ΕΛΓΑ: Εκτός Κανονισμού η πλειονότητα των αποζημιώσεων

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη Βόρεια Ελλάδα από την κακοκαιρία

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι χαλαζοπτώσεις και οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις που ταλανίζουν την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από τον ΕΛΓΑ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, ενώ ήδη έχουν προκύψει στοιχεία από τις καταγραφές των γεωπόνων του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με αυτά, το ύψος των ζημιών ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τεράστιας έκτασης ζημιές, που αφορούν τις βροχοπτώσεις και τις επιπτώσεις τους στις καλλιέργειες, δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό.

Οι ζημιές αφορούν μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως φρούτα, σιτηρά και όσπρια. Ήδη, έχουν γίνει 70.000 δηλώσεις ζημίας που αφορούν 172.000 αγροτεμάχια, τα οποία αναφέρονται σε ζημιές από το χαλάζι και βρίσκονται εντός Κανονισμού. Από τις 70.000 δηλώσεις, μόνο οι 23.000 συγκεντρώνονται στην περιοχή της Ημαθίας.

Ωστόσο, οι ζημιές που αφορούν τις βροχοπτώσεις είναι μεγαλύτερες χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή τους. Από τη στιγμή που ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει ζημιές από βροχοπτώσεις, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την αποζημίωση των πληγέντων, όπως για παράδειγμα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το ζήτημα έχει κινητοποιηθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των περιφερειών έχει πραγματοποιήσει μια αποτίμηση και καταγραφή στην οποία θα βασιστεί η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές. Για ακόμα μία φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται η αστάθεια των καιρικών συνθηκών και οι απότομες εναλλαγές του καιρού που θέτουν σε κίνδυνο τα εισοδήματα των παραγωγών. Είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την ηγεσία του ΕΛΓΑ.