Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Άμφισσας: Πώς η τύχη της ιστορικής οργάνωσης κρίνεται από 23 άτομα

Εικόνες, οι οποίες δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο συλλογικό σχήμα, παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας. Για ολόκληρες δεκαετίες, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άμφισσας αποτελούσε το σημείο αναφοράς των αγροτών και κυρίως των ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής.

Πάνω από 2.000 μέλη συμμετείχαν στο συνεταιριστικό σχήμα και τα προϊόντα του συνεταιρισμού  έμπαιναν δυναμικά στις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Ήταν μία από τις τρεις Ενώσεις της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Τι συνέβη, όμως, και το νέο συνεταιριστικό σχήμα, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση όλων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών σε έναν, δηλαδή του Ελαιουργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας, βρίσκεται σε αυτήν τη δεινή θέση και δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις; Γιατί δεν καταφέρνει να εμπνεύσει τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στο σχήμα;

Πώς από τα χιλιάδες μέλη έφτασε σήμερα να αριθμεί μόνο 44; «Δεν εγγράφονται στον συνεταιρισμό οι παραγωγοί», είναι η απάντηση του Ηλία Ξηρού, προέδρου του συνεταιρισμού. «Αρχικά, με τη συγχώνευση των  συνεταιρισμών το 2014 είχαμε 500 παραγωγούς και σήμερα μόνο οι 44 είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Μας εγκαλεί το υπουργείο ότι μας έχει ανενεργούς. Είμαι υπόλογος. Διαπιστώνουν ότι στον ετήσιο ισολογισμό βλέπουν 500 παραγωγούς και τα έσοδα είναι από 20 στους ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνεταιρισμός, εφαρμόζοντας τον νόμο, διέγραψε τα μέλη που δεν είχαν τακτοποιηθεί από το 2014».

Το ύψος της μερίδας και της αξιοπιστίας

Σύμφωνα με τους διαγραφέντες, το ύψος της μερίδας για κάθε συνέταιρο έφτανε τα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν αρκετά μεγάλο για να καλυφθεί από το σύνολο των αγροτών, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προχωρήσει σε διαγραφές. Η απόφαση αυτή προβλημάτισε το σύνολο των αγροτών της περιοχής, που από το δικό τους υστέρημα και των προγόνων τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μία περιουσία, την οποία τώρα βλέπουν να περνά σε λίγα χέρια και κατηγορούν τη διοίκηση για μεθοδεύσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον συνεργατισμό.

Κάνουν λόγο για έναν συνεταιρισμό που τα τελευταία χρόνια δεν έχει παρουσιάσει έργο και, ουσιαστικά,  βρίσκεται σε αδράνεια. Απαντώντας σε αυτά, η διοίκηση του συνεταιρισμού κάνει λόγο για δύσκολες χρονιές στην παραγωγή του 2018 και του 2019 και για τον λόγο αυτόν δεν προχώρησαν στη λειτουργία του σύγχρονου εργοστασίου. Υπάρχουν, όμως, και συνεταιρισμοί, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες μερίδες και τα μέλη δέχονται να πληρώσουν αυτό το ύψος. Τι άλλο μπορεί να φταίει, ώστε ένας συνεταιρισμός σήμερα να μην μπορεί να εμπνεύσει τα μέλη του; «Είναι θέμα αξιοπιστίας σε έναν συνεταιρισμό να εμπιστευτούμε τον μόχθο και τα χρήματά μας», απαντούν τα πρώην μέλη.

Το παλαιό ελαιοτριβείο 

Σημείο τριβής και διαμάχης αποτελεί το παλαιό ελαιοτριβείο. Όπως επισημαίνουν πρώην μέλη του συνεταιρισμού, η διαδικασία πώλησης δεν ήταν διάφανη και, τελικά, η υποδομή πέρασε στα χέρια συγγενικού προσώπου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Απαντώντας σε αυτό το ζήτημα, το ΔΣ αναφέρει ότι πουλήθηκε σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, όπως τα εξής:

✱ Ο τρόπος πώλησης κτηριακών εγκαταστάσεων, όπου λειτουργούσε σούπερ μάρκετ.

✱ Η ακύρωση της δημιουργίας Ινστιτούτου Ελιάς ή η μεταφορά του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας.

✱ Ο λόγος που οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, οι οποίες διατηρούν και ελέγχουν το Μητρώο Αγροτών, δεν ασχολούνται με τις αιτίες απαξίωσης του συνεταιρισμού.

✱ Η απουσία λογοδοσίας από τη διοίκηση σε ζητήματα χρεών, δανεισμού και εργασιών της Ένωσης.

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η εξ αναβολής συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης 22 Ιουλίου, στην οποία συμμετείχαν 23 άτομα, όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέας συνέλευσης, κατά την οποία θα καθοριστεί η συγχώνευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άμφισσας με την ΕΑΣ Αγρινίου. Τέλος, σύμφωνα  με τοπικά δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες στο περιφερειακό συμβούλιο, το θέμα έφτασε στον εισαγγελέα Φωκίδας και στις ελεγκτικές αρχές. Είναι αυτές οι παρεμβάσεις που αναμένεται να ρίξουν φως σε ό,τι συμβαίνει στην Άμφισσα.

Ενστάσεις και από τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Με έντονη επιφυλακτικότητα βλέπουν τη συγχώνευση του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας με την Ένωση Αγρινίου ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι την περίοδο που διανύουμε βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω του «αφανισμού» της ελιάς Καλαμών. Συνομιλώντας με εκπροσώπους συλλόγων και τοπικών φορέων, μια τέτοια εξέλιξη μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς, όπως εκτιμούν, δεν υποστηρίζει και δεν αναδεικνύει τη συλλογικότητα και το κοινό καλό.

Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο για προσωπικά συμφέροντα που «βαπτίζουν» επενδύσεις τα δικά τους οφέλη, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν με άλλες δραστηριότητες. Από την άλλη, υπάρχουν και οι φωνές εκείνων που ζητούν να διερευνηθούν τα οικονομικά και των δύο πλευρών, καθώς, όπως λένε, είναι απορίας άξιον πώς βρίσκονται χρήματα για συγχωνεύσεις τη στιγμή που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οικονομικά προβλήματα.