διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς την περασμένη Παρασκευή, θα διαθέσουμε στην τιμή των 7,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη για τα μέλη μας. Τη φετινή χρονιά τα έχουμε δει όλα, επομένως δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν το λάδι πάει ακόμα πιο ψηλά.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τη νέα παραγωγική σεζόν, είναι θετικό ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει η εικόνα πολύ μεγάλης μείωσης που επικρατεί σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας. Πιθανολογώ ότι θα έχουμε μια μείωση της παραγωγής περίπου 20%. Επομένως, αισιοδοξούμε για τη νέα σεζόν».

Την ίδια ημέρα, ο συνεταιρισμός Σκοπής Λασιθίου πέτυχε μία από τις υψηλότερες τιμές της χρονιάς πανελλαδικά, αξιοποιώντας και αυτός τη μέθοδο του διαγωνισμού. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νεκτάριος Σταυρακάκης, «στη δημοπρασία που κάναμε είχαμε οκτώ προσφορές. Τελικά, πλειοδότησαν δύο αγοραστές, ένας από την Ιταλία και μία τοπική εταιρεία. Σε αυτούς συμφωνήσαμε να διαθέσουμε 130 τόνους έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνω ότι ορισμένοι παραγωγοί μας, παρά την επίτευξη της συμφωνίας εμφανίζουν δεύτερες σκέψεις στο να προσέλθουν και να διαθέσουν το λάδι τους, προφανώς επειδή αποσκοπούν σε ακόμα υψηλότερες τιμές.

Από τη μία, είναι κατανοητή η στάση τους, γιατί έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο θα πρέπει να δούμε κάποια στιγμή τους αγοραστές ως συνεργάτες μας και όχι ως ανταγωνιστές. Φέτος, η παραγωγή μας ανήλθε σε 1.500 τόνους, εκ των οποίων το 60% πουλήθηκε όταν η τιμή έπιασε ή ξεπέρασε τα 5 ευρώ/κιλό. Προσωπικά, πούλησα σε τρεις διαφορετικές τιμές μέσα στη χρονιά, ξεκινώντας από τα 5,05 ευρώ/κιλό, καθώς είμαι της λογικής “πούλα και μετάνιωνε”. Για τη νέα σεζόν τα μηνύματα δεν είναι καλά, όσον αφορά την παραγωγή, καθώς αναμένουμε μείωση έως και 75%. Το θετικό είναι ότι η πρώτη δακοκτονία πήγε καλά και ελπίζουμε η επόμενη να μην αργήσει περισσότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα».

Εντυπωσιακότερη από άποψη τιμής, αλλά και πιο πρόσφατη χρονικά ήταν η πράξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκιάς Λακωνίας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, την Τετάρτη 5 Ιουλίου «έκλεισε» η εν λόγω συμφωνία στα 7,80 ευρώ/κιλό για περίπου 20 τόνους έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3. Μάλιστα, ο συνεταιρισμός διέθεσε και λίγους τόνους βιολογικού ελαιολάδου, «πιάνοντας» τα 8 ευρώ/κιλό.

«Υψηλές τιμές παραγωγού για την επόμενη διετία»

Νωρίτερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φοινικίου είχε συμφωνήσει στα 7,70 ευρώ για επίσης ένα βυτίο έξτρα παρθένου και αγοραστή –για ακόμα μία φορά– τη λακωνική επιχείρηση «Χελιώτης».

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Γιώργο Χελιώτη, ο οποίος είχε να πει ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά: «Πράγματι, αν και η κατανάλωση έχει πέσει, δεν φαίνεται να μπορούν η επερχόμενη παραγωγή και τα ελάχιστα αποθέματα να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Για τους παραγωγούς, οι εξελίξεις είναι εξαιρετικές. Για εμάς και τους καταναλωτές, όχι και τόσο. Πλέον, για ένα βυτίο πρέπει να δώσεις 200.000 ευρώ, τη στιγμή που πριν από μερικούς μήνες κόστιζε τα μισά.

Όπως βλέπουμε την κατάσταση, εκτιμούμε ότι για τον επόμενο χρόνο, ίσως και για μια διετία οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Εμείς ως μία από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις φέτος στην περιοχή, στηρίξαμε το λακωνικό ελαιόλαδο». Κατά την εκτίμηση του ιδίου, αυτήν τη στιγμή στη Λακωνία, υπάρχουν λιγότεροι από 2.000 τόνοι προς διάθεση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023