Ελαιόλαδο: Προσωρινή παύση στο Ηράκλειο λόγω των βροχοπτώσεων

Οδεύοντας προς τον Δεκέμβρη, οπότε και αναμένεται να μπει στο φουλ η ελαιοσυλλογή και η παραγωγή, ποιοτικά και με χαμηλές οξύτητες βγαίνουν τα ελαιόλαδα, με τις αποδόσεις να βελτιώνονται σταδιακά. Καιρικά φαινόμενα, δάκος, μικρότερη παραγωγή, αλλά και τιμές που κινούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ προβληματίζουν όμως τους παραγωγούς, που αναμένουν πώς θα διαμορφωθεί η αγορά το επόμενο διάστημα, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown.

Την ποιότητα και τις γεύσεις που γνώριζαν ξαναπαίρνουν οι Κρητικοί

Με την ελαιοσυλλογή να βρίσκεται περίπου στο 20%, στα πρώτα ακόμη στάδιά της, παραγωγοί του Ηρακλείου σταμάτησαν τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, των πλημμυρών και των καταστροφών που σημειώθηκαν σε περιοχές του νομού.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο βόρειο κομμάτι, όπου αναφέρονται και ζημιές σε αγροτεμάχια και φυτικό κεφάλαιο, οι οποίες ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τη συνολική παραγωγή του νομού, αν και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Οι αποδόσεις είναι ανεβασμένες και κυμαίνονται στα 4-5 κιλά καρπού για ένα κιλό ελαιολάδου, με τους καλλιεργητές να μαζεύουν πρώτα από τα λιγότερο φορτωμένα δέντρα.

Αποφεύγοντας τις δοκιμασίες της περσινής χρονιάς οι παραγωγοί της περιοχής βλέπουν μία πολύ καλή χρονιά από πλευράς ποιότητας και γεύσεων, με τα περισσότερα ελαιόλαδα να έχουν οξύτητες μεταξύ 2 και 5 γραμμών. Οι τιμές που ακούγονται, ωστόσο, αυτή την περίοδο, πλην εξαιρέσεων, κυμαίνονται μεταξύ των 2,40 και 2,70 ευρώ, σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμπιτάκη, πρόεδρο του ΑΣ Κάτω Ασιτών και μέλος ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου. Για ένα εύρος τιμών που είναι καλύτερο από την περσινή χρονιά, οπότε η καλλιέργεια του νησιού αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, έκανε λόγο ο ίδιος, εξηγώντας όμως ότι οι παραγωγοί προσδοκούσαν υψηλότερες τιμές, κοντά στα 3 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει κατασταλάξει η αγορά.

Ο ΑΣ Εμπάρου αναμένει περίπου τις μισές ποσότητες από πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Περογιαννάκη. Κατά τον ίδιο, η βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών ήταν θετική για τις ελιές, ενώ σε ό,τι αφορά τις οξύτητες των πρώτων αλεσμάτων, αυτές έδειξαν πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, της τάξεως των 3 γραμμών και πιο κάτω, μέσω της διαδικασίας της κοινής άλεσης, που εφαρμόζει ο συνεταιρισμός τη μέρα που συγκομίζεται ο καρπός.

Μικρότερη παραγωγή και δάκος σε Λακωνία και Μάνη

Έχοντας ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες την ελαιοσυλλογή και στον κάμπο των Μολάων, μικρότερη παραγωγή περιμένουν οι καλλιεργητές της Λακωνίας, ελπίζοντας παράλληλα να φτιάξουν και οι αποδόσεις σε λάδι. «Έχουμε ξεγελαστεί από τα δέντρα και δεν θα είναι μεγάλη ή μέτρια χρονιά όπως την περιμέναμε, θα είναι μικρότερη», σχολίασε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, εκτιμώντας ότι ο συνεταιρισμός θα πιάσει με το ζόρι φέτος τους 1.500 τόνους ελαιολάδου, από τους 2.100 περσινούς.

Οι οξύτητες για τους παραγωγούς της περιοχής κινούνται κατά μέσο όρο στο 0,35, ωστόσο ο δάκος δεν είναι απών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα το έντομο έδειξε ανθεκτικότητα στις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας. Σε ό,τι αφορά την αγορά, περίπου 1.000 τόνοι έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής σε όλο τον Δήμο Μονεμβασιάς, κυρίως της ποικιλίας της Αθηνοελιάς, με 3,80 ευρώ/κιλό, ωστόσο εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ακούγονται τιμές χωρίς να γίνονται πράξεις, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ελαιοποιήσει και το ελαιουργείο του ΑΣ Πετρίνας, με την περιοχή να αναμένει σημαντική μείωση. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πουλάκο, διαχειριστή του συνεταιρισμού, φέτος η οργάνωση υπολογίζει να συγκεντρώσει 200 τόνους, από τους 900 περσινούς, ενώ στην περιοχή εντοπίζεται και δάκος, χωρίς να φαίνεται μεγάλη προσβολή.

Χτυπήματα από δάκο και γλοιοσπόριο δέχθηκε και η περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, σύμφωνα με ελαιοτριβείς της περιοχής. Οι οξύτητες, όμως, με τη συγκομιδή να έχει αρχίσει από την πρώτη Νοέμβρη, είναι μεταξύ 4 και 7 γραμμών, εντός των ορίων του έξτρα παρθένου. Χωρίς να είναι γνωστό ακόμη πώς θα επιδράσει το νέο κύμα κορωνοϊού και το lockdown στη συνέχιση της διαδικασίας και στην αγορά του προϊόντος, οι τιμές που επικρατούν αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το Γιάννη Πάζιο, γεν. διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, κινούνται κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3 ευρώ.

Αν και λίγο καλύτερες από το προηγούμενο δεκάμηνο, οι τιμές για το έξτρα παρθένο κυμαίνονται από 2,50-2,80 ευρώ/κιλό, όμως οι παραγωγοί δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια, αφού αθροιστικά τα τελευταία χρόνια έχουν γράψει αρκετές ζημιές, εξήγησε, μεταφέροντας τον προβληματισμό τους.

Στην ελαιοποίηση περσινές αδιάθετες και φρέσκιες ψιλές Καλαμών

Εκείνο που είναι έντονο, τόσο σε περιοχές της Λακωνίας όσο και στη γειτονική Μεσσηνία, είναι η τάση για ελαιοποίηση Καλαμών.

Οι αδιάθετες ποσότητες που παραμένουν στα χέρια των παραγωγών και η νέα σοδειά που έρχεται στρέφουν τους ελαιοκαλλιεργητές στην ελαιοποίηση ποσοτήτων φρέσκων ψιλότερων μεγεθών και αποθηκευμένων από τις κάδες που κατευθύνθηκαν στα λιοτρίβια, καθώς και οι τιμές που επικρατούν για τη νέα σοδειά κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 60-70 λεπτά, ενώ περσινές ποσότητες μπορεί να φεύγουν με τιμές ακόμη και κάτω των 10-12 λεπτών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι συνομιλητές μας. Για αλυσιδωτές επιπτώσεις όσο δεν υπάρχει η προοπτική ανάκαμψης έκανε λόγο ο κ. Πάζιος, χαρακτηρίζοντας ταπεινωτική την τιμή για τον παραγωγό.

«Πέρυσι ξεκίνησε στο 1,10 για τα 200 κομμάτια και φέτος είναι όχι απλά χαμηλότερη, είναι 50% κάτω», διευκρίνισε.