Ελιά Χαλκιδικής: Από τα 2 ευρώ για όλα τα μεγέθη άνοιξε η αυλαία

Στα 2 ευρώ/κιλό για όλες τις κατηγορίες άνοιξαν οι τιμοκατάλογοι για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής, με τη συγκομιδή να βρίσκεται δειλά στο ξεκίνημά της. Οι παραγωγοί αναμένεται από Δευτέρα να μπουν πιο δυναμικά στους ελαιώνες, όσοι τελικά επιλέξουν να μαζέψουν, σε μία χρονιά που για τη Χαλκιδική αναφέρεται ακαρπία στο 90%. Ήδη από την πρώτη μέρα υπήρξαν και τιμοκατάλογοι στα 2,20 ευρώ, μέχρι και τουλάχιστον τα 150 τεμάχια στο κιλό.

«Τρεις στους δέκα θα δώσουν ελιές»

«Θα ανέβει κι άλλο σίγουρα» εκτίμησε για την τιμή ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, πρόεδρος του ΑΣ Φλογητών Χαλκιδικής, δεδομένου ότι πρόκειται για τιμές της πρώτης ημέρας που ανακοινώθηκαν οι τιμοκατάλογοι.

«Το θέμα είναι ότι περίπου 3 στους 10 παραγωγούς θα δώσουν ελιές, οι υπόλοιποι δεν έχουν τίποτα» επισημαίνει, αφού η κλιματική αλλαγή έφερε αυτή την καταστροφική ακαρπία, καθιστώντας ασύμφορη ακόμη και τη συγκομιδή φέτος για αρκετούς.

Η τιμή των 2 ευρώ είναι χειρότερη από την περσινή στο 1,20 ευρώ, υπογραμμίζει, δεδομένου του εργατικού κόστους και πάντοτε σε συνδυασμό με την ακαρπία. «Οι εργάτες θέλουν 50-60 ευρώ μεροκάματο και μαζεύουν τρεις κλούβες ελιές. Ο εργάτης θέλει να πάρει 20 ευρώ την κλούβα, δηλαδή ένα ευρώ το κιλό πηγαίνει στα εργατικά καθώς αυτές μαζεύονται με το χέρι», εξηγεί και συμπληρώνει ότι «πέρυσι ο εργάτης έπαιρνε πάλι 60 ευρώ και μάζευε 20 κλούβες τη μέρα».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023