Ελαιόλαδο Yanni’s Olive Grove: 30% μείωση του κόστους παραγωγής και παράλληλη αύξηση των πωλήσεων

Η τεχνική πίσω από την επιτυχία του ελληνικού βραβευμένου ελαιολάδου

olive-oli_sigkomidi

Αποτελεί ένα πολυβραβευμένο και διεθνούς φήμης ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται με χαμηλό κόστος και έχει καταφέρει να κερδίσει τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου όπως αυτές της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Ο λόγος για το ελαιόλαδο της αγροτικής επιχείρησης Yanni’s Olive Grove, στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό, τον Γιάννη Προδρόμου και τη γυναίκα του, Εύη Ψούνου-Προδρόμου. Οι δύο αγρότες, από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να μειώσουν το κόστος παραγωγής κατά 30%, αλλά και να αυξήσουν παράλληλα τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Αν  αναρωτιέται κανείς τι κρύβεται πίσω από το πολυβραβευμένο αυτό ελαιόλαδο, η απάντηση είναι μία: η προσωπική δουλειά και η τεχνολογία.

Η Εύη, μιλώντας στην «ΥΧ», τονίζει πως το Yanni’s Olive Grove ήταν από τις πρώτες αγροτικές επιχειρήσεις που το 2015 εγκατέστησε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense. «Ήμασταν οι πρώτοι αγρότες στην Ελλάδα που μετά από πρόταση της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την οποία έχουμε άμεση συνεργασία, γιατί ο Γιάννης είναι απόφοιτος του τμήματος ελαιοκομίας, εγκαταστήσαμε δύο μετεωρολογικούς σταθμούς σε δύο σημεία της εκμετάλλευσης, η οποία αριθμεί 214 στρέμματα. Μόλις έγινε η εγκατάσταση, ξεκίνησε και η καταγραφή των αγροτικών μας δραστηριοτήτων, πότε και πόσο λιπαίνουμε, ποτίζουμε και ραντίζουμε. Πλέον, στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του συστήματος ακολουθούμε τις συμβουλές που δίνονται από το σύστημα».

Μείωση του κόστους κατά 30%

Η επιθυμία των δύο αγροτών να παράγουν έναν τέλειο καρπό, αλλά και η διάθεσή τους να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους οδήγησε και στην άμεση εφαρμογή του συστήματος, όπου μέσω των συμβουλών που παρέχει έχουν μειώσει κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

meteorologikos-stathmos-elaiolanas
Το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense

«Η δική μας καλλιέργεια είναι διπλής κατεύθυνσης, παράγουμε τόσο επιτραπέζια ελιά όσο και ελαιοποιήσιμη, επομένως έχουμε δύο κόστη.

Το ένα είναι για το μάζεμα των ελιών, καθώς γίνεται με το χέρι και το άλλο είναι το καλλιεργητικό. Στο καλλιεργητικό κόστος, έχουμε μία πολύ μεγάλη μείωση, η οποία είναι πάνω από 30%.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε μειώσει το αρδευτικό κόστος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη Χαλκιδική, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.

Οι αισθητήρες που είναι τοποθετημένοι στο έδαφος μας προειδοποιούν άμεσα για την ποσότητα του νερού και την ώρα ποτίσματος της καλλιέργειας», τονίζει η Εύη.

Αύξηση πωλήσεων

Η χρήση του συστήματος gaiasense, που έφερε τη μείωση του κόστους, ήταν και η αιτία για να αυξηθούν και οι πωλήσεις των προϊόντων, καθώς οι δύο αγρότες αποφάσισαν τη μείωση αυτή να τη μεταφέρουν στο προϊόν. «Ως εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου και ελιάς αποφασίσαμε αυτό το κέρδος από πέρυσι να το δώσουμε στο προϊόν. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί η τιμή του προϊόντος, οπότε να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό. Καταφέραμε με αυτόν τον τρόπο να αρχίσουμε να πουλάμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες», τονίζει χαρακτηριστικά η Εύη.

Τι κρύβεται πίσω από ένα πολυβραβευμένο και χαμηλού κόστους παραγωγής ελαιόλαδο;

«Το βασικότερο είναι ότι έχουμε μειώσει το αρδευτικό κόστος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη Χαλκιδική, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό.»http://bit.ly/2MbiGgB

Δημοσιεύτηκε από Ύπαιθρος Χώρα στις Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Πρόληψη κυκλοκόνιου και δάκου

Ακόμα πιο σημαντική και από τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις καλλιεργητικές πρακτικές είναι η ειδοποίηση για οποιαδήποτε ασθένεια στην καλλιέργεια πριν αυτή προκαλέσει τη ζημιά. Η Εύη τονίζει πως «μια από τις αρρώστιες που έχουμε εμείς εδώ στα δέντρα μας είναι το κυκλοκόνιο. Το κυκλοκόνιο έχει σχέση με την υγρασία, η οποία σε εμάς είναι αυξημένη λόγω της τοποθεσίας μας κοντά στη θάλασσα. Το σύστημα gaiasense, λοιπόν, μας «χτυπάει το κουδουνάκι», λέγοντάς μας να είμαστε προσεκτικοί, καθώς έρχεται η συγκεκριμένη ασθένεια. Σε λίγο, για παράδειγμα, θα αρχίσει να χτυπάει ότι έρχεται ο δάκος. Μας δίνει τον χρόνο, δηλαδή, να λάβουμε μέτρα πριν πάθουμε ζημιά».

Εξαγωγές

Η επιλογή των δύο αγροτών να ακούσουν τη συμβουλή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και να χρησιμοποιήσουν το σύστημα gaiasense συγκαταλέγεται στον συνολικό χαρακτήρα των δύο αγροτών να προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν στο χωράφι τους. «Όσο πιο σωστά φέρεσαι στο χωράφι σου, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα δώσει. Εμείς έχουμε μάθει πως όσο προοδεύει η επιστήμη, πρέπει να προοδεύουμε και εμείς σε συνεργασία με τους κατάλληλους συνεργάτες», αναφέρει η Εύη.

Διαβάστε σχετικά: Τι κρύβεται πίσω από ένα πολυβραβευμένο και χαμηλού κόστους παραγωγής ελαιόλαδο;

Η παραπάνω λογική μαζί με τη σκληρή δουλειά των δύο αγροτών έχουν δώσει στο προϊόν την καλύτερη δυνατή ποιότητα, η οποία είναι μετρήσιμη. «Από το 2015 έως και σήμερα, έχουμε πάνω από 45 διεθνή ανώτατα βραβεία από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ελαιολάδου του κόσμου.

Το πιο πρόσφατο είναι το χρυσό βραβείο που πήραμε στη Νέα Υόρκη». Η επιτυχία, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Το συγκεκριμένο καλλιεργητικό πρόγραμμα ήταν ικανό να ανοίξει τις πόρτες της αγοράς του εξωτερικού και να υποδεχτεί προϊόντα της επιχείρησης που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. «Παράγουμε ένα σνακ ελιάς χωρίς αλάτι και ζάχαρη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων στη Βόρεια Αμερική να μας εμπιστευτεί και να φτιάξει ετικέτα με τα δικά μας προϊόντα», καταλήγει η Εύη. Τέλος, τα προϊόντα Yanni’s Olive Grove ταξιδεύουν και στην αγορά της Ιαπωνίας.