Ελαιόλαδο: Πάνω από τα 3,5 ευρώ οι πρώτοι διαγωνισμοί του νέου έτους σε Έμπαρο και Ζάκρο

Σταθερά στα 3,60 ευρώ οι αγορές σε Λακωνία

Με καλές τιμές και αισιοδοξία για περαιτέρω άνοδο ξεκίνησαν οι πρώτες δημοπρασίες ελαιολάδου στην Κρήτη, ενώ σταθερά καλές τιμές από την περίοδο των εορτών εξακολουθούν να επικρατούν σε παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου. Η παραγωγή φέτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατά τόπους προβλήματα, ενώ δεν λείπει και ο προβληματισμός σχετικά με τις καλλιεργητικές φροντίδες που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Η ποιότητα θα φέρει τις τιμές, εκτιμά ο Συνεταιρισμός Εμπάρου

Αυξημένη παραγωγή από πέρυσι και εξαιρετική ποιότητα προϊόντος αναφέρουν δύο συνεταιρισμοί της Κρήτης, που ξεκίνησαν τις διαδικασίες των διαγωνισμών.

Για τον Συνεταιρισμό Εμπάρου στο Ηράκλειο, φέτος η παραγωγή υπολογίζεται να κινηθεί υψηλότερα της περσινής, στους 550-650 τόνους και παρά την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βιάννου. Βέβαια, στις καλλιέργειες βρέθηκαν αυτές τις μέρες γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο συνεταιρισμός, πάντως, ήδη έχει στις δεξαμενές του 250-280 τόνους προϊόντος και βρίσκεται περίπου στο μέσο της συγκομιδής, βλέποντας φέτος πολύ καλή ποιότητα και οξύτητα κάτω των τριών γραμμών, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιώργο Περογιαννάκη. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, η οργάνωση διέθεσε τους πρώτους 60 τόνους ελαιολάδου οξύτητας περίπου στο 0,25, μέσω διαγωνισμού, διασφαλίζοντας την τιμή των 3,56 ευρώ συν ΦΠΑ.

«Ήταν περίπου δύο βυτία και η τιμή ήταν πολύ καλή», σχολιάζει ο κ. Περογιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι δέχθηκαν περίπου πέντε προσφορές, για να καταλήξουν στην παραπάνω, που θα φέρει 3,50 ευρώ καθαρά στον παραγωγό.

Οι ποσότητες διατέθηκαν τελικά σε ντόπιο τυποποιητή, κάτι που προτιμά ο συνεταιρισμός «από το να φεύγουν χύμα τα λάδια έξω», προσθέτει, αναφέροντας ότι προσδοκούν κι ακόμη καλύτερη τιμή σε επόμενους διαγωνισμούς, χάρη και στην ποιότητα του προϊόντος.

Καλή τιμή εκκίνησης και διπλάσια παραγωγή για τον ΑΣ Ζάκρου

Με πολύ καλή «τιμή εκκίνησης» διέθεσε τη Δευτέρα, επίσης μέσω διαγωνισμού, τα πρώτα δύο βυτία και ο Συνεταιρισμός Ζάκρου στο Λασίθι, σε ντόπιο τυποποιητή.

«Πήραμε την τιμή των 3,62 ευρώ. Τη θεωρούμε πολύ καλή ως τιμή εκκίνησης. Είναι τιμή που θα πάρει ο παραγωγός και ελπίζουμε βέβαια να πάμε οπωσδήποτε παραπάνω», σχολιάζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βασίλης Κατσικαλάκης, ενόψει ενός επόμενου διαγωνισμού μέχρι τέλος του μήνα με αρχές του επόμενου.

Οι παραγωγοί της οργάνωσης έχουν ήδη μαζέψει τα 2/3 της παραγωγής, περίπου 750 τόνους έως τώρα, αναμένοντας φέτος μία παραγωγή διπλάσια της περσινής, αλλά και εξαιρετική σε ποιότητα και οξύτητα γύρω στις δύο γραμμές. «Ίσως και λιγότερο», υπογραμμίζει ο κ. Κατσικαλάκης, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή τη χρονιά –σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νησιού– με καλή παραγωγή και ποιότητα και με την αισιοδοξία για καλές τιμές.

Ό,τι προσφέρεται πωλείται στους Μολάους Λακωνίας

Στο επίπεδο των 3,60 ευρώ αγοράζονται και τα ελαιόλαδα της Λακωνίας, επίπεδο που διαμορφώθηκε από την περίοδο των γιορτών. Είναι η τιμή που κυριαρχεί για τους συνεταιρισμούς του κάμπου των Μολάων, η οποία θεωρείται καλή αν αναλογιστεί κανείς εκείνες που έπιασαν τα πρωτόλαδα της Νεάπολης, αλλά και την περσινή αφετηρία στο επίπεδο των 2,80-2,90, εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης. «Ό,τι προσφέρεται από τους συνεταιρισμούς πωλείται», συμπληρώνει, αναφέροντας ένα ενδιαφέρον 50-50 μεταξύ Ιταλών και εγχώριων τυποποιητών αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίες βροχοπτώσεις σταμάτησαν για λίγο τη διαδικασία, όμως, η συγκομιδή έχει φτάσει πλέον στο 70%. Από την περιοχή, βέβαια, δεν έλλειψε και ο πάγος, όχι όμως εκτεταμένα, ενώ οι βροχές θεωρούνται ευεργετικές και για την επόμενη χρονιά.

Όπως εκτιμά, ο νομός συνολικά αναμένει μειωμένη παραγωγή, όμως για την περιοχή –που αποτελεί και βαρόμετρο για τη Λακωνία– θα είναι ελάχιστα πιο κάτω (μείωση όχι μεγαλύτερη από 20%). Από την άλλη, τα ελαιόλαδα που βγαίνουν είναι στην κατηγορία του έξτρα-έξτρα παρθένου, με πολύ καλές ποιότητες και οξύτητες 0,2-0,3 το ανώτερο.

Καλύτερες τιμές αναμένει η Δυτική Μεσσηνία

Με προβλήματα, από την άλλη, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκομιδή οι παραγωγοί της Δυτικής Μεσσηνίας. Σημαντικότερο ήταν το γλοιοσπόριο, το οποίο και ταλαιπώρησε από πολύ νωρίς τους παραγωγούς της περιοχής ακόμη και σε σημεία χωρίς προηγούμενο ιστορικό, επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιδρά κυρίως στην οξύτητα, υποβαθμίζοντας την κατηγορία του προϊόντος και πρέπει να έχει επηρεάσει ένα 15%-20% σε επίπεδο περιοχής, σε μία χρονιά σημαντικής μείωσης ποσοτήτων. Όπως αναφέρει, τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, μαζί με τη σταδιακή εγκατάλειψη που φαίνεται στην καλλιέργεια, η οποία θα ενταθεί και με τις τιμές των εφοδίων που έχουν εκτοξευθεί πλέον, δημιουργούν ερώτημα για το ποιοι παραγωγοί θα συνεχίσουν να καλλιεργούν συστηματικά, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για μία ολιστική θεώρηση για την ελαιοκαλλιέργεια.

«Το πόσο έχει το λάδι δεν είναι ενδεικτικό, μπορεί στο μέλλον να έχει και πολύ καλύτερες τιμές, όμως, δεν λέει τίποτα, αν δεν έχουμε να καλλιεργήσουμε», επισημαίνει.

Κατά τον ίδιο, πάντως, στην περιοχή οι τιμές που επικρατούν είναι στα 3,40-3,50 ευρώ, ενώ αναμένεται και κάποια άνοδος ίσως το επόμενο διάστημα. Βέβαια, όπως προσθέτει, «θα πρέπει να περιμένουμε και τον μεγάλο παίκτη, την Ισπανία, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση».

Η τελευταία ανακοινώνει συνήθως την παραγωγή της έως τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη και, δεδομένου του όγκου που παράγει, ρυθμίζει κατά κάποιον τρόπο και την ψυχολογία της αγοράς, δηλαδή «αν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες φέτος ή μεγαλύτερη ζήτηση και, άρα, καλύτερες τιμές», εξηγεί.