ΕΛΓΑ: Εξοφλούνται οι αποζημιώσεις του 2022, έρχεται η πληρωμή

Τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης σφαλμάτων για τους πληγέντες της Θεσσαλίας ενεργοποιεί ο ΕΛΓΑ

Τέλος μπαίνει στην αγωνία των παραγωγών που περιμένουν ακόμα να τους καταβληθούν αποζημιώσεις για το έτος 2022.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο ΕΛΓΑ προετοιμάζεται για την εξόφληση των αποζημιώσεων έτους 2022 την ερχόμενη εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως μαθαίνουμε, «κλείνουν» ουσιαστικά οι πληρωμές αποζημιώσεων για όλα τα πορίσματα που ολοκληρώθηκαν σχετικά με τις ζημιές πέρσι.

Ταυτόχρονα απο την αρχή της εβδομάδας που ξεκινά, ο Οργανισμός σχεδιάζει να ενεργοποιήσει την τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης σφαλμάτων για τους πληγέντες της Θεσσαλίας με στόχο να επαναεξεταστεί ανά ΑΦΜ η κάθε περίπτωση χωριστά.

Πιο συγκεκριμένα, τον επανέλεγχο των δηλώσεων κάθε παραγωγού που διαπίστωσε λάθη κατά την προκαταβολή της αποζημίωσής του προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξεταστούν ανά περίπτωση τα λάθη ή οι παραλείψεις που καταγράφηκαν στην πληρωμή των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδική γραμμή παραπόνων, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα μπορούν να μεταφέρουν στους αρμοδίους προβλήματα που διαπιστώθηκαν, προκειμένου να επιλυθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ, από σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, θα αρχίσει η πληρωμή της προκαταβολής ύψους 110 εκατ. ευρώ περίπου σε 33.088 γεωργούς της Θεσσαλίας, για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής.

Πιο αναλυτικά, για την επίλυση των όποιων θεμάτων προέκυψαν για τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία δεσμεύτηκε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος θα τρέξει άμεσα την ενεργοποίηση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης των πλημμυροπαθών αγροτών.

Στόχος είναι τα παράπονα των πληγέντων Θεσσαλών να καταγράφονται από εξειδικευμένο προσωπικό και να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά για την επίλυσή τους. Αυτή η γραμμή παραπόνων αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, και δη από τη Δευτέρα, και να είναι ανοιχτή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Όπως επισημαίνει ο κ. Λυκουρέντζος, θα «εξεταστούν μία προς μία όλες οι περιπτώσεις, ώστε να δοθεί λύση προς όφελος του παραγωγού».

Η τηλεφωνική γραμμή έρχεται μετά από παράπονα παραγωγών και δη κτηνοτρόφων που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες προκαταβολή για τις αποζημιώσεις τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με κτηνοτρόφους που επικοινώνησαν με την «ΥΧ», φαίνεται να έχει δοθεί διαφορετικό ποσό αποζημίωσης ανά ίδιο ζώο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τα πρόβατα.

Πάντως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε όσους κτηνοτρόφους είχαν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις, καταβλήθηκε το 80% της αποζημίωσης, ενώ σε όσους εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εκτιμήσεων καταβλήθηκε το 50%.

Επιπλέον, μαθαίνουμε ότι στην πληρωμή που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου –ημερομηνία που έδωσε το ίδιο το ΥΠΑΑΤ για την πληρωμή της προκαταβολής φυτικής παραγωγής–, φαίνεται ότι κάποιες καλλιέργειες θα μείνουν εκτός. Για τον λόγο αυτόν, χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, διευκρίνισε ότι οι προκαταβολές θα πληρώνονται από αύριο.