Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

ΕΛΓΑ: Ακόμα και με υπεύθυνη δήλωση οι απώλειες εξοπλισμού ή ζώων – Δεκέμβριο οι προκαταβολές, Απρίλιο η εξόφληση

16.09.2023
3' διάβασμα
elga-akoma-kai-me-ypefthyni-dilosi-oi-apoleies-exoplismou-i-zoon-dekemvrio-oi-prokatavoles-aprilio-i-exoflisi-244207

Αποκλειστικές δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφορικά με την εξέλιξη των δηλώσεων ζημίας των πληγέντων παραγωγών. Όπως είπε, «oι δηλώσεις γίνονται σε αργούς ρυθμούς. Αιτία αυτού είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν τι θα κάνουν με το βιος τους και πώς θα βάλουν την περιουσία τους σε μια τάξη και μετά να προχωρήσουν σε δηλώσεις απώλειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, την Πέμπτη 14/9, οι δηλώσεις για το φυτικό κεφάλαιο άγγιζαν τις 1.000 (την Τετάρτη 13/9, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, είχαν γίνει 300 δηλώσεις φυτικού κεφαλαίου και 1.300 ζωικού).

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διευκρίνισε στην «ΥΧ» ότι πρώτο προϊόν σε έκταση ζημίας (αριθμό δηλώσεων) είναι το βαμβάκι, ενώ ακολουθoύν το καλαμπόκι και η βιομηχανική ντομάτα.

Βάσει δορυφόρου και με ζώνες οι αποζημιώσεις

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστούν οι αποζημιώσεις των πληγέντων, ο κ. Λυκουρέντζος εξήγησε ότι αναμένονται νέες δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιοριστούν οι ζημίες ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί. Έτσι, αναμένεται να υπάρξουν ζώνες όπου θα εντάσσονται οι παραγωγοί και θα αποζημιώνονται αναλόγως.

Για παράδειγμα, θα υπάρχει ζώνη όπου εφόσον έχει τεκμηριωθεί ότι η καταστροφή από τις πλημμύρες ήταν ολική, ο παραγωγός θα αποζημιώνεται με το 100% της αξίας της απολεσθείσας παραγωγής του. Σε κάποια άλλη ζώνη, όπου οι καταστροφές θα είναι μικρότερης έκτασης, το ποσοστό αποζημίωσης θα είναι χαμηλότερο. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να δοθούν προκαταβολές τον Δεκέμβριο, πριν από τις γιορτές, με την εξόφληση να προγραμματίζεται στο α’ τετράμηνο του 2024.

Μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να γίνει κάποια ακριβής εκτίμηση για τα ποσά που θα δοθούν ανά καλλιέργεια (στρέμμα) ή ανά ζώο. Το μόνο που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι η πληρωμή θα είναι συνδυασμός των τιμών που προβλέπονται από τον κατάλογο του ΕΛΓΑ και της τελικής κυβερνητικής επιλογής, δηλαδή τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης για τον αγροτικό τομέα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ θα συγκεντρώσουν τις ατομικές δηλώσεις για τις απώλειες σε πάγιο εξοπλισμό και θα τις προωθήσουν στην Αρωγή. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις που θα είναι δύσκολο να αποδειχθούν οι απώλειες (π.χ. τρακτέρ, αυτοκίνητα ή ζώα που παρέσυραν οι χείμαρροι), θα γίνονται κατ’ αρχήν δεκτές υπεύθυνες δηλώσεις των πληγέντων, ωστόσο στη συνέχεια θα γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι.