Ελιά: Οι ζέστες αποθάρρυναν τον δάκο, επηρέασαν όμως και την παραγωγή

Σημαντικές οι μειώσεις στα κεντρικά και βόρεια της χώρας - Στις βροχές ελπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές

O ι υψηλές θερμοκρασίες που ξεκίνησαν από τα μέσα του καλοκαιριού και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά του δάκου στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στις περισσότερες περιοχές, το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για τον έλεγχο του εντόμου συνεχίζεται κανονικά, ακόμη και σε αυτές που παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρποφορίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του κυρίως σε άνυδρες περιοχές, είναι η συρρίκνωση του ελαιοκάρπου. Αν στο άμεσο διάστημα δεν ξεκινήσουν οι βροχές, το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στις αρχές φθινοπώρου, όπου ξεκινάει και η συλλογή της πράσινης ελιάς.

«Άφαντος» ο δάκος στη Στερεά

Η παρουσία του δάκου δείχνει σημαντικά μειωμένη στην Περιφέρεια Στερεάς. Στον Νομό Φωκίδας, ο γεωπόνος και προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, Νίκος Σιδηρόπουλος, τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί καν να γίνει ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός. «Ο καύσωνας διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τους δακοπληθυσμούς. Η μέχρι τώρα εικόνα των δέντρων είναι ικανοποιητική, το πρόβλημα όμως εστιάζεται περισσότερο στην καρποφορία, η οποία εμφανίζει αισθητά περιορισμένη, σε σύγκριση με άλλες περιοχές».

Για μειωμένες προσβολές κάνει λόγο και η Ασημίνα Καραμίντζου, γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ Φθιώτιδας. «Ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός βοήθησε σημαντικά στη μείωση των προσβολών από τον δάκο και η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι καλή». Η ίδια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ποσοστά καρποφορίας όπου παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. «Τα ποσοστά μείωσης ξεπερνούν ακόμη και το 80% για την ποικιλία Άμφισσας, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες βρίσκονται στο 60% σε σύγκριση με μία μέση παραγωγή».

Μικρή η αύξηση των συλλήψεων στη Βοιωτία

Στα ορεινά της Βοιωτίας εντοπίζει μεγαλύτερο αριθμό του δάκου, σε σύγκριση με τις πεδινές περιοχές, ο γεωπόνος της τοπικής ΔΑΟΚ, Χρυσόστομος Σίσκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει, ο μέσος όρος ανά παγίδα φτάνει τα οχτώ έντομα και συνήθως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αρσενικά. «Στον κάμπο έχουμε σχεδόν μηδενικά στοιχεία σε σύγκριση με τις ορεινές περιοχές που ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου».

Παράλληλα, ο κ. Σίσκος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην καταπολέμηση, εστιάζοντας περισσότερο στην πρόληψη και λιγότερο στην καταστολή με χημικές παρεμβάσεις. «Θα πρέπει να προστατέψουμε όσο μπορούμε τα ωφέλιμα έντομα, γιατί ελέγχουν τη δράση του δάκου. Οι χημικές παρεμβάσεις θα γίνονται μόνο και εφόσον το επιτρέπουν οι κατάλληλες συνθήκες, μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους».

Αναφερόμενος στο θέμα της καρποφορίας, ο κ. Σίσκος κάνει λόγο για μεγάλη μείωση. «Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης κυμαίνεται πάνω από το 80% της μέσης παραγωγής και όπως όλα δείχνουν η χρονιά για τους παραγωγούς θα είναι δύσκολη. Εάν σε αυτό υπολογίσουμε για το επόμενο διάστημα και τις επιπτώσεις από τις ξηροθερμικές συνθήκες, όπως είναι το ζάρωμα του καρπού και τις μειωμένες βροχοπτώσεις, τα σενάρια για την επόμενη περίοδο φαντάζουν δυσοίωνα».

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τις τιμές στη Χαλκιδική

Σε μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο για την ελιά Χαλκιδικής αναφέρεται και η Παυλίνα Κασάπη, γεωπόνος του συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής. Όπως υποστηρίζει, η στάθμη του νερού είναι σημαντικά μειωμένη για τους αγρότες της περιοχής, με αποτέλεσμα να μην αρδεύονται κανονικά αυτή την περίοδο τα δέντρα. «Ένα μεγάλο ποσοστό των καρπών παρουσιάζουν μεγάλη συρρίκνωση όχι μόνο από τον καύσωνα, αλλά και από την έλλειψη νερού». Αναφερόμενη στο θέμα της παραγωγής, κάνει λόγο, για μεγάλη μείωση, η οποία ξεπερνά ακόμη και το 80%, αφήνει όμως για το τέλος μία χαραμάδα αισιοδοξίας για τις τιμές που συζητιούνται, λόγω και της έλλειψης του προϊόντος από την αγορά.

Αγρίνιο: Όσοι πρόσεξαν, θα έχουν

Ανεξίτηλα τα σημάδια τους άφησαν οι πυρκαγιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως δηλώνει ο Θανάσης Ντάκουλας, γεωπόνος από το Νεοχώρι, η φωτιά στον Δρυμό Βόνιτσας κατέστρεψε πάνω από 5.000 στρέμματα ελαιώνων, «αριθμός που θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή της περιοχής». Παράλληλα, ο ίδιος εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της Στερεάς, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ποικιλίες Άμφισσας και Καλαμών. «Παραγωγοί οι οποίοι πρόσεξαν τα κτήματά τους και έκαναν σωστά τις καλλιεργητικές φροντίδες, σίγουρα θα έχουν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα σε σύγκριση με αυτούς που δεν τα φρόντισαν στον βαθμό που θα έπρεπε». Κλείνοντας, ο ίδιος είπε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η συλλογή της πράσινης ελιάς.

Πανεπιστημιακή και εταιρική συνεργασία για 5.000 δακοπαγίδες

Τα τελευταία χρόνια, λόγω μη έγκαιρης καταπολέμησης στην περιοχή της Μαγνησίας, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Το ΥΠΑΑΤ παροτρύνει τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση των πληθυσμών και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς. To Τμήμα R&D της Crozana LTD, εταιρείας επίμορτης γεωργίας με εξειδίκευση στην αξιοποίηση των ελαιοπεριβόλων, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Θεσσαλίας, προετοίμασαν από τον Μάιο τη διαχείριση της δακοπροστασίας μέσα από μια τακτική η οποία περιελάμβανε ψεκασμούς κάλυψης, αλλά και δολωματικούς. Στο βιολογικό οπλοστάσιο απέναντι στον δάκο ήταν και η παγιδοθέτηση, με το γνωστό θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Τα συνεργεία της εταιρείας προετοίμασαν και τοποθέτησαν 5.000 δακοπαγίδες, σε περισσότερα από 650 παραγωγικά στρέμματα ελαιόδεντρων.