Η Ελλάδα ζητά ένα νέο μικρό ΠΑΑ, αλλά…

Εν μέσω πανδημίας και με κάποιους να χρεώνουν, τουλάχιστον ανεπιτυχώς, και στις μετακινήσεις των αγροτών την εξάπλωση του κορωνοϊού, δύο είναι τα γεγονότα που σημάδεψαν την εβδομάδα που φεύγει.

Το πρώτο αφορά τις έντονες αντιπαραθέσεις ακόμα και σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ. «Εάν εφαρμοστούν όσα ζητάτε, η ευρωπαϊκή γεωργία θα μεταναστεύσει σε τρίτες χώρες», δηλώνει ο πρόεδρος της οργάνωσης των Γερμανών αγροτών DBV, Γιόαχιμ Ρούκβιντ.

«Η γεωργία ακριβείας, η ψηφιοποίηση και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά μας», απαντάει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων μεταξύ Επιτροπής – Κοινοβουλίου – Υπουργών Γεωργίας.

«Η Κομισιόν δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για όσα λέει, καθώς ούτε αποτίμησε τις επιπτώσεις των προτάσεών της ούτε ανέλυσε το πώς αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν», δηλώνει η δεξαμενή σκέψης Farm Europe. Άποψη, με την οποία συντάχθηκαν αρκετοί υπουργοί και ευρωβουλευτές. Κατά συνέπεια, οι «θέσεις μάχης» που παίρνουν οι συνομιλητές του τριλόγου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός είναι η κατάθεση του προσχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες και η έναρξη μιας εθνικής διαβούλευσης για το τελικό περιεχόμενό του.

Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» στο φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας, στις 20 Νοεμβρίου θα κρίνονταν πολλά. Σήμερα, αποκαλύπτει κάτι επιπλέον. Παρουσιάζει τις προτάσεις αγροτικού ενδιαφέροντος που μπαίνουν στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και τον συνολικό τους προϋπολογισμό. Προϋπολογισμός, που εάν τελικά γίνει αποδεκτός, αντιστοιχεί σε ένα επιπρόσθετο μικρό ΠΑΑ.

Βέβαια, εμείς, ως χώρα, έχουμε μία «μοναδικότητα». Εφαρμόζουμε ΠΑΑ και άλλα αντίστοιχα προγράμματα με ελάχιστο τελικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην πραγματική παραγωγή και τους αγρότες, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες-μέλη.

Ας ελπίσουμε ότι η κακή μας αυτή συνήθεια δεν θα επαναληφθεί και αυτήν τη φορά.