Το ελαιόλαδο Καλαμάτας πιο ποιοτικό από ποτέ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Το φεστιβάλ έβαλε στο «μικροσκόπιο» την ελιά, αλλά και το ελαιόλαδο Καλαμάτας και υπήρξαν πάνω από δέκα επιστημονικές εισηγήσεις πανεπιστημιακών, τόσο από την Αθήνα, όσο και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ποιότητα του ελαιολάδου Καλαμάτας, καθώς και διάφορες παράμετροι που αφορούν την ποιότητα, όπως είναι τα ορυκτέλαια. Παράλληλα, τέθηκαν και άλλα θέματα προς συζήτηση, όπως τα ολοκληρωμένα προγράμματα φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου, αλλά και η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ, που προβλέπει αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας κατά 30%.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμάτας και διοργανωτής του φεστιβάλ, Μιχάλης Αντωνόπουλος: «Πάμε σε μια νέα εποχή με ένα ελαιόλαδο ακόμα ποιοτικότερο από αυτό που παράγαμε μέχρι τώρα. Είναι ο σωστός τρόπος να ανεβάσουμε την τιμή του, προσέχοντας τι κάνουμε και κρατώντας το όσο το δυνατόν πιο καθαρό από ανεπιθύμητες ουσίες».

Στο 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς και ειδικότερα στον διαγωνισμό που πραγματοποιείται, συμμετείχαν 40 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα. Για την επόμενη χρονιά, ο σχεδιασμός είναι, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νομού, να κληθούν να έχουν συμμετοχή όλες οι μεσογειακές χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.