Ελιά: Ο καιρός ευνοεί την εμφάνιση καρκίνωσης, καπνιάς και λειχήνων

Kαρκίνωση ελιάς

Συστάσεις για τη χειμωνιάτικη φυτοπροστασία στην ελιά δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Πιο αναλυτικά, καταγράφει ότι η καρκίνωση εκδηλώνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον ο καιρός είναι υγρός ή βροχερός και υπάρχουν πληγές στα δέντρα που αποτελούν τα σημεία εισόδου του παθογόνου. Νέες μολύνσεις προκαλούνται μετά από ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο.

Η Κορωνέικη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο. Κλαδιά τρυφερά, έντονα προσβεβλημένα εξασθενούν και ξηραίνονται. Όταν προσβάλλονται δέντρα μικρής ηλικίας, εξασθενούν γρήγορα και μπορεί να προκληθεί νέκρωση ολόκληρων των δέντρων. Σύμφωνα με τις συμβουλές του Περιφερειακού Κέντρου, προτείνεται η αποφυγή του ραβδίσματος και του κλαδέματος των δέντρων με υγρό και βροχερό καιρό.

Επίσης, τα προσβεβλημένα με όγκους κλαδιά πρέπει να αφαιρούνται, να απομακρύνονται και να καταστρέφονται. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο κλάδεμα πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά με εμβάπτιση σε διάλυμα 5% οινοπνεύματος ή χλωρίνης. Επιπλέον, συστήνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα αμέσως μετά τη συγκομιδή, το κλάδεμα, ισχυρό παγετό ή χαλάζι. Τέλος, στη σύσταση νέου ελαιώνα η αποφυγή της πυκνής φύτευσης και η επιλογή δενδρυλλίων απαλλαγμένων από την ασθένεια.

Καπνιά

Από υψηλή υγρασία στους ελαιώνες με πυκνή βλάστηση ευνοείται και η καπνιά. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, λεπτή μαύρη στρώση καρποφοριών του μύκητα καλύπτει τα φύλλα και τα κλαδιά και δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δέντρου, προκαλώντας εξασθένηση. Η έγκαιρη καταπολέμηση των κοκκοειδών εντόμων και το κλάδεμα περιορίζουν την εξάπλωση.

Λειχήνες

Οι λειχήνες αναπτύσσονται σε περιοχές με αυξημένη υγρασία, όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, κορμοί και κλάδοι καλύπτονται με μια λεπτή κιτρινοπράσινη στρώση. Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, ξεκινώντας μετά τη συγκομιδή, συστήνονται ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα για την αποκόλληση των λειχήνων. Καλύπτονται οι κορμοί και οι βραχίονες.