Στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών πολλές περιοχές της Ελλάδας

Μετράνε ζημιές σε Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα

Τη στιγμή που η Βόρεια Αφρική και η Ιβηρική Χερσόνησος αντιμετωπίζουν μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών, οι βελτιωμένες καλλιεργητικές συνθήκες που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στα Βαλκάνια, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Τουρκία προορίζονταν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις κακές προοπτικές των χωρών της Δυτικής Μεσογείου, σύμφωνα με ευρήματα του Mediterranean Agricultural Market Information Network (MED – Amin) σε συνεργασία με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), τα οποία κυκλοφόρησαν στις 31 Μαΐου. Ωστόσο, τα επικαιροποιημένα δεδομένα που συλλέγονται από την Ελλάδα δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ευνοϊκή προοπτική για την Ανατολική Μεσόγειο, με τις αρνητικές κατά τόπους αναφορές να πληθαίνουν και να προκαλούν διάχυτη ανησυχία.

των Γιώργου Ρούστα, Νικολέτας Τζώρτζη, επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των αγροτών, καθώς δυσκολεύει τον αλωνισμό κριθαριών και σιτηρών, ενώ υποβαθμίζει την ποιότητά τους. Ταυτόχρονα, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, κάτι που σημαίνει περισσότερα καλλιεργητικά έξοδα για τους παραγωγούς. Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την κατιούσα. Όσο οι μετεωρολόγοι προβλέπουν δροσερό Ιούνιο, τόσο αυξάνεται η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον της φετινής σοδειάς.

Στην Καρδίτσα, οι νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή του Παλαμά βύθισαν σε απόγνωση τους αγρότες, καθώς μια μεγάλη έκταση με βαμβάκια, στάρια και καλαμπόκια σκεπάστηκε από νερό. Ο αλωνισμός σιτηρών και κριθαριών πηγαίνει τουλάχιστον δέκα μέρες πίσω, με κίνδυνο να επηρεαστούν από τις βροχές οι ποιότητες σε πρωτεΐνες και υαλώδη. Στα βαμβάκια είναι ακόμη νωρίς, αλλά αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο αυτό θα επιφέρει ασθένειες, προσβολές από έντομα.

Κεράσια

Την ίδια ώρα, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών στην Αγιά, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες, αφού η παραγωγή τους καταστράφηκε, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν πραγματοποιηθεί. Ο παγετός συνέβαλε στην καταστροφή πολλών μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιού, στη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στελέχη της Αγροτικής Ομοσπονδίας με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ειπώθηκε ότι μόνο ορισμένες από τις μεσοπρώιμες ποικιλίες καλύπτονται από τον Κανονισμό και οι υπόλοιπες όχι. Επίσης, ο παγετός επέδρασε στη μείωση της παραγωγής πράσινου μήλου, που επίσης δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό. Στο πλαίσιο διεκδίκησης αποζημιώσεων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όλες τις ποικιλίες κερασιών και στα πράσινα μήλα, στα εγκαίνια της Γιορτής Κερασιού στο Μεταξοχώρι, που προγραμματίζεται για αύριο, Σάββατο 17 Ιουνίου.

Μπάλες σανού

Τα περιστατικά με μπουρίνια και χαλάζι είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη Δυτική Ελλάδα, με τους αγρότες να αγωνιούν για την εξέλιξη των καλλιεργειών τους και το αυξημένο κόστος από τον τριπλασιασμό των απαιτούμενων ραντισμάτων. Πριν από λίγες ημέρες, σε πολλές περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε αγροτικά προϊόντα, όπως σταφίδες, ελιές και κηπευτικά.

Καθολική καταστροφή υπέστησαν αγρότες που είχαν μπαλιάσει σανούς για να προωθηθούν για ζωοτροφές και βρίσκονταν ακόμα μέσα στα χωράφια. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν πάνω από 50.000 μπάλες σανού.

Σταφίδα

Την ίδια ώρα, οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον περονόσπορο, που απειλεί να εξαφανίσει τη φετινή παραγωγή της σταφίδας. Αιτία της εμφάνισης της μυκητολογικής αυτής ασθένειας ήταν οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις που συνεχίζονται και στις αρχές του καλοκαιριού, επιφέροντας σημαντική ζημιά στη σταφίδα και στα αμπέλια, πάνω στην ανθοφορία και στο δέσιμο του καρπού.

Οι παραγωγοί βρίσκονται συνεχώς στα χωράφια, προχωρώντας σε διπλά και τριπλά ραντίσματα, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τη δυσμενή κατάσταση. Σε όλα τα σταφιδοχώρια της Ηλείας στον πρώην Δήμο Ωλένης (Ιάρδανος, Σόπι, Χειμαδιό), στην Αμαλιάδα, στο Χάβαρι και στα χωριά της Πηνείας, οι παραγωγοί αγωνιούν για το μέλλον της καλλιέργειάς τους, καθώς πρόκειται για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από το θέμα της διάθεσης του προϊόντος σε εξευτελιστικές τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλιανάτο, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές όπως αυτή από τον περονόσπορο, αλλά μπορούν να τις εντάξουν στα de minimis.

Άμεση κινητοποίηση για τις καταστροφές ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

Στην Κρήτη, οι εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί στα αμπέλια και στις ελαιοκαλλιέργειες του νησιού από τις λασποβροχές του προηγούμενου διαστήματος οδήγησαν σε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, μετά από πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση των πληγέντων.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν αγροτικοί και συνεταιριστικοί φορείς, υποψήφιοι βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών ΔΑΟΚ, των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ.ά. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη καταστροφή, προειδοποιώντας ότι η κατάρρευση των δύο βασικών καλλιεργειών – πυλώνων της τοπικής αγροτικής οικονομίας θα συμπαρασύρει, σαν ντόμινο, το σύνολο της οικονομίας του νησιού. Ο ίδιος κάλεσε την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη να παρέμβει, ώστε οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να μεταβούν άμεσα στα χωράφια, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι λασποβροχές.

Μεγάλες απώλειες από την πρόσφατη θεομηνία στην Πέλλα

Σε δυσμενή θέση βρίσκονται και οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες πλήττονται από συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, με αποκορύφωμα τη θεομηνία της 28ης Μαΐου. Όπως αναφέρουν οι συνεταιρισμοί και οι αγρότες της περιοχής, οι ζημιές είναι εκτεταμένες στο σύνολο των καλλιεργειών, με ολοκληρωτική καταστροφή για τα κεράσια και τεράστιες απώλειες για τα βερίκοκα.