Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη του ποιοτικού φουντουκιού

Πλώρη για επιπλέον 500 στρέμματα στην Ξάνθη τη φετινή άνοιξη βάζει ο ιταλικός όμιλος

Κατά γράμμα τηρείται μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός του ιταλικού ομίλου Besana για εγκατάσταση ακρόδρυων μέσα από συμβολαιακή γεωργία με παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως της Θράκης, έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την καλλιέργεια έως 20.000 στρεμμάτων με φουντουκιές.

Η Ξάνθη ανέβασε τον πήχη από την αρχή, καθότι η πρωτοβουλία είχε ληφθεί από την οικεία ΔΑΟΚ και τον περιφερειακό σύμβουλο, Νίκο Ευφραιμίδη, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή στα 1.000 στρέμματα, τα οποία έχουν την προοπτική να γίνουν σύντομα 1.500. Στη Θράκη βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο προϊστάμενος του Γεωπονικού Τμήματος του Ομίλου Besana, Matteo Giaccone, και αξιολόγησε θετικά την πορεία της καλλιέργειας, καθώς τα μικροκλιματικά χαρακτηριστικά που επικρατούν στην περιοχή έχουν «ταιριάξει» με τη φουντουκιά. Η «ΥΧ» τον συνάντησε σε αγρό στην περιοχή της Γενισσέας και μίλησε μαζί του για την πορεία της καλλιέργειας και τα σχέδια του ιταλικού ομίλου.

Η πιλοτική καλλιέργεια των πρώτων στρεμμάτων μέσω της 1978Foods, δηλαδή της ελληνικής εταιρείας που αντιπροσωπεύει την Besana στην Ελλάδα, έδειξε τον δρόμο σε αρκετούς παραγωγούς που αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια επένδυση με εξασφαλισμένο εισόδημα, καθώς ο όμιλος διατηρεί και διά ζώσης επικοινωνία με τους καλλιεργητές, στηρίζοντάς τους τεχνικά. Τη σύνδεση με την περιοχή ισχυροποιεί η επιλογή των Ιταλών να καλλιεργήσουν επιπλέον 500 στρέμματα στην Ξάνθη.

Αυξημένη ζήτηση για πρώτη ύλη

Ο Όμιλος Besana είναι ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της Ευρώπης σε «ιδιωτικές ετικέτες» συσκευασίας για ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Ανάμεσα στους σημαντικότερους πελάτες του Ομίλου συγκαταλέγονται οι Marks & Spencer, Tesco, Colruyt, Waitrose, Delhaize και Ica για premium συσκευασίες.

Η Ευρώπη έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε φουντούκι υψηλής ποιότητας, γιατί ανέβηκαν κατά πολύ τα διατροφικά στάνταρ. Στο μέλλον, οι ανάγκες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, γι’ αυτό εδώ δείχνουμε τον τρόπο παραγωγής ποιοτικού φουντουκιού. Η υψηλή ποιότητα σημαίνει σωστή επιλογή ποικιλίας, κατ’ ουσίαν ορθή γεωργική πρακτική και ευέλικτα πρωτόκολλα παραγωγής, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης.

Διαφορετικό πρωτόκολλο χρησιμοποιούμε σε μια φύτευση μεγάλης κλίμακας και διαφορετικό στην Ελλάδα, που έχουμε παραγωγούς των 10-20 στρεμμάτων». Σε αυτή την κατεύθυνση, γεωπόνοι της εταιρείας παρακολουθούν την παραγωγική διαδικασία, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια συνεργασίας.

Ο κ. Giaccone επισημαίνει πως όταν ξεκίνησαν την εγκατάστασή τους στη χώρα μας αντιμετώπισαν δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, αλλά παρ’ όλα αυτά φυτεύτηκαν 1.500 στρέμματα σε όλη τη Θράκη, γεγονός που ανέτρεψε την όποια αρχική δυσπιστία ορισμένων παραγωγών. «Μπαίνοντας στην τέταρτη χρονιά, αντιλαμβάνονται όλοι τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι πρώτες φυτεύσεις στη Θράκη και ότι θα προχωρήσουν κι άλλες το επόμενο διάστημα», σημειώνει. Πλεονέκτημα στον σχεδιασμό συνιστά ο πολύ καλός εγκλιματισμός των φυτών στην περιοχή και γι’ αυτόν τον λόγο η Besana, σε συνεργασία με την Carpus Cultura, που αποτελεί εξέλιξη της 1978Foods, προχωρούν σε ένα πρόγραμμα φύτευσης επιπλέον 500 στρεμμάτων τη φετινή άνοιξη, με σκοπό να δημιουργηθούν πρότυπα κτήματα ποιοτικά παραγόμενου φουντουκιού στην Ελλάδα.

