Η έλλειψη βροχών φέρνει μείωση εκτάσεων στην ελαιοκράμβη

Βήματα πίσω, σε ό,τι αφορά τα καλλιεργούμενα στρέμματα, φαίνεται ότι θα κάνει φέτος η ελαιοκράμβη στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η καθυστέρηση στις βροχές δεν ευνόησε τη σπορά. Μείωση των εκτάσεων στη Θεσσαλονίκη προβλέπει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Κώστας Χατζηπαραδείσης που ασχολείται με την καλλιέργεια από το 2012: «Ήδη, η σπορά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας (Δρυμός).

Είναι μια καλλιέργεια που περιλαμβάνεται στον κύκλο των καλλιεργειών, ενώ αυτές τις μέρες η πρόγνωση του καιρού δείχνει βροχές. Ωστόσο, υπάρχει σαφής μείωση των εκτάσεων σε άλλες περιοχές λόγω της έλλειψης βροχών, ενώ επίσης ορισμένοι έχουν αποθαρρυνθεί λόγω της αύξησης της τιμής των εφοδίων, καθώς πρόκειται για μια καλλιέργεια πιο απαιτητική σε κόστος σε σχέση με το σιτάρι. Εγώ παραμένω σταθερός στα 400 στρέμματά μου, στον βαθμό που μπορώ να τη διαχερίζομαι σωστά».

Στις Σέρρες, η σπορά έχει ξεκινήσει από ορισμένους «τολμηρούς», ωστόσο, η γενική εικόνα δείχνει μείωση εκτάσεων, καθώς τα χωράφια δεν είναι κατάλληλα για ελαιοκράμβη λόγω έλλειψης βροχών: «Κάποιοι ξεκίνησαν σπορές χωρίς όργωμα και ο Θεός βοηθός. Σημαντική μερίδα παραγωγών στη Νιγρίτα θα επιλέξει ηλίανθο αντί για ελαιοκράμβη», μας είπε ο παραγωγός Στέργιος Λίτος. Σε ό,τι αφορά την τελική εικόνα της καλλιέργειας στην περιοχή, θα γνωρίζουμε σε περίπου μία εβδομάδα, μας είπε.

Αντίθετα με τη Β. Ελλάδα, η σπορά στη Θεσσαλία είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς σε περιοχές όπως τα Φάρσαλα ήρθαν οι αναγκαίες βροχές.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός και γεωπόνος, Αλέξανδρος Παπανικολάου, «ο καιρός ευνοεί τη σπορά. Όμως, πολλοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν το δίλημμα, εάν θα σπείρουν σκληρό σιτάρι ή ελαιοκράμβη, καθώς η τελευταία για τους μη οργανωμένους που δεν έχουν τα μηχανήματα συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος. Από την άλλη, η τιμή του πιστοποιημένου σπόρου του σιταριού είναι σημαντικά πιο υψηλή. Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκτάσεις ελαιοκράμβης στη Θεσσαλία θα παραμείνουν σταθερές».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021