Ελαιόλαδο: Μικρή αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, μια ανάσα πριν από το Πάσχα

Προς το παρόν, η αντιστροφή του κλίματος δεν έχει αποτυπωθεί σε πράξεις και τιμές

Εν αναμονή, ακόμη, για τις καθοριστικές εκτιμήσεις του Μαΐου παραμένει η αγορά του ελαιολάδου, χωρίς να παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς πλησιάζει και ο εορτασμός του Ορθόδοξου Πάσχα. Ωστόσο, παραγωγικά κέντρα αναφέρουν κάποια αντιστροφή του κλίματος στασιμότητας που επικρατούσε έως τώρα στην αγορά, πράγμα, βέβαια, που ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί σε πράξεις και τιμές.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει αρχίσει να εκδηλώνεται σε κάποιον βαθμό, έστω και για μικρές ποσότητες, όμως οι παραγωγοί ακόμη δεν συναινούν στη διάθεσή τους, όσο δεν αλλάζει και η προσφερόμενη τιμή.

Ως προς τη νέα παραγωγή, η αγωνία των καλλιεργητών παραμένει, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η αφρικανική σκόνη έκαναν την επιδρομή τους στη χώρα, χωρίς κανείς ακόμη να μπορεί να εκτιμήσει εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην καλή –έως τώρα– εξέλιξη της ανθοφορίας. Όλα θα ξεκαθαρίσουν περί τα μέσα Μαΐου, οπότε και αναμένεται το δέσιμο του καρπού, αλλά και η εικόνα ως προς τις παραγωγές των σημαντικών παικτών Ισπανίας και Ιταλίας.

«Πρέπει να φανεί ο καρπός για να δούμε αν είναι σχινόκαρπος ή κανονικός για να μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση», εξηγεί από τη Σητεία ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, αναφέροντας ότι θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν έχει υπάρξει κάποια επίπτωση από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Ως προς το εμπορικό σκέλος, η περιοχή συνεχίζει χωρίς πράξεις. Παραγωγοί και συνεταιρισμοί, όπως φαίνεται, δεν προχωρούν στη διάθεση ποσοτήτων στην τιμή των 8,60 που έχει δοθεί, όμως και η ζήτηση από πλευράς εμπορίου χαρακτηρίζεται από συγκράτηση.

Η χαλαζόπτωση στην Ισπανία άλλαξε τα εν Ελλάδι δεδομένα

Κάποια αναθέρμανση της αγοράς, χωρίς αυτή να αντικατοπτρίζεται, προς το παρόν, σε πράξεις και τιμές, εντοπίζει και από το Ηράκλειο ο Μιχάλης Καμπιτάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών στον ΑΣ Κάτω Ασιτών και α΄ αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ. «Κάπου άρχισαν τα τηλέφωνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, αποδίδοντας την αντιστροφή του κλίματος στις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές της ισπανικής ελαιοπαραγωγικής επαρχίας της Χαέν, οι οποίες και μετέβαλαν την προηγούμενη αισιοδοξία που είχαν δημιουργήσει για τους Ισπανούς οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του Καθολικού Πάσχα. Εκείνες ήταν που είχαν προκαλέσει και την προηγούμενη κατάσταση, με τη στασιμότητα στην αγορά και την υποχώρηση των τιμών, καθώς καλλιεργούνταν η αισιοδοξία για επαναφορά της ισπανικής παραγωγής στο επίπεδο του 1,3 εκατ. τόνων, όπως υπενθυμίζει. Πάντως, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στην τιμή, οι παραγωγοί σε εγχώριο επίπεδο εξακολουθούν να δείχνουν δισταγμό για τη διάθεση των όποιων ποσοτήτων, σε τιμές της τάξεως των 7,5 ευρώ που ακούγονταν προηγουμένως, χωρίς, όμως, επί της ουσίας να υπάρχει τιμή, απουσία πράξεων.

Ρυθμιστικοί παράγοντες

«Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την καρπόδεση», επαναλαμβάνει και ο κ. Καμπιτάκης, εκφράζοντας την αγωνία των παραγωγών για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και το ενδεχόμενο να επιδράσουν στην πολύ καλή εικόνα της ανθοφορίας.

Στην εικόνα της καρπόδεσης περί τα μέσα Μαΐου, αλλά και τα μηνύματα που θα έρθουν έως τότε από την αγορά και τις παραγωγές σε Ισπανία και Ιταλία, παραπέμπει και ο Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης στη Λακωνία.

Η εικόνα από την κατανάλωση την περίοδο του Πάσχα θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για την αγορά, εκτιμά, το οποίο και αναμένουν συνεταιρισμοί και παραγωγοί στην περιοχή για να δουν πώς θα κινηθούν. Κατά τον ίδιο, είναι θετικό ότι η τιμή για τον παραγωγό παραμένει σε επίπεδα πέριξ των 8 ευρώ, χωρίς να έχει σημειωθεί περαιτέρω υποχώρηση, ενώ, έστω και συντηρητικά, έχει αρχίσει να διατυπώνεται κάποιο ενδιαφέρον από πλευράς αγοραστών για μικρές, βέβαια, ποσότητες.