«Έδεσε» με την περιοχή

Εστιάζοντας στο ευνοϊκό για την καλλιέργεια περιβάλλον, ο Ιταλός γεωπόνος αναφέρει ότι το έδαφος που επελέγη αποδείχθηκε ανέλπιστα καλό και το ριζικό σύστημα αναπτύχθηκε πολύ δυνατά. «Παρακολουθώντας τη φαινολογική ανάπτυξη των φυτών, διαπιστώσαμε την περσινή τρίτη χρονιά τα πρώτα δείγματα καρπού. Παρότι ήταν πολύ δύσκολη κλιματικά σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με όψιμους παγετούς, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην περιοχή», τονίζει. «Έχουμε ως μέτρο σύγκρισης τα υψηλά στάνταρ της Ιταλίας. Διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο πρωιμότητας και ανάπτυξης ταιριάζει με εκείνο της Κεντρικής Ιταλίας.

Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και εάν οι παραγωγοί το αντιμετωπίσουν με ενδιαφέρον, εκτιμώ ότι την ερχόμενη δεκαετία η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή για την παραγωγή ποιοτικού φουντουκιού». Η πρώτη παραγωγή των φυτειών θα έρθει το φετινό καλοκαίρι, αλλά δεν θα είναι μεγάλη. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ολοκληρωθεί η ορθολογική ανάπτυξη του φυτού για να δώσει τη μέγιστη παραγωγή τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει.

Σε φιστίκι και αμύγδαλο τα επόμενα βήματα

Ξεδιπλώνοντας τα ευρύτερα επιχειρηματικά σχέδια της Besana, ο κ. Giaccone αναφέρει ότι έχουν φυτευτεί 500 στρέμματα στην Κροατία και μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει ένα σχέδιο φύτευσης άλλων 500 στρεμμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, κοντά στα Σκόπια. Επίσης, στην Ουκρανία είναι φυτεμένα 4.000 στρέμματα και συνολικά θα φτάσουν τα 8.000.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πέραν του φουντουκιού να προχωρήσουν σε καλλιέργειες και άλλων ακρόδρυων ή και φρούτων, ο ίδιος απαντά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει «βήμα-βήμα».

«Στο προσεχές μέλλον, μας ενδιαφέρει να επεκταθούμε στο κελυφωτό φιστίκι και στο αμύγδαλο. Στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, έχει γίνει σπουδαία έρευνα για το φιστίκι. Έχουν αναπτυχθεί τα υποκείμενα και οι καινούργιες ποικιλίες που μπαίνουν νωρίτερα στην παραγωγή και, επιπλέον, είναι προσαρμοσμένες στην περιοχή και στα συγκεκριμένα χώματα πολύ καλύτερα από τα παλαιότερα υποκείμενα. Ορισμένες νέες ποικιλίες αμυγδάλου με όψιμη άνθιση, που έχουν αναπτυχθεί από ισπανικές εταιρείες, θεωρούμε πως είναι κατάλληλες για την περιοχή», εξηγεί.

Τέλος, σε ερώτηση για την πιθανότητα εφαρμογής γεωργίας ακριβείας, ο κ. Giaccone απαντάει θετικά, ειδικά σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή είναι εντονότερη, τονίζοντας ότι δίνουν έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στο όφελος του αγρότη από την άποψη της εξοικονόμησης καλλιεργητικών εξόδων και χρόνου.

«Απαιτείται ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους συνεργάτες μας στην ορθή χρήση της υδρολίπανσης, η οποία θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, ποσοτικά και ποιοτικά», καταλήγει